Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, "Rusya’nın Güney Akım doğalgaz boru hattının yönünü değiştirmesi Avrupa’daki zayıf talep, jeopolitik gerilimler ve Avrupa’nın Rusya’ya doğalgaz bağımlılığını azaltmak istemesinin bir yansıması. Boru hattının Rusya ya da Bulgaristan’a ve oradan Avusturya’ya götürülmesindense artık Rusya ile Türkiye’yi bağlaması amaçlanıyor" ifadelerine yer verildi.
Avrupa’daki zayıf seyreden enerji talebi nedeniyle uzun süreli kontratları gerektirecek projelere karşı ilginin azaldığına işaret edilen açıklamada, "Çünkü talep döngüsel ve yapısal olarak seyrediyor. Piyasalar elektrik üretimi için başka ülkelerdeki kaynakları tercih ediyor. Son aylarda Ukrayna üzerinden Orta Avrupa’ya giden gaz dikkate değer oranda azalırken, Almanya üzerinden giden Kuzey Akım boru hattında arttı" bilgileri paylaşıldı.
“63 MİLYAR METREKÜP KAPASİTE İLE TÜRKİYE'YE YÖNLENDİRİLECEK”
Açıklamada, Avrupa’da gelecek on yıllık süreç içerisinde elektrik üretimi için doğalgaz kullanımının kademeli olarak azalacağının öngörüldüğü hatırlatılarak, "Yeni Güney Akım yılda yaklaşık 63 milyar metreküp kapasite ile Türkiye'ye yönlendirilecek. Bu gaz potansiyel olarak Yunanistan ve İtalya’ya satılabilir. Bu durum dikkate değer bir transfer ülkesi olması nedeniyle Türkiye için pozitif olabilir" değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada, Rusya ve Türkiye arasındaki Güney Akım projesine ilişkin anlaşmada 63 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 14 milyar metreküplük kısmının Türkiye’nin iç tüketimi için ayrılacağı belirtildi.
Türkiye’nin Gazprom ile yapılan görüşmeler sonrasında doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 fiyat indirimi aldığı anımsatılan açıklamada, "Bu, 2013 yılında Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yıllık yüzde 59’luk kısmını karşılayan Gazprom’a bağımlılığını artıracaktır" tahmininde bulunuldu.
virahaber.com