Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, nehirde sanayi atıkları yüzünden meydana gelen kirliliğin doğal yaşamı tehdit ettiğini belirterek, "Yakaladığımız 15 balığı inceledik. Bazılarının solungaçları yok, bazılarının ise derilerinde yaralar oluşmuş" dedi.
Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, Gediz ve Büyük Menderes nehirlerinde sanayi atıkları yüzünden meydana gelen kirliliğin doğal yaşamı tehdit ettiğini söyledi. Atalay, Uşak sınırları içinden geçen iki nehirde de sanayi atıkları yüzünden kirliliğin her geçen gün arttığını, nehir ve çevresindeki doğal yaşamın tehdit altında olduğunu ifade etti.
KİRLİLİK DEĞERİ ARTTI
OBAF üyelerinden aldıkları ihbar sonucu Uşak il sınırları içindeki tarihi Beylerhan Köprüsü yakınında, Gediz Nehri'nde federasyon üyeleriyle birlikte araştırma yaptıklarını anlatan Atalay, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi deşarj noktasından sonra nehirde kirlilik değerlerinin çok arttığını gözlemlediklerini söyledi.
ÇOK SAYIDA LARVA VAR
Kirliliğin nedenlerinin araştırılması ve bölgeye verdiği zararın biran önce ortaya çıkarılmasının doğal yaşamın devamı için önemli olduğunu belirten Atalay, şunları kaydetti:
"Kirlilik değerleri çok yüksek ve suyun kalitesi çok düşük. Yakaladığımız 15 balığı inceledik. Bazılarının solungaçları yok, bazılarının ise derilerinde yaralar oluşmuş. İç bölgelerinde ise kurtçuklar tespit ettik. Balıkların iç kısımlarında sanayi atıkları yüzünden simsiyah ve kurtçuklara ait çok sayıda larva var."
Uyarıcı levha asılmalı
İsmail Atalay, Büyük Menderes Nehri'nde de Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi ve kent içindeki tekil işletmelerden kaynaklanan kirliliğin etkilerini gözlemlediklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Nehirlerde kirlilik değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde balıkçılığın kesinlikle acilen yasaklanması gerekiyor. Uyarıcı levhalar asılmalı ve suyun tarımda kullanılmasına da kesinlikle izin verilmemeli. Bu nehirler yıllardır alarm veriyor. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Balık yaşamı bu nehirlerde bitmek üzere. Bilim adamları ile birlikte bölgeden aldığımız su ve canlı örneklerini tahlil ettirip sonuçları kamuoyuna açıklayacağız. Kirliliğin son bulması için herkese görevler düşüyor."
Yeni Şafak