Gemi sökümü için Türkiye'den teknik destek

Türkiye, Bangladeş’ten gelen görevlilere, IMO’nun gemi söküm faaliyetleri ile ilgili düzenlediği program kapsamında destek oldu.

 Avrupa Birliği, 2013 yılında çıkardığı yönetmelikle kullanım ömrünü tamamlayan gemilerin, çevre ve çalışan güvenliği açısından gerekli yükümlülük ve standartları karşılayan tesislerde sökülmesini zorunlu kılmıştı. AB’nin söz konusu çevre standartlarını karşılayan tek akredite tesisine sahip olan Türkiye, birçok Asya ülkesine gemi sökümüyle ilgili destek oluyor. Bu doğrultuda Bangladeş’ten gelen görevliler, IMO’nun gemi söküm faaliyetleri ile ilgili düzenlediği bir program kapsamında 19-22 Ekim günlerinde Türkiye’deydi. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı çalışmada, atık yönetimi merkezleri gibi alanlara gidilerek saha ziyaretleri yapıldı. Ayrıca, IMO tarafından gemi sökümü için geliştirilen Hong Kong Sözleşmesi ile diğer yasal konular hakkında seminerler düzenlendi ve gemi söküm sanayiinin önde gelen temsilcileriyle toplantılar gerçekleştirildi.

TÜRKİYE TÜM ULUSAL STANDARTLARI SAĞLIYOR

Türkiye, IMO’daki gayretleri sonucu oluşturulan Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi (Gemilerin Güvenli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü İçin Hong Kong Sözleşmesi)’ne, 26 Ağustos 2010 tarihinde, Diplomatik Konferans ile ilk imza atan ülke olarak katılım sağlamıştı. (Sözleşme, dünyada henüz yürürlüğe girmemiştir.) Türkiye'de Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri, Hong Kong Sözleşmesi'nin bütün önemli gerekliliklerini ve ulusal standartları sağlıyor. Dünyanın, 5 ana gemi geri dönüşüm ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, 2009 yılında çevresel geri dönüşüm gemileri ve güvenlik onayına bağlı kalmak koşuluyla imzaladığı “Hong Kong Sözleşmesi”; gemilerin işletimsel süreleri sona erdikten sonra geri dönüşüm esnasında çevre, güvenlik ve insan sağlığını gereksiz yere riske atmamayı amaçlıyor.

ViraHaber.com

IMO & AB Haberleri