GESTAŞ denizde engelleri kaldırdı

Çanakkale Boğazı'nda deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 'Engelsiz Denizler Projesi' kapsamında Türkiye'de ilk sertifikayı almaya hak kazandı

Çanakkale Boğazı'nda deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 'Engelsiz Denizler Projesi' kapsamında Türkiye'de ilk sertifikayı almaya hak kazandı. Yıllardır tek başına deniz seyahati yapamayan engelliler, artık kimseye muhtaç olmadan deniz yolculuğu yapabilmenin keyfini çıkartıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın engelli yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahat edebilmesini amaçladığı "Engelsiz Denizler Projesi" kapsamında Türkiye'de ilk sertifikayı alan denizcilik şirketi olan GESTAŞ A.Ş, engelli vatandaşların yüzünü güldürdü. Proje kapsamında öncelikli olarak Çanakkale ve Eceabat iskeleleri ve 57. Alay gemisinde engelli vatandaşların ulaşımını rahatlatmak adına her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. İskele ve gemilere yardım butonları kondu. Hissedilebilir yürüyüş yolları yapıldı, kabartmalı tanıtıcı haritalar hazırlandı. Yine iskele ve gemilere kabartmalı uyarı işaretleri yerleştirildi. 57. Alay gemisine, kurallara uygun eğimli platformlar yerleştirildi. Engellilere özel iç ve dış salonlarda oturma ve bekleme alanları ayrıldı. Güvenlik filmleri hem sesli hem alt yazılı olarak gösterilmeye başlandı. İskele ve gemi personeli, engellilerle etkili iletişim kapsamında eğitildi. Bunun yanı sıra engelli vatandaşlara harita okuma ve hissedilebilir yolları kullanma ile ilgili eğitimler verildi.

Denizcilik sektöründe Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten GESTAŞ A.Ş. Genel Müdür Hasan İlhan Yürükçü, "Bu projenin fikir babası Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım'dır. Sayın bakanımız, 'denizlerde de engelleri aşacağız' dedi. Bizde GESTAŞ olarak hemen hazırlıklara başladık. Titiz bir çalışmayla her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlayarak gemi ve iskelelerimizi engelsiz deniz ulaşımına uygun hale getirdik. Hazırlıklarımızı yaparken bakanlık uzmanlarımız ile birlikte hareket ettik. Bölgemizdeki engelli derneklerin görüşlerini aldık. Amacımız engelli vatandaşların kimseye ihtiyaç duymadan deniz yolculuğu yapabilmeleriydi. Biz bunu başardığımıza inanıyoruz. Çok olumlu tepkiler aldık" dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular ise, "Öncelikle bizi engelsiz denizle tanıştıran GESTAŞ'a çok teşekkür ediyorum. Sıkıntısız bir şekilde denizde seyahat edebilmenin keyfini çıkartıyoruz. Tüm kurum ve kuruluşların bu şekilde duyarlı olmalarını bekliyoruz. Sıkıntı ve sorunların ortadan kalktığı engelsiz ve erişebilir Türkiye talebimiz var. Bunun en kısa zamanda hayata geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye Altınnokta Körler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Uğur Karabıyık, "25 yaşındayım, bu zamana kadar tek başıma Eceabat'a geçebildiğimi hatırlamıyorum. Hiçbir engeli olmayan insanlar bu projeyi bizler için hayata geçirmişler. Ben burada hiç kusur bulamadım. Her şey mükemmel bir şekilde düşünülmüş, engelsiz birinin bunu yapıp da engelli birinin bunda kusur bulamaması ayrı bir güzellik benim için. Bu projenin fikir babası olan Bakanımız Binali Yıldırım'a da çok teşekkür ediyorum. Çanakkale'ye ve engellilere verdiği değeri bir kez daha gösterdi" dedi.

Hazırlanan feribotta seyahat eden Çanakkale İşitme Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Kavak, "Eskiden körler ve sağırlar birbirlerini ağırlar diye bir söz vardı. Ama şimdi körler ve sağırlar, hatta topallar, hepsini GESTAŞ en iyi şekilde ağırlıyor" ifadelerini kullandı.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

İzmir Kordon'da Taşkınlara Karşı Kurulan Beton Bariyerlerin Yüzde 60'ı Bitti
Doğu Akdeniz’de Balık Popülasyonu Azalıyor
Kruvaziyerin Duayenlerinden Başkan Ömer Günel’e Övgü
Kırklareli'nde Yaralanan Balıkçıyı Sahil Güvenlik Kurtardı
22. Sonbahar Göcek Yarış Haftası ve Atatürk Kupası Başladı