Fransa, soykırımı inkar yasasını kabul etti

Paris Ulusal Meclisi’nde sözde Ermeni soykırımına inkar edenler için hazırlanan yasa tasarısı oy çoğunluğu ile kabul edildi.

Fransa Meclisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ermenilerin "soykırıma uğradığını inkar etmeyi" suç kapsamına alacak yasa teklifini görüşüldü. Oylamanın ardından kritik yasa tasaarısı Fransa meclisinde yasa tasarısı kabul edildi.

Sözde Ermeni Soykırımı'nı inkar edenlerin para ve hapis cezası olmasını öngören yasa tasarısının, cezayı öngören maddesi Fransa Meclisi tarafından onaylandı. Yasanın tarih ve araştırmacıları tutma teklifi ise reddedildi.

Tasarı senatoya gidecek

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ermenilerin "soykırıma uğradığını inkar etmeyi" suç kapsamına alacak yasa teklifi Fransa Parlamentosunda oylandıktan sonra Senato'ya gidecek. Ancak Noel tatili nedeniyle Senato'nun hemen karar vermesi mümkün olmayacak. Yasa Senato'nun acil gündeminde de yer almayacağından hemen karar verilmesi beklenmiyor. Senato'nun yasayı değişiklik için Parlamento'ya geri gönderme yetkisi var.

KATILIM DÜŞÜK OLDU

Fransa Milli Meclisi, Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere ceza verilmesini öngören tasarıyı görüşme oturumuna katılımın düşük olması dikkat çekti.

Yasa teklifine ilişkin 10 değişiklik önergesi sunuldu. Değişiklik önergelerinden en önemlisi üniversitelerde görevli veya bilimsel çalışmalar yapanların müeyyidelerden muaf tutulmasını öngörüyor.

Önemli bir değişiklik önergesinde de parlamenterlerin tarihi konuda yasa yapamayacağı belirtilerek, bu türden yasaların meclisten geçmesinin ileride Ruanda, Kamboçya, Şatilla ve Sabra gibi diğer potansiyel konularda tartışmanın artmasına yol açacağı görüşü dile getiriliyor. Bu değişikliğin kabul edilmesi beklenmiyor.

7 Aralık'ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı.

Yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor.

BOYER: TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK TEHDİTLERİ KABUL EDİLEMEZ

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı.

Boyer konuşmasında, ''yasa teklifine tepki olarak Türkiye'nin diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu'' söyledi.

Fransız milletvekili, Türkiye'nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu iddia etti.

''Fransız iş adamları, Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmesin'' diyen Boyer, yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını ve AB uyum yasaları gereğiyle de gerekli olduğunu iddia etti.

Hükümet karşı çıkmadı

Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier konuştu.

Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerini iradesine bıraktı.

Fransız bakan, bununla birlikte, üstü kapalı da olsa hükümetin yasa teklifini desteklediği mesajını verdi.

Konuşmasında, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier, bu yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını söyledi.

Ollier, ''Türkiye büyük bir ulus. Fransa, Türkiye ile ilişkilere büyük önem veriyor. Ekonomik, siyasi ve kültürel alanda önemli işbirliğimiz var. Afganistan, Suriye gibi konular ve G-20 ile NATO gibi uluslararası kuruluşlarda da önemli işbirliğimiz sürüyor'' ifadesini kullandı.

DIEFENBACHER: "HAYIR OYU VERECEĞİM"

Genel kurulda söz alan Fransa-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher, "parlamenterlerin rolünün tarih yazmak olmadığını" belirterek, "teklife hayır oyu vereceğini" söyledi.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Fransız milletvekili, "yasa teklifinin Fransız anayasasına aykırı olduğu" görüşünü dile getirdi.

Michel Diefenbacher, bu teklifin yasalaşması ve daha sonra yapılacak itirazla konunun anayasa mahkemesine gelmesi halinde, 2001 yılında kabul edilen yasanın da iptalinin gündeme gelebileceği uyarısında bulunarak, "Bu yasa teklifi Ermenilere de zarar verecek" diye konuştu.

FRANSIZ BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ

Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı'nın Fransız Parlamentosu'nda görüşülmeye başlandığı saatlerde Beyoğlu'nda bulunan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda da güvenlik önlemleri alındı. Çıkabilecek olaylara karşı çevik kuvvet ekipleri, sivil polisler ile gazetecilerin konsolosluk önünde bekleyişi sürüyor.

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransız Ulusal Meclisi'nde görüşülmeye başlandığı saatlerde İstanbul'da da güvenlik önlemleri alındı. Sabahın erken saatlerinde konsolosluğun bulunduğu İstiklal Caddesinde çevik kuvvet ekipleri ile çok sayıda sivil polis görevlendirildi.

Basın mensupları da konsolosluk önünde gerçekleşebilecek protesto gösterileri için bekleyişini sürdürüyor.

LİBERATİON TASARIYA KARŞI ÇIKTI

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Liberation, meclis genel kurulunda tartışılan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifine başmakalesiyle karşı çıktı.

Francois Sergent tarafından kaleme alınan başmakalede, seçimler öncesi gelen yasa teklifi için ''fırsatçı ve tehlikeli'' ifadesi kullanıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin uzun bir süre yasa teklifine karşı çıktığı ve bu konuda Türkiye'ye söz verdiği hatırlatılan başmakalede, seçim öncesi bu teklifin gelmesinin talihsizlik olduğu yorumu yapıldı.

Başkamalede, bu yasa teklifinin tarihçilerin özgür tartışmasını engelleyeceği ifade edildi.

''Türkiye'nin tutumunun da savunulamaz olduğu''iddia edilen başmakalede, Türkiye'nin de halkına tarihi gerçekleri yansıtmadığı iddia edildi.

Başmakalade, bununla birlikte, ''Türklere ahlak ve moral vizyonu dayatmak Fransız parlamentosunun görevi mi?'' sorusu yöneltilerek yasa teklifinin sadece daha fazla Ermeni oyu alabilmek için gündeme getirilmesi eleştirildi.

DÜNYA BASINI TASARIYI YAZDI

İngiliz Guardian gazetesi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle "Türkiye-Fransa diplomatik ilişkilerinin bıçak sırtında olduğunu" yazdı.

Teklifin, yasalaşma yolunda ilk aşama olarak görülen meclis genel kurulundaki oylamayı geçmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Türk tarafının teklifin gündeme gelmemesi için yaptığı lobi çalışmalarına yer verdi.

Fransa'nın Türkiye'nin beşinci ihracat pazarı olduğunu, ithalatta ise altıncı sırada geldiğini kaydeden Guardian, Fransa'nın oylamanın ilişkilere etkisi konusunda uyarıldığını belirtti.

Haberde, "Fransız yetkililer Türklerin yıldırma çabası olarak gördükleri girişimlere sinirlendi. Ancak geri adım atmaya yanaşmayan Sarkozy ile ilişkileri yumuşatmaya çalışan Dışişleri Bakanı Alain Juppe arasında bir çatlak oluşmuş görünüyor. Zira Türkiye, Suriye ve İran'a alınacak tavır konusunda Fransa için hayati önemde" denildi.

Daily Telegraph gazetesi de teklifin taraflar arasında bir söz düellosuna dönüştüğünü kaydederek, "Ülkenin Avrupa Bakanı Jean Leonetti'nin 'olanlar tarihin bir gerçeğinin kabulüdür' iddiasında bulunduğunu" aktardı.

Haberde ayrıca, Türkiye'de gerek iktidar gerek muhalefetin, girişimi "esef verici, kabul edilemez ve tarihi bir hata" olarak niteledikleri ve Fransa'ya kendi tarihine bakma çağrısı yaptıkları ifade edildi.

DIŞARIDA PROTESTO SESLERİ

Fransa parlamentosunda görüşülen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin meclis genel kurulunda tartışılmasından önce çok sayıda Türk vatandaşı protesto gösterisi yaptı.

Paris dışında Lyonn, Strasbourg, Nantes ve Ruan kentlerinden sabah saatlerinde otobüslerle gelen yaklaşık 5 bin kişi ellerinde Türk ve Fransız bayrakları ve yasa teklifine karşı çıkan pankartlarla tepkilerini dile getirdi.

'TARİHİ TARİHÇİLER YAZAR'

Türk göstericiler, ''Tarihi tarihçiler yazar, siyasetçiler değil'', ''Düşünce özgürlüğü ihlal edilmesin'', ''Tarihi tartışma siyasi tartışma olamaz'' yazılı pankartlar taşıyor. Yasa aleyhine sloganların atıldığı gösteride, polislerin çok sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Gösteriyle ilgili olarak konuşan Paris Trabzonlular Derneği Başkanı Bülent Cumhur, ''Biz sabah saatlerinden beri Fransa'nın dört bir yanından gelerek burada toplandık. Bu yasa teklifi meclisten geçecek, ama senatodan geçmesini engellemek için elimizden geleni yapacağız.

Yasa bugün meclisten geçerse milletvekilleri bugün çok hatalı bir iş yaptıklarını anlayacaklar. Fransa'daki Türkler artık daha bilinçli. Seçimlerde sandık başına gidip siyasi gücümüzü de ortaya koymak için çalışacağız'' dedi.

Erdoğan açıklama yapacak

Türkiye planlarını teklifin geçeceği öngörüsüyle yapıyor ve yaptırımlara yönelmeye hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün ilk etapta alınacak önlemleri açıklamaya hazırlanıyor.

Erdoğan "2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız'' dedi.

Bu adımlar arasında büyükelçilerin geri çağrılmasının ve Fransız şirketlerinin bazı kamu ihalelerinden dışlanmasının yer alabileceği bildiriliyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin desteğine sahip olan girişim için, "Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir'' dedi. Başbakan, "Temennim odur ki... bu yanlışı Senato bundan önce olduğu gibi düzeltir ve Türkiye-Fransa ilişkileri yine aynı minval üzere devam eder. Aksi takdirde bugün Fransa'da 500 bin Ermeni varsa 550 bin de bizim Türk vatandaşımız var." diye konuştu.

Girişimi ülkede yaklaşan seçim kampanyasının faydacı bir uzantısı olarak niteleyen Türkiye, daha önce, ülkedeki büyükelçisini geri çekme tehdidinde bulunmuş, Başbakan Erdoğan ise Paris'in önce Cezayir ve Ruanda'daki ihlalleri incelemesi gerektiğini savunmuştu.

Girişime en baştan bu yana büyük destek veren Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ise son günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün telefonlarına çıkmadığı ortaya çıkmıştı.

Fransa meclisi, 2001 yılında ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Sarkozy de daha önceki açıklamalarında Türkiye'nin tavrını 'kolektif şekilde inkâr' olarak nitelerken bunun kabul edilemez olduğunu söylemiş,"Türkiye tarih ile yüzleşmeli" diye konuşmuştu.

Fransa'nın Türkiye'nin AB sürecine en eleştirel yaklaşan ülkelerin başını çekmesine rağmen, iki ülkenin yakın ekonomik ilişkileri bulunuyor.

ekoayrinti.com 

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız