GESTAŞ, 500’ü aşkın kişiye istihdam sağlayan bir işgücü, ulaşım faaliyetleri açısından ilin dışa açılan kapısı, sosyal sorumluluk projeleriyle de Çanakkale insanına hizmet eden kurumu olarak yaz sezonuna hazırlanıyor.
Filoda bulunan dönemsel olarak değişen 16 ila 19 gemiyle, Gelibolu-Lapseki, Eceabat-Çanakkale, Kilitbahir-Çanakkale, Geyikli-Bozcaada, Kabatepe-Gökçeada ve Güney Marmara hatlarında 2017 yılında tam 15 milyon yolcu, 4.5 milyona yakın araç taşıyan GESTAŞ, tam 94 bin sefer gerçekleştirdi. 2018 yılında bir o kadar daha seferi başarıyla tamamlamak için kolları sıvayan şirket; güvenli, konforlu yolculuk için sezon öncesi gemilere 9 milyon TL, iskelelere 3 milyon TL olmak üzere tam 12 milyon TL’lik yatırımyaptı.
HER ŞEY DAHA GÜVENLİ BİR YOLCULUK İÇİN
GESTAŞ’tan yatırımlarla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilendirmelere yer verildi; “Atölye ekibimiz, Ekim ayı başından bu yana belirli bir takvim doğrultusunda yoğun mesai harcadı ve harcamaya devam ediyor. 9 gemimiz teknik ve fiziki açıdan daha donanımla hale getirildi, iki gemimizde de Nisan 2018’e kadar benzer iyileştirmeler yapılacaktır. Gemilerimizde teknik açıdan yapılan yenilemelerde ‘daha güvenli bir yolculuk’ ilkesine göre hareket edildi. Tüm gemilerimizde jeneratör kontrol sisteminin yenilenmesiyle, ‘acil durum’ hallerinde daha teknolojik bir sistem oluşturulmuş oldu. Yeni sistemle birlikte, seyir halindeki bir olumsuz durumda jeneratörün devre dışı kalması halinde yedek jeneratör artık otomatik olarak faaliyete geçecek. Böylece acil durumlara müdahalede ciddi bir zaman kazanılmış olacak.
Gökçeada 1: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Gökçeada 1 gemisinin iklimlendirme sistemi tamamen değişti. Yeni asansör takıldı. Boru, saç değişimleri yapıldı. Gökçeada 1 gemisinde özellikle yaz aylarında zaman zaman oluşan soğutma problemi, iklimlendirme sistemindeki yenilemeyle birlikte ortadan kalkmış oldu. Gemide yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Kurtarma botu gibi güvenlik açısından önem arz eden teknik ekipmanlarda bakıma gidildi. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
Şehit Ömer Halisdemir: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Isıtma ve soğutma sistemi tamamen değişti. Boru ve saç değişimleri yapıldı. Yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
Ayvacık: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Isıtma ve soğutma sistemi tamamen değişti. Boru ve saç değişimleri yapıldı. Yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
Gelibolu 1: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Isıtma ve soğutma sistemi tamamen değişti. Boru ve saç değişimleri yapıldı. Yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
18 Mart: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Pervane kontrol sistemleri revize edildi. Yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
57. Alay: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Pervane kontrol sistemleri revize edildi. Gemide yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
Çanakkale: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Çanakkale gemisinin salonundaki zemin kaplaması tamamen değişti. Boru ve saç değişimleri yapıldı. Çanakkale gemisi, havuza alındı; pervane ve sevk sistemlerinin komple bakımı yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
Mesudiye: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Pervane kontrol sistemleri revize edildi. Gemide yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
Lapseki: Ana makine ve jeneratör bakımı yapıldı; kontrol sistemleri revize edildi. Isıtma ve soğutma sistemi tamamen değişti. Boru ve saç değişimleri yapıldı. Araç kapak kumanda sistemi değişti. Gemide yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapıldı. Yolcu salonları ve büfelerde bulunan elektrik tesisatları daha güvenli hale getirildi.
Seddülbahir: Ana makine ve jeneratör bakımı yapılacak; kontrol sistemleri revize edilecek. Pervane kontrol sistemleri revize edilecek. Gemide yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapılacak.
Avşa Adası: Ana makine ve jeneratör bakımı yapılacak; kontrol sistemleri revize edilecek. Isıtma ve soğutma sistemi tamamen değişecek. Boru ve saç değişimleri yapılacak. Araç kapak kumanda sistemi değişecek. Gemide yolcu yürüme yollarına kaymaz boya uygulaması yapılacak.”
HER ŞEY DAHA KONFORLU BİR YOLCULUK İÇİN
Gemilerde teknik anlamda yapılan yenilikler ve bakımlar dışında, fiziki açıdan da değişimlere gidildiği belirtilen açıklama şöyle devam etti; “Gemilerimizde fiziki açıdan yapılan yenilemelerde ‘daha konforlu bir yolculuk’ ilkesine göre hareket edildi. Tuvaletlerin yenilenmesi, dış alan oturma gruplarının yenileriyle değiştirilmesi, yolcu salonlarının zemin ve koltuklarının yenilenmesi, daha konforlu bir yolculuk için öne çıkan çalışmalar oldu. Tüm gemilerimiz, hijyen açısından komple temizlendi ve ilaçlandı. Gemilerimizde dış alanlara kaymaz boya uygulaması yapılırken iç alanların da zeminleri yenilendi.
Gökçeada 1 gemisi salonuna çocuklar için oyun parkı, Ayvacık ve Lapseki gemilerine yeni tuvaletler monte edildi.
Gökçeada 1: Yıpranmış olan süpürgelik ve yolcu salonu zemin kaplamaları yenilendi. Tuvalet gider yenilemesi ve onarımı gerçekleşti. Yolcu salonuna çocuklar için oyun parkı monte edildi. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı.
Mesudiye: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Tuvaletler teknik ve temizlik açısından onarıldı. Yolcu salonunun zemin kaplaması yenilendi. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Kurtarma botu gibi güvenlik açısından önem arz eden teknik ekipmanlarda bakıma gidildi. İskelelere daha rahat ve daha güvenli yanaşabilmek için tampon yenileme ve fender onarım işleri yapıldı.
Ayvacık: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Yolcu güverte dış alandaki tahta koltuklar yerine daha konforlu plastik koltuklar monte edildi. Tuvaletler tamamen yenilendi.
Şehit Ömer Halisdemir: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Bay ve bayan mescit yapımı gerçekleşti. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Personel yaşam mahalli ve köprü üstünde teknik ve idari açıdan düzenlemelere gidildi.
18 Mart: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Tuvaletler teknik ve temizlik açısından onarıldı. Yolcu salonunun zemin kaplaması yenilendi. Kurtarma botu gibi güvenlik açısından önem arz eden teknik ekipmanlarda bakıma gidildi. İskelelere daha rahat ve daha güvenli yanaşabilmek için tampon yenileme ve fender onarım işleri yapıldı. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı.
Gelibolu 1: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Yolcu güverte dış alandaki tahta koltuklar yerine daha konforlu plastik koltuklar monte edildi. Eski tuvaletlerin yerine yenileri monte edildi. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Personel yaşam mahalli ve köprü üstünde teknik ve idari açıdan düzenlemelere gidildi. Gemi rampa kapağı yenisiyle değiştirildi.
57. Alay: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Tuvaletler teknik ve temizlik açısından onarıldı. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Yolcu salonunun zemin kaplaması yenilendi. Kurtarma botu gibi güvenlik açısından önem arz eden teknik ekipmanlarda bakıma gidildi. İskelelere daha rahat ve daha güvenli yanaşabilmek için tampon yenileme ve fender onarım işleri yapıldı.
Lapseki: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Bay ve bayan mescit yapımı gerçekleşti. Personel yaşam mahalli ve köprü üstünde teknik ve idari açıdan düzenlemelere gidildi. Eski tuvaletlerin yerine yenileri monte edildi.
Seddülbahir: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Tuvaletler teknik ve temizlik açısından onarıldı. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Yolcu salonunun zemin kaplaması yenilendi. Kurtarma botu gibi güvenlik açısından önem arz eden teknik ekipmanlarda bakıma gidildi. İskelelere daha rahat ve daha güvenli yanaşabilmek için tampon yenileme ve fender onarım işleri yapıldı.
Avşa Adası: Yaz ve kış aylarında dış alanda daha rahat bir yolculuk için yolcu güverte dış alanına tente monte edildi. Bay ve bayan mescit yapımı gerçekleşti. Geminin tüm bölümlerinde temizlik ve ilaçlama yapıldı. Personel yaşam mahalli ve köprü üstünde teknik ve idari açıdan düzenlemelere gidildi.
GÜVENLİ YOLCULUK VE GİŞELERDE BEKLEMEYİ AZALTMA ÇALIŞMALARI
GESTAŞ açıklamasında güvenli ve konforlu yolculuk için yapılan yeniliklerin yanı sıra yolculara ‘zaman’ kazandıracak yatırımlar da gerçekleştirildiği belirtilerek, “İskelelerimize PTS (Plaka tanıma sistemi) kurarak gemi yükleme işi daha da hız kazandırılırken aktarma, günübirlik geçiş gibi kampanyalardaki hataları da ortadan kaldırdık. Gişelerimize kurulan yeni sistemle birlikte artık bilet kesimi daha hızlı gerçekleşmektedir. Plaka tanıma sistemiyle birlikte, aktarma ve günübirlik geçişler ‘yolcu beyanı esasına’ dayanmaktan çıkarak, tamamen PTS sistemiyle kontrol edilmektedir. Ayrıca mevcut iskelelerimize yaptığımız altyapı ve üstyapı yatırımları, özellikle Gelibolu’da başlayacak yeni feribot terminali yatırımları, güvenli yolculuğun yanında, daha çabuk yükleme boşaltma işlemleriyle deniz taşımacılığına hız da kazandıracaktır.
Lapseki İskelesi: İskele ayakları ve mevcut iskele iç rampa kazık sisteminin betonarmesi güçlendirilmiştir. İskele alanı 4 metre daha genişletilerek, daha fazla araç istifine imkan tanınmış, ayrıca yayalara güvenli yaya yolu koridoru oluşturulmuştur. İskelenin dış rampasına doğru olan kısma daha geniş ölçekte kazıklı sistem iskele yapılacaktır.
Kabatepe İskelesi: Özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde kullanılan, Gökçeada yolcularının ağırlandığı iskelemizde çevre düzenlemesine gidildi. İskele üzerindeki alanlar yeşillendirildi, oturma alanları oluşturuldu. İskele duvarları renklendirildi ve iskele alanı daha temiz hale getirildi. İskele üzerindeki yolcu bekleme alanına, çocuklar için oyun parkı monte edildi. İskeleye acil durumlara müdahale için yangın hattı döşendi.
Kilitbahir yeni liman: İskelede ve rampadaki betonarmelerdeki çatlaklar onarıldı, iskele betonarmesi güçlendirildi.
Geyikli ve Gökçeada İskelesi: İki iskelemizde altyapı güçlendirme çalışması yapıldı; iskelelerde bulunan, zamanla deforme olmuş tesisatlar yenilendi” denildi.
Vira Haber