İzmir’in uzun süre gündeminden düşmeyen en tartışmalı konularından biri olan vapur ihalesinde beklenen gelişme yaşandı. Belediyenin Körfez’da yolcu taşımacılığında kullanacağı 15 adet yolcu vapuru ve 28 adet yedek parça ihalesi Kamu İhale Kurumu’na götürüldü. Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan ihaleye katılmasına rağmen ihalede teklifini açıklamayarak teşekkür mektubu veren Avusturayalı şirket Austal Ships Pty Ltd başvurusunu resmen yaptı.
BİR AY UZADI
Şirket’in ihale için Kamu İhale Kurumu’na yaptığı itiraz kurumun resmi internet sitesinde de yayınlanmaya başladı. KİK tarafından önümüzdeki günlerde değerlendirilmeye alınacak itiraz ya ret edilecek ye da ihale sürecini etkileyecek bir şekilde karar verilmesine neden olacak. Austal Şirketi’nin yaptığı başvuru nedeniyle belediyenin ihaleyi kazandığını açıkladığı Türk firma Öz Ata Denizcilik Şirketi ile imzalanacak sözleşme de askıya alındı. Belediye, konunun KİK’e taşınması nedeniyle Yalova’da üretim yapan şirketi anlaşmaya çağıramadı. KİK’e yapılan itirazın yaklaşık bir ay sonra karara bağlanması bekleniyor. İtiraz nedeniyle çalışmaların başlamasının Haziran Ayı’nın ortalarına kadar sarkması bekleniyor.
KOMPOZİT DEZAVANTAJLI
Şirket, ihale günü teşekkür mektubunu verirken gerekçelerin de ihalede okunmasını istemişti. Şirketin Türkiye Yetkilisi Murat Birecik’in önerisiyle okunan mektupta, “Austal Firması, dünya çapında öncü ve en büyük alüminyum feribot imalatçısıdır. Hali hazırda Büyükşehir Belediyesi’yle 15 gemi ihalesi ile ilgili 4 ay önce iletişime geçtik. Geride kalan 3 yıllık süreçte İzmir’de gerçekleşen birçok toplantıda gemi gövdeleri için alüminyumun avantajlarını, kompozitin dezavantajlarını sunduk. Bu toplantılarda hem alüminyum hem kompozit gemi gövdesi kullanımında tecrübeli ve başarılı olan Avrupa’daki feribot operatörlerinin deneyimlerinden yaralandık. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ikinci ihalede kompozit gövde opsiyonunun dikkate alındığını gördük. Şartname alternatif olarak alüminyum gemi gövdelerinin sunulmasına olanak vermemektedir. Biz bu durumu anlamıyoruz. Şöyle ki, ihalenin amacı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fiyat ve verimlilik açısından en iyi sonucu alması ve rekabeti teşvik etmesidir. Alüminyum kullanılması, diğer tekne malzemeleri ile mukayese edildiğinde daha iyi performans, bakım ve fiyat avantajı sağlayacaktır. Dünya çapında hızlı feribot operatörlerinin yüzde 95’i alüminyumu tercih etmektedir” ifadelerini kullanmıştı.
Birecik ihale sonrası yaptığı açıklamada, karbon kompozit malzemeden yapılan gemilerin dayanıklı olmadığını, bakımlarının zor olduğunu belirterek ihaleyi KİK’e taşıyacaklarını anlatmıştı. Birecik, “Bu tür ihalelerde KİK’in daha önce başka dosyaları incelediğini biliyoruz. Zaten her türlü hazırlığımızı yaptık. İhale rekabet şartlarını sağlamıyor” demişti.
egedesonsoz.com