Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, en önemli hayat kaynağı suya, İstanbul'un ardından Ankara da sıkıntısız şekilde kavuşturuluyor. Bu kapsamda Başkent Ankara'da, şehir merkezinin 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak önemli bir proje imzalanıyor.
''Ankara İçmesuyu II. Merhale Projesi Gerede Sistemi'' adlı proje, Ankara'nın yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısında yer alan, Bolu'nun Gerede İlçesi'nin kuzeydoğusundan başlayıp güneye doğru ilerleyerek, Ankara sınırları dahilindeki Çamlıdere Barajı'nı kapsıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, projeyle Filyos Nehri'nin bir kolu olan Gerede-Ulusu Çayı üzerinde inşaa edilecek Işıklı Regülatörü ve İletim Tüneli vasıtasıyla, Ulusu Çayı'ndaki faydalanılmayan suların da Çamlıdere Barajı'na aktarılması tasarlanıyor.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bizzat takip ettiği projeye göre, Gerede'den Ankara'ya yıllık 226 milyon metreküplük içme suyu aktarılması planlanıyor. Ulusu Çayı'nın Çamlıdere Barajı'na aktarımı için inşa edilmesi planlanan tesisler ise bin 170 kilometrekarelik drenaj alanına ve 1,166 milyon metreküplük rezervuara sahip bulunuyor.
Yarın temeli atılacak tünel, 31 bin 592 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun içme suyu iletim tüneli olma özelliğini taşıyor.
Ankara İçmesuyu II. Merhale Projesi Gerede Sistemi İnşaatı ihalesi, 10 Aralık 2010 tarihinde yapılmış, ihaleyi kazanan firma ile 27 Aralık 2010 tarihinde sözleşme imzalanmıştı.
A.A