Gezi teknesine İzmir imzası

1980’li yılların ortasına kadar Türkiye’nin tekne üretim merkezi olan ancak bu unvanını kaybeden İzmir, teknecilikte eski günlere dönmeye hazırlanıyor.

İzmirli tekne imalatçısı firmalarından Mercan Tekne tarafından tamamen yerli mühendislikle İzmir’de tasarlanıp üretilen gezi teknesi “Stark 45”, önceki gün İzmir Körfezi’nde test edildi. Bu ay sonundan itibaren Beydağ Barajı’ndan hizmet verecek tekne, daha sonra yurtdışı pazarlara ihraç edilecek.

Mercan Tekne Deniz Araçları Ltd.Şti. Sahiplerinden ve İzmir Tekne İmalatçıları Derneği Başkanı Hüseyin Akduman, uluslararası kazanılmış deneyimlerin karşılığı olarak bu projenin, İzmir ve Türkiye adına önemli kazanımlar getireceğini düşünerek işe başladıklarını söyledi. Akduman, yeni projelerle İzmir’in tekne üretiminde merkez olması için çalışacaklarının müjdesini verdi. Akduman, “Yerli tekne üretmek, üretilen tekneleri dünya pazarlarında tanıtmak ve satmak yıllardır birinci hedefimiz. Yurtdışı pazarlarındaki tanıtım çalışmaları sonucunda “Stark 45” için 3 yıldır hazırlık yaptık. Şimdi hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Proje Sorumlusu olan Gemi İnşa Mühendisi Umut Aras ise, İzmir Kalkınma Ajansı projesi kapsamında Beydağ Su Ürünleri Kooperatifi için ürettikleri “Stark 45” teknesi ile İzmir’in yeniden tekne ve yat üretim merkezi olma hayaline güçlü destek verdiklerini söyledi. Aras, “Beydağ’da alternatif turizmi geliştirmek için hazırlanan proje kapsamında üretimine başladığımız gezi teknesini tamamladık. İki kişilik personelle beraber 28 kişilik tekne, test ve sertifikalandırma işlemlerinin ardından bu ay sonunda Beydağ Barajı’nda hizmet vermeye başlayacak. Boyu 13.85 metre, genişliği, 4.30 metre olan tekne, üst aksamında yapılacak değişiklikle gezintinin yanı sıra dalış ve yolcu taşımacılığına hizmet verebilecek. Teknemizin İzmir Körfezi’nde kullanılması için de Levent Marina ile görüşüyoruz. Tekneyi havanın müsait olduğu 5-6 aylık sürede körfezde kullanmak mümkün” diye konuştu.

Hedef dünya pazarı

Aras, şunları söyledi: “”Stark 45” ile firmamıza yeni bir model eklemenin yanı sıra, İzmir’de tasarlanıp üretilmiş bir tekneyi dünya pazarlarına satma fırsatını yakalanmış olduk. Dünyada Dalmaçya kıyıları, Maldiv adaları gibi irili ufaklı adaların olduğu bölgelerde ve karadan gidilemeyecek noktalarda bu tip tekneye ihtiyaç var. İlk etapta üstü açık modelini ürettiğimiz bu teknenin bir bölümü kapalı ve motor yat modellerine de talepler gelmeye başladı. Teknemizi Ocak ayında Almanya’nın Düsseldorf şehrindeki Denizcilik Fuarı’nda sergileyeceğiz. 1980’li yılların ortalarına kadar Türkiye’nin fiber tekne üretim üssü İzmir iken, bugün şehrimizde tekne üretimi neredeyse yok denecek seviyelere geriledi. Böylesine bir dönemde,  tasarımdan mühendisliğine kadar tamamen yerli bir tekne üretmek ve bunu İzmir’in sularında yüzdürmek bizim için gurur vericidir”.

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ürettikleri gezi teknesi ile İzmir’in potansiyelini ortaya koyan Mercan Tekne yöneticilerine teşekkür etti. Öztürk, “İzmir’in geçmişte olduğu gibi yarın da tekne üretim merkezi olacağına inanıyoruz. Üniversitelerimizin tasarım, firmalarımızın üretim için gösterdiği çabayı destekliyoruz. “Stark 45”, İzmir’e özgü tekne hayalimize bizi bir adım daha yaklaştırdı. Aliağa Çaltılıdere’de yüzlerce firmanın faaliyet göstereceği Tekne İmal ve Çekek Bölgesi’nde üretim başladığı zaman, İzmir mega yat ve teknede dünyanın en önemli merkezlerinden biri olacak” dedi.

ViraHaber.com

Gemi & Yat İnşa Haberleri

Veventures Bir Yılda İkinci Konteyner Gemisini Filoya Ekledi
Pearl Naval Filosunu Genişletme Kararı Aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yalova’da TCG Derya’nın Teslim Törenine Katılacak
Antalya Serbest Bölge, 24 Yılda 694 Lüks Yatı Suya İndirdi
Tersan Tersanesi Yeni Zelandalı Aurora Fisheries İle Kontrat İmzaladı