Gemi ve yat ihracatına “çevreci tekne” dopingi

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Başaran Bayrak, sektörün 2013’deki 1 milyar 164 milyon dolarlık ihracatının yüzde 15’ini çevreci gemi ve yatların oluşturduğunu açıkladı.

Kalitesi, teknolojisi, güvenilirliği açısından dünyanın aranan gemi ve yatları arasına giren Türk tekneleri çevreci kimlikleriyle de ön plana çıktı.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Başaran Bayrak, sektörün 2013’deki bir milyar 164 milyon dolarlık ihracatının yüzde 15’ini çevreci gemi ve yatların oluşturduğunu açıkladı.

Başaran Bayrak, 2014’te yurt dışında yeni pazar arayışında agresif olacaklarını, bu yıl ilk kez milli katılımla Yunanistan ve ABD’ye çıkarma yapacaklarını söyledi.


Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, sektörün son dönemlerde ihracatta çevreci gemi ve yatlara yöneldiğini söyledi. Sektörün 2013 yılında bir milyar 164 milyon dolarlık ihracata imza attığını kaydeden Bayrak, bunun da yüzde 15’inin çevreci gemi ve yatlardan oluştuğunu bildirdi. Bayrak, gelecek yıllarda çevreci gemi ve yat ihracatının payının hızla artacağını belirtti.


Tersanecilikte Japonya, Çin ve Güney Kore gibi dünyanın önde gelen ülkeleri ile yarışır duruma geldiklerinin belirten Bayrak, çevreci üretimin ön planda olduğu bir dönemde Türk tersanecilerinin de önemli gelişmelere imza attığını söyledi. Özellikle verimliliği yüksek, doğalgazlı, düşük emisyonlu çevreci romorkör, feribot gibi servis gemilerinin üretildiğini ifade eden Bayrak, bu yöndeki taleplerin arttığını ve sektörlerinin de buna yanıt vermeye hazır olduğunu vurguladı.

Yunanistan ve Rusya’da hedefte


Yurtdışı çalışmalarında 2014’te çok aktif olacaklarını kaydeden Bayrak, ihracatın büyük bölümünü AB ülkelerine gerçekleştirdiklerini, ancak pazar çeşitlemesi için yeni ülkeleri mercek altına aldıklarını belirtti. Bayrak, “Rusya’ya yoğun şekilde ekipman ve parça ihracatı yapıyoruz. Bu ülkeye gemi ve yatlarımızı da ihraç etmek için organize açılımlar peşindeyiz. Ayrıca Odesa’da organize edilecek fuar için de talep topluyoruz. Bunların yanısıra bu yıl ilk kez milli katılımla Yunanistan’a 10’dan fazla firmayla, ABD Houston’daki fuara da benzer bir katılımla ticari heyetlerle katılıp ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz. Dümenimizi ‘Yeni Dünya’ya kıracağız. Tüm bunlar sektörümüzün önünü açacak çalışmalardır” diye konuştu.


Hedef 10 milyar dolarlık ihracat


Bayrak ayrıca Fas’ın balıkçı filosunun yenilenmesi için başlattıkları girişimler çerçevesinde bu ülkeye yeni bir heyet gönderme hazırlığı içinde olduklarını, aynı şekilde Cezayir için de çalışmalar yürüttüklerini anlatarak şöyle devam etti;


“Bu yıl bir başka önemli yurtdışı faaliyetimiz de denizcilik alanında dünyanın önemli organizasyonları arasında yer alan ve Hamburg’da eylül ayında gerçekleşecek gemi inşa, makine, deniz teknolojileri ve mega yat fuarı SMM’de milli katılımla yer alacağız. Burada gemi inşa, tersane endüstrisi, gemi donanım ve ekipmanları, güç kaynakları, deniz ve liman teknolojileri gibi sektörle ilgili tüm alanlarda Türkiye’nin gücünü göstereceğiz. 2014’teki 1,5 milyar, 2023’teki 10 milyar dolar ihracat hedefimize böyle ulaşacağız.”


Sektörün askeri gemi geliştirme çalışmaları yürüttüğüne de işaret eden Bayrak, Türk cumhuriyetlerinden ve Malezya’dan bu yönde talepler olduğunu, yerli tasarımla bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

virahaber.com
 

GÜNCEL Haberleri

Marmara Denizi’nde Müsilajı Önlemek İçin 700 Tesis İnceleme Altına Alındı
Kaptan Saim Oğuzülgen: “Kanal İstanbul Denizcilik Değil İnşaat Projesidir”
Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’e 11 Ülke Katılıyor
İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Ege Adalarına Yaptığı Seferlerine Bir Yenisini Daha Ekledi
Türk Denizcilerinin Başarısı: Ukrayna Tahıl Koridorunda Büyük Etki