GESTAŞ kalitesini daha da artıracak

Çanakkale Valisi Tuna GESTAŞ’ın Çanakkale için çok büyük bir değer olduğunu ancak gelişmesi gerektiğini, yoksa hizmetin kalitesinde bir takım sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna  GESTAŞ gemilerin sadece Çanakkale bölgesinde değil, Avşa ve Marmara adasında da kaliteli hizmet verdiğini söyledi. Vali Tuna, Avşa ve Marmara adalarının  Çanakkale il sınırları dışında bulunduğunu, ancak GESTAŞ’ın buraların da ulaşımını sağladığını belirterek “Avşa ve Marmara adaları bizim GESTAŞ olarak hizmet verdiğimiz bir alan. Bu adalarda yaşayan insanların psikolojisini anlayabiliyoruz bizimde adalarımız olduğu için. En azından bizim adalarımızda insanların ulaşım konusunda  bu kadar sıkıntı çekmediğini düşünüyoruz” dedi.

Bir yere ne kadar kolay ulaşılıyorsa oranın gelişmesi ve kalkınmasının da  kolay olduğunu söyleyen Vali Tuna, ulaşımda sorunlar sıkıntıların olması durumunda  o bölgelerin gelişemediğine, geri kaldığına dikkat çekti.

Özellikle kış aylarında Avşa ve Marmara adalarında yaşayanların GESTAŞ’ın seferlerini artırmasını istediklerini söyleyen Vali Tuna  bunların değerlendirileceğini belirterek “Seferlerin artırılması daha kaliteli hizmet sunulması anlamında bunları değerlendireceğiz. Yeni güzergâhlar Tekirdağ tarafına belki bir açılım yapılabilir mi bu değerlendirilecek, Karabiga ile bir bağlantı yapılabilir mi bu değerlendirilecek” diye konuştu.

Ulaşımın kalitesi artacak

Adalara ulaşımın kalitesini daha da artıracaklarını açıklayan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, tek sıkıntının bölgelerdeki ulaşımın sezonluk olduğunu söyledi. Vali Tuna, “En fazla burada 4-5 ay yaz sezonu var. Çanakkale içinde bu geçerli. Böyle bir şey için özel sektör yatırım yapmıyor. Bizim yapmamız nasıl olur bunu ayrıca değerlendirmemiz lazım. Özel sektöre ait deniz otobüsleride yoğun bir şekilde gün içerisinde de talebi karşılamak için çalışıyor ancak sezon bittiği için onlarda seferleri durdurdular” dedi.

GESTAŞ tarafından adalara verilen hizmetin devlet tarafından desteklendiğini söyleyen Çanakkale Valisi Tuna, yolcu taşımacılığında bir sorun görmediğini, ancak ağır vasıtaların, nakliye araçlarının anakaraya ulaşmalarında bir sıkıntı olduğunu  söyledi.

“Bunu çözmek lazım” diyen Tuna ağır vasıta araçların Çanakkale İzmir karayolunda sıkıntı yarattığını bu nedenle kestirme bir deniz yolu ulaşımı  düşündüklerini de vurguladı. Vali Tuna, “Biz GESTAŞ olarak aslında taşımacılık yapıyoruz. Ama alt yapıyı yani iskeleyi yapabilmek için bizim kamu kaynağını kullanmamız çok zor. Onun için alt yapıyı devletimizin yapması gerekiyor. Bu konuda da bazı adımlar atıldı.  Ayvacık tarafına böyle bir yatırım yapılıyor” dedi.

Ayvacık liman projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte kendilerinin de Edremit körfezini kestirme bir şekilde geçecek alternatif bir güzergâhla feribot taşımacılığı düşündüklerini belirten Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, fizibilite çalışmalarının yapıldığını söyledi. “Bu liman projesi gerçekleştirildiğinde biz feribot taşımacılığını kısa sürede yapabiliriz “ diyen Tuna, GESTAŞ’ın Çanakkale için çok büyük bir değer olduğunu  ancak gelişmesi gerektiğini, yoksa hizmetin kalitesinde bir takım sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi. .

İnsanların beklentilerinin  git gide arttığını, karayollarının kapasiteyi artık kaldıramadığını da sözlerine ekleyen Tuna, körfezin çok önemli olduğunu ancak büyük tonajlı araçların turizm açısından büyük tehlike yarattığını da belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bunları bir şekilde baypasla denizden taşımalıyız. Bu memleketin hayrına olacak. O yüzden o projeyi önemsiyoruz. Projenin tutacağını karlı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Limni’ye ulaşım için potansiyel lazım

Çanakkale Limni arası yapılması planlanan deniz seferlerinin şu anda bekletildiğini söyleyen Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, iki ülke arası deniz seferleri için talep olması gerektiğini, müşteri olmadan yapılacak olan seferin GESTAŞ’ı zarara uğratacağına dikkati çekti. Vali Tuna, “Limni uluslararası bir taşımacılık. Bu iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine paralel olarak değerlendirilmesi lazım. Limni ’ye ziyaretler yapıldı. Onlarda bundan memnun oluyorlar. Daha çok insan gelmesini arzu ediyorlar ama bir karşılığının olması lazım. Oradan bir geliş yok. Bu iş birazda müşteri olmasına bağlı. Bunu belki yazın belli bir sezonda oda talep olursa sürdürmek mümkün. Daha fazlası sanırım fantezi bir iş olur israf olur diye düşünüyoruz. Limni’nin cazibesi ne kadar var bunu değerlendirmek istemiyorum. Daha cazip yerler olabilir. Şu an Çanakkale’nin bulunduğu konum hacim itibariyle bu acılımı yapmak için biraz daha erken. Biraz daha büyümesi Çanakkale’nin kendi gelişimi için turizme yönelik potansiyelin değerlendirilmesi lazım. Kongre sağlık turizmi bu gibi şeyler ile kurvaziyer turizm Çanakkale geliştikçe büyüdükçe buna paralel olarak adalara yönelik seferler bizim de gelişecektir. Bunlar birbirine bağlı şeyler. Şimdi Limni için konuşmak biraz erken” dedi.

Kaynak: denizhaber.com.tr

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak