Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün yayımladığı raporda, gelişen ülke kredi notları üzerinde baskının arttığını bildirdi.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün Hindistan ve Türkiye üzerinde dış baskıları azalttığının ifade edildiği raporda Fitch, Çin'de ekonominin yavaşlamasını ve Rusya'nın durgunluğa girmesini beklediklerini belirtti.
Fitch Euro Bölgesi'nde kredi kalitesinde ılımlı bir toparlanma olduğuna da dikkat çekerken, görünümün oldukça durağan olduğu fakat risklerin devam ettiği de vurgulandı.
Raporda küresel büyümenin 2015 yılında biraz hız kazanacağı görüşüne yer verilirken, buna rağmen Fitch'in ekonomik görünüme yönelik görüşlerinin Eylül ayından bu yana zayıfladığı ve risklerin aşağı yönlü sürdüğü ifade edildi.
Yatırımcının gözü Türkiye'de
Öte yandan uluslararası ekonomistler, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün Türkiye’nin cari açığı üzerindeki baskıyı azaltması sebebiyle yatırım ortamını olumlu etkileyebileceği görüşünde birleşti.
UBS Makro Araştırmalar ve EMEA Bölgesi Başekonomisti Gyorgy Kovacs, alternatif makro senaryoda petrol fiyatlarının 80-85 dolar seviyelerinde kalacağı düşünüldüğünde Türkiye’nin makro konumu ve piyasa performansının daha iyi görüneceğini vurguladı.
Petrol fiyatlarında 15 dolarlık kalıcı bir düşüşün, büyümeyi 0,4 puan artırıp, enflasyonu ise 0,4 puan aşağı çekeceğini dile getiren Kovacs, bunun da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na faiz oranlarını azaltma imkanı tanıyacağını kaydetti.
Londra’da faaliyet gösteren Capital Economics’in Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jacksons ise Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki düşüşten en çok yararlanacak ülkelerden biri olarak göründüğünü söyledi.
'Büyümeyi artırabilir'
Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açığı azaltması, aynı zamanda bütçe açığının da daralması anlamına geldiğini belirten Jacksons, " Sonuç olarak bu durum büyümeyi de artırabilir” dedi.
Türkiye’nin mevcut makro ekonomik göstergeler dikkate alındığında olası şoklara daha dayanıklı bir görünüm sergilediğini belirten Jacksons, "Türkiye, ABD’deki olası faiz artırımının etkilerine karşı birkaç ay öncesine oranla daha iyi konumlanmış durumda” dedi.
Jacksons, öte yandan Türkiye’nin enflasyon sorununun olası riskler arasında sıralanmaya devam ettiğini, 2015 yılında Türkiye’nin büyüme oranının yüzde 2-3 aralığında gerçekleşebileceği öngörüsünde bulundu.
Dünyanın en büyük fon yöneticileri arasında yer alan BlackRock ise Avrupa'nın en iyi performansını gösteren BIST'in ivmesini devam ettireceğini öngörüyor.
BlackRock, ayrıca Türkiye'de endeksin bu çeyrekte yüzde 11'lik performansıyla global arenada gösterge barı durumundaki Şanghay Kompozit ile Venezuela Borsası’nı geride bıraktığını ve bu ivmenin devam edebileceğine işaret etti.
virahaber.com