Gelecek gemi çok limanın yeri yok!

Kruvaziyer firmaları kente yaptıkları seferleri artırınca, limanın gemi yanaşma kapasitesi bu yoğunlukla başa çıkamadı.

İzmir Alsancak Limanı'nda yeni kruvaziyer sezonu sancılı başladı. Kruvaziyer firmalarının İzmir'e seferlerini artırması ile limanın gemi yanaşma kapasitesi birbirine uymadı. Bu durumda da bazı gemilerin limana yanaşamaması sorunu ortaya çıktı. Özellikle 7 Haziran ve 17 Temmuz tarihlerinde gelecek 4 büyük gemi için çözüm bulunamadı. Ayrıca 250 metrenin üzerinde 3 büyük geminin yanaşacağı 5 Eylül, 11 Eylül ve 19 Eylül tarihlerinde de sıkıntı olduğu belirtildi. Sorunun çözülmesi için devreye giren İzmir Ticaret Odası (İTO), rıhtıma yanaşamayan gemilerin limanda demir atıp yolcularını "tender" adı verilen botlarla rıhtıma taşıması ya da gemilerin yolcularını boşalttıktan sonra yine açığa demirlemesi istiyor. Ancak liman yönetimi hem liman trafiğinin aksamaması hem de yolcuların güvenliği açısından gemilerin açıkta demirlemesine sıcak bakmıyor. Liman yönetimi, kruvaziyer firmalarının sefer tarihlerini değiştirmesinde ya da gemilerin başka bir iskeleye yanaştırılmasında ısrar ediyor. Sorunun çözümü için bugün (2 Nisan) TCDD İzmir Liman Başkanlığı'nda olağanüstü toplantı yapılması kararı alındı.

BOTLA TAŞIYALIM
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizminde İzmir'i tanıtmak için yaptıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını dile getirerek, bu sezon 287 seferle 645 bin 134 yolcunun İzmir'e geleceğini söyledi. Alsancak Limanı'na 4 geminin yanaşacağı gün sayısının bu sezon artığını belirten Demirtaş, "Sorunlu günler başlıyor. Onun için bir toplantı yapılacak. Ne çözüm bulacak yöneticiler bilemiyorum. Ama bu sene 4 gemi, seneye 5 gemi. İzmir'deki bu liman yetmeyecek. Onun için şehir içi vapur trafiğine engel olmayacak demirleme alanlarının belirlenmesini, gelen gemilerin açıkta demirleyerek tender ile tahliye edilmesini istiyoruz. Gemi yanaşıp yolcularını tahliye ettikten sonra açıkta demir atabilir. Ancak bu çok maliyetli bir çözüm olacak. Alsancak'ta yüzer duba da olmalı. Liman bu dubaları temin etmeli, açıkta demirleme yerlerini belirlemeli" dedi.
Kruvaziyer gemileri arttıkça liman idaresinden beklentilerinin de fazlalaştığını belirten Demirtaş, "En çok şikayet, gelen geminin nereye yanaşacağını bilmemesi. Geminin 'limanda yer bulacak mıyız' endişesi var. Rezervasyon sistemine geçmesini istiyoruz. Önceden kim rezerve ettiyse o geminin yanaşması gerekir" diye konuştu.

"Yeni proje hayata geçmeli"
Ege Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Alex Baltazzi ise kruvaziyer gemilerinin her sezon yaşadığı limana yanaşma sorununun çözülmesini istedi. Baltazzi, "Kaç senedir konuşuyoruz. Kusura bakmayın, konuşmakla olmuyor. İzmir kruvaziyer turizmindeki avantajını kaybetmemeli. Herkes elinden geleni yapmalı. Yeni liman projesi hayata geçmeli. Artık her sene aynı şeyi konuşmaktan bıktık. İzmir'in 4 geminin rahatça yanaştığı bir limana sahip olması gerekiyor" dedi.

Okur: Çaba gösteriyoruz
İzmir Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, kruvaziyer gemilerinin yanaşmasıyla ilgili sorunu çözmek için çaba gösterdiklerini söyledi. Aynı anda 4 büyük geminin yanaşmasında sıkıntı olacağını dile getiren Okur, açıkta demirlemeye can güvenliği açısından karşı olduklarını dile getirerek, "Bugün yapacağımız toplantıda sorunu çözmeye çalışacağız. Gemileri başka bir iskeleye yanaştırıp çözüm bulabiliriz" dedi.

Japon ve ABD'li yolcu geliyor
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizmini tanıtmak için yaptıkları çalışmaların karşılığını almaya başladıklarını söyledi. Bu sene 287 sefer planlandığına dikkat çeken Demirtaş, yolcu sayısının 645 bin 134'e ulaşacağını açıkladı. Costa'nın 69, MSC'nin 29 sefer yapacağını dile getiren Demirtaş, Seaburn'un 10 sefer yapacağını söyledi. Demirtaş, "Bu sezon yüzde 30'a yakın artış bekliyoruz. Burada sevindirici olan daha fazla Türk yolcunun İzmir'den tura çıkacağı gibi yabancı gemilerin de artık şehrimizi home-port olarak kullanmaya başlamasıdır. Örneğin Voyages to Antiquity, Japon yolcuları ile 4 kez İzmir'de konaklayacak. 6 kez burada yolcu değişimi yapacak. Bir Amerikan firması 10 sefer ile yolcularının İzmir'de konaklayacağı, tur alabileceği bir operasyona girişiyor. Bu durumda yolcu salonu yetersiz kalacak. O nedenle limanda iklimlendirilmiş, soğutulmuş yeni bir kontuar açacağız. Belediyelerin de Kordon'da çeşitli etkinlikler düzenlemesini istiyoruz" dedi.

Hangi dönemler sıkıntı olacak
İzmir'e Ocak ve Şubat ayında birer, Mart ayında ise 4 kruvaziyer gemisi geldi. Kruvaziyer seferlerinde asıl yoğunluk Nisan'da başlıyor. 4 geminin geleceği günler ise 7 Haziran ve 17 Temmuz. 250 metreden büyük 3 geminin yanaşacağı tarihler ise 5, 11 ve 19 Eylül. Alsancak Limanı'nın 190 metre, 140 metre, 400 metre ve 372 metre uzunluğunda 4 ayrı rıhtımı var.

Yeni Asır

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri