Gediz Deltası çamurdan kurtuluyor

Birçok canlının yaşam alanının çamurla kaplanmaması için Doğa Derneği öncülüğünde başlatılan ve İzmir halkından da büyük destek gören kampanya sonuç verdi.

İzmir Gediz Deltası'nda, başta flamingolar olmak üzere birçok canlının yaşam alanının çamurla kaplanmaması için Doğa Derneği öncülüğünde başlatılan ve İzmir halkından da büyük destek gören kampanya sonuç verdi. İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılacak dip taramalarından çıkarılacak çamur Gediz deltasına dökülmesini öngören ÇED raporu formatı uygun bulunmadı ve çamurun başka bir alana dökülmesi için alternatif bulunması istendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü proje için devam eden Çevre Etki Değerlendirme Sürecinin kazananı flamingolar oldu. Uluslararası öneme sahip korunan bir sulak alan olarak Gediz Deltasına çöp, moloz, hafriyat, dip tarama ve proses artığı çamurların dökülemeyeceği gerekçesiyle Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu formatı uygun bulunmadı ve çamurun döküleceği alternatif bir alan bulunması için revizyon istendi. Kararla birlikte deltanın canlılarını bekleyen tehlike de şimdilik ortadan kalkmış oldu.

Gediz deltasının yok olmaması için Doğa Derneği'nin yürüttüğü kampanyaya İzmir halkı da destek vererek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na deltanın ve deltada yaşayan canlıların yok olmasını istemediklerini belirten mektuplar göndererek destek verdi. Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz şunları söyledi: "ÇED raporu formatının uygun bulunmaması ile Gediz Deltası'na çamur dökülmesinin engellenmesi mücadelesinde önemli bir başarı sağlandı. Bu tarz projelerin daha en başta doğaya zarar verecek şekilde planlanması büyük bir yanlış. Doğa Derneği olarak, bu kararın gereğinin uygulanmasını sağlamak ve Gediz Deltası'nı ve canlıların yaşam hakkını korumak için İzmir halkıyla birlikte bilimsel, hukuki ve vicdani yollar ile mücadele etmeye devam edeceğiz."

Doğa Derneği, pek çok başka oluşumla ortaklık içinde çalıştığı "Hedef: Sıfır Yok Oluş" kampanyası sayesinde bu güne kadar çok sayıda canlının yaşamasını sağladı. Yapılan çalışmalar, kelaynak, çizgili sırtlan, çöl varanı ve ceylanlar gibi nesli tehlikedeki canlıların yok oluşunu engelledi.

virahaber.com

ÇEVRE Haberleri

Suların Çekildiği İztuzu Plajı'nda Antik Tuz Tesisi Ortaya Çıktı
İstanbul Barajları Alarm Veriyor
Dicle Elektrik 220 Ton Trafo Yağının Doğaya Karışmasını Önledi
İstanbul'da Barajların Doluluk Oranları Korkutan Seviyede
Korunan Sahilde Kum Zambakları Çiçek Açtı