Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı öğrencileri ve Gemlik Denizcilik Topluluğu üyeleri mezun olduktan sonra çalışabilecekleri kurumları tanımalarını, limanlarda ki gelişmeleri takip edebilmeleri ve ziyaret edilen kurumlara okullarını tanıtmak amacıyla 10-12 Mayıs tarihleri arasında Marmara Bölgesi'nde bulunan limanlara teknik gezi düzenlediler. Teknik geziye, Deniz ve Liman İşletmeciliği Program Başkanı Öğr. Gör. E. Murat Tacar, Öğr. Gör. Yusuf Sarıkaya ve Öğr. Gör. İbrahim Sapmaz öncülük etti.
Teknik gezi kapsamında 10 Mayıs Çarşamba günü Bandırma Çelebi Limanı, Çanakkale -İÇDAŞ Limanı ziyaret edildi. Limanlar hakkında sunum yapıldıktan sonra sahada limanların teknik özellikleri, depolama alanları, rıhtım özellikleri, limana gelen gemi tipleri ve özellikleri, liman operasyonları, limanlarda kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi alındı. Çanakkale Lapseki Öğretmen evinde bir gün konaklama yapıldıktan sonra 11 Mayıs Perşembe günü Tekirdağ - Asya Port Limanı, İstanbul MARPORT Limanı ziyaret edildi. Bu ziyarette yine liman yöneticileri limanlar hakkında öğrencilere bilgi aktardıktan sonra sahada liman operasyonları hakkında bilgi aktardılar. İstanbul da Kredi Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtlarında konaklayan öğrenciler, Bilimsel Denizcilik Gemi Adamı Eğitim Kurumunu, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesini, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesini de ziyaret ettiler ve üniversite, eğitim imkanları ve Dikey Geçiş Sınavı kontenjanları hakkında bilgi alan öğrenciler 12 Mayıs Cuma günü Kocaeli - YILPORT Limanını ziyaret ettiler. YILPORT Limanında öğrencilere yapılan sunum ardından sahada yapılan turda öğrencilere liman özellikleri, gemiler, depolama alanları ve operasyonlar hakkında bilgi aktarıldı. Gezi Gemlik’e ulaşılması ardından sona erdi.
Deniz ve Liman İşletmeciliği Program Başkanı Tacar, Deniz ve Liman İşletmeciliği programı okuyan öğrencilere derslerde limanlar, özellikleri ve operasyonları hakkında eğitimler verdiklerini ve bu eğitimlerde öğrendikleri bilgileri daha iyi anlayabilmeleri için teknik gezilerin önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Aynı zamanda limanlarında Gemlik Asım Kocabıyık MYO Deniz ve Liman İşletmeciliği programı hakkında bilgi sahibi olmalarının sağlandığını ifade etti. Türkiye’de ilk defa "İş Yeri Eğitimi" uygulaması yapan Deniz ve Liman İşletmeciliği programı olarak iyi bir eğitim müfredatına ve kadrosuna sahip olduklarını belirten Tacar, teknolojinin sürekli geliştiğini ve limanların her geçen yıl bu değişikliklere göre kendilerini yenilediklerini ifade ederek teknik geziler kapsamında bilgilerini yenilediklerini ifade etti. Gemlik Asım Kocabıyık MYO’da 1 yıl isteğe bağlı hazırlık ve 2 yıllık eğitim hayatları boyunca Gemlik Bölgesi'nde bulunan Borusan Limanı, Gemport Limanı ve Roda Port limanı yanında ikincisi düzenlenen tur kapsamında Marmara’da bulunan limanları da ziyaret etmeye ve öğrencilere yerinde bilgiler aktarmaya gayret ettiklerini ifade etti.
Öğretim Görevlisi Yusuf Sarıkaya, bir denizci eğitimci olarak öğrencilerin okulda aldıkları teorik eğitimleri pratik olarak yerinde görmelerinin eğitimleri için önemli bir yer tuttuğuna vurgu yaparak, pratik eğitimin ve üniversite sanayi işbirliğinin en iyi şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti. Gezi boyunca kendilerinin ve öğrencilerin limanlardaki profesyonellerden oldukça değerli bilgiler aldıklarını belirten Sarıkaya, bu ve benzeri gezilerin sürekli olarak uygulanacağını belirtti.
Öğretim Görevlisi İbrahim Sapmaz, kendisinin de bir gemi kaptanı olarak pratik eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilik dönemlerinde öğrencilere yapılan teknik geziler ile okulda aldıkları teorik eğitimleri birleştirmelerinin önemi üzerinde durdu. Yapılan teknik gezinin ayrıca öğrencilerin sosyal gelişimlerine de faydalı olduğunu ve öğrencilik yılları için güzel anılar olduğunu belirtti. Limanlarda liman yöneticilerinin verdikleri bilgilerin öğrenciler için çok faydalı olduğunu ve bu sayede öğrencilerin gelecekte çalışabilecekleri yerleri tanıma imkanına sahip olduklarını belirtti.
Gemlik Denizcilik Topluluğu Başkanı Zeki Şimşek, bu eğitim-öğretim yılında öğrenci arkadaşlarının ve topluluk üyelerinin mesleki ve kişisel gelişimi için 40’a yakın faaliyet yaptıklarını ve bu faaliyetlerin sosyal, mesleki, kişisel gelişim ve sportif faaliyetler olduklarını belirtti. Yapılan teknik gezinin eğitimleri için önemli bir yer tuttuğunu ve kariyer planlarını yapmalarında kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade etti.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu, KALDER’in organize ettiği 25. Kalite Kongresi’nde Mükemmellik Ödülü’nü almış olup Avrupa Mükemmellik Ödülü için hazırlıklarına devam etmektedir. Katılan öğretim elemanları ve öğrenciler tüm kurumların kendilerini güler yüzlü ve sıcak karşıladıklarını ve tüm kurumlara teşekkür ettiklerini belirttiler.
ViraHaber.com