GMO'nun 44. Genel Kurulu'nda Yalova itirafı

TMMOB GMO 44. Genel Kurulu'nda Yalova'ya şube açılması tartışmaları sırasında Genel Sayman Faruk Öztürk'ün Yalova ile ilgili itirafı toplantıya damga vurdu.

44. Genel Kurul programında yer alan 11. madde uyarınca Yönetim Kurulu önerilerinin görüşülmesi ve karara bağlanması bölümünde 1. sırada yer alan "Yalova Şubesi'nin açılması" maddesi görüşülürken, ilginç bir durum ortaya çıktı.  Gemi Mühendisleri Odası tüzüğüne göre, yeni bir şube açılabilmesi için GMO Genel Kurulu tarafından karar alınması ve bu yetkinin yönetim kuruluna verilmesi gerekirken, Genel Kurulu kararı olmadan Osman Kolay yönetimi tarafından Yalova'da bir yer kiralandığı ve aslında usulsüz bir şekilde geçen sene Yalova'da şube açıldığı ortaya çıktı. Bu durum karşısında açıklama yapmak zorunda kalan Genel Sayman Farul Öztürk'ün "Biz o kararın alındığını zannediyorduk, meğer alınmamış" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Seçimsiz Olağanüstü Genel Kurul kararı alındı

Bu arada Genel Kurul'da Katılımcı Gemi Mühendisleri Gurubu tarafından verilen ek önerge ile GMO Türk Loydu GMO ilişkisi başta olmak üzere GMO yönetmeliğinde yer alan bazı konuların yeniden gözden geçirilmesi, üyelerin haklarının daha iyi korunması, eğitim, yeni şubeler açılması vs. gibi yönetmelikteki birçok maddenin gözden geçirileceği bir seçimsiz olağanüstü Genel Kurul yapılması konusu uzun tartışmalardan sonra kabul edildi. Buna göre 30 Mart 2015'te yapılacak Olağanüstü Genel Kurul için yeni Yönetim Kurulu'na o tarihe kadar, Arama Konferansı, çalıştaylar, komisyonlar kurarak bir ortak akıl oluşturulması konusunda yetki verildi.

10 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı yapmalıyız

Genel Kurul'da AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da bir konuşma yaptı. Ak Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Türkiye’nin 10 yıl sonrası için 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduğunu hatırlatarak, “500 milyar dolar ihracatı yakalayabilmek, denizcisiz, tersanesiz, gemi inşasız ve armatörsüz olmaz. 500 milyar dolar ihracatı yakalayabilmek adına 10 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı yapabilmemiz gerekiyor, ancak bu oran bugün 1,2 milyar dolar seviyelerinde. Sektörümüzün buna ayak uydurması ve gelişmesi lazım. 500 milyar dolarlık ihracat rakamına erişilebilmesi için yaklaşık 4 milyar dolarlık bakım onarım, 1 milyar dolarlık gemi geri dönüşümü ve yine 5 milyar dolarlık da askeri gemi inşa yapılabilmesi gerekiyor. Sadece bu rakamlar toplandığında 20 milyar dolar ediyor” dedi.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO)’nın 44. Dönem Genel Kurulu’nda konuşma yapan Kars Milletvekili Ahmet Arslan, kendisinin her ne kadar Kars milletvekili olarak Kars’ın sorunlarıyla uğraşıyor gibi gözükse de mecliste bir gemi inşacı, gemi mühendisi ve denizci olduğunu unutmadan meslekle ilgili çalışmalara ağırlık verdiğini söyledi. Arslan, “Hem milletvekiliyim hem de bu meslekte buradaki diğer arkadaşlarla birlikte yıllardır farklı kademelerde görev yapmış bir arkadaşınızım. Ve bugün meslek adına neler yapılabilir, neler söylenebilir, bunun için buradayım. Meslekte uzun süre hizmet etmiş pek çok ağabeyimiz hatta ebediyete intikal etmiş birçok ağabeyimiz var. Onları da rahmetle saygıyla anıyoruz. Meslek bu seviyelere gelmişse onların çabası ve katkısının büyük payı var. Dolayısıyla 43. dönem yönetim kurulu üyesi ve odanın diğer organları da dahil bugüne kadar emek vermiş herkesi saygıyla selamlıyorum. Ve beklentimiz o ki, 44.dönem genel kurulumuzun hayırlı geçmesi ve bu anlamda 44. dönem yönetim kurulunda ve diğer organlarda görev alacak arkadaşlarımızın da bayrağı daha yukarıya devam ettirebilmesi, en büyük umudumuz. Onun için bugün buradayız” diye konuştu.

“Mühendis arkadaşlarımız donanımlı yetişiyor”

Gemi inşa sektörünün kabuk değiştirdiğine değinen Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Artık gemi inşacılar, bankalar, sigortacılar, armatörler, biraraya gelerek daha komplike hareket ediyorlar. Daha modern ve daha spesifik gemiler yapmaya çalışıyorlar. Belki biz de bu sektörde böyle daha güçlü hale gelebiliriz. O zaman bizim de buna ayak uydurabilmemiz lazım. Özellikle gemi inşa tonajı ve boyutları anlamında toplam suyun yüzde 1’ini oluşturan Akdeniz havzası, taşımanın yüzde 25’ini oluşturuyor. Gemi inşa tonajında ve boyutlandırmasında bir standarta gitmek gerekiyor ki, bu anlamdaki regülasyon kuruluşları buna göre kendini hazırlamaya çalışıyor. Ve özellikle Akdeniz’in bir enerji havzası olduğunu, bakım onarım anlamında kendini buna uydurması gerektiğini de biliyor. Buna göre hareket ediyor. Tabi özellikle gemilerin ömürlerinin belirlenmesi, belli standartların takip edilmesi, sektördeki disiplini takip etmek anlamında önemli düzenlemeler de buna parelel olarak devam edecek.”

Sektörün şu andaki kapasitesinin dahi hedeflenen 10 milyar dolar ihracatı yakalayabilecek durumda olduğunu kaydeden Arslan, “Önemli olan kapasiteyi daha fazla artırmak değil, bunu daha ekonomik şekilde kullanabilmek. Belki de daha büyük tersaneler haline gelebilmek, daha organize çalışabilmek, seri üretime geçebilmek. Sektör biraz kendini buna hazırlamak durumunda ki meslektaşlarımız da bu anlamda daha yüksek kalitede hizmet verebilsin. Yine memnuniyet verici olan bir şey var ki, gemi inşa mühendisliği  başından beri uluslararası çalışmak zorunda olan bir sektör. Bugünkü arkadaşlarımız gerçekten çok donanımlı yetişiyorlar. 44. dönem yönetim kuruluna öncelikle başarılar diliyorum” dedi.

 virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Marmaris'te Lodos ve Sağanak Yağış Denizin Rengini Değiştirdi
Fiyatı Altınla Yarışan Balık: Kalkanın Kilosu 1.200 TL
Türk Denizciliğinde DÖDER ile Zirveye
Yang Ming, Arkas Bunker'la Yola Devam Dedi
Rusya’nın Karadeniz Kıyısında 19 Yunus Ölü Bulundu