Son yıllarda kara ve havayolu ulaşımında adeta çağ atlayan Güneydoğu Anadolu bölgesi illerindeki tarihi ve turistik alanlara şimdi de su üzerinden ulaşım planlanıyor.
Şanlıurfa ve Gaziantep büyükşehir belediyeleri ile Adıyaman belediyesinin ortak çalışması sonucu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı onayıyla feribotlarla "Fırat turu" yapılacak.
Feribot seferleriyle; Fırat Nehri kıyısında bulunan, doğa ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkan Şanlıurfa'nın Siverek, Hilvan, Bozova, Halfeti, Adıyaman'ın Kahta ve Samsat, Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ilçelerinin birbirine bağlanması amaçlanıyor.
Su üzerindeki en güzel ve keyifli kabul edilen turlara katılacak yerli ve yabancı turistler, yerleşim birimlerini ikiye bölen nehir üzerinden geçerken bölgedeki doğa ve tarihi güzellikleri görme imkanı bulacak.
Tura katılacak turistler, kartpostallık manzaraların bulunduğu birden fazla yerleşim birimini tek seferde görebilecek. Güzergahta başta UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve "Dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer" olan Nemrut Dağı olmak üzere Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise önde gelen barajlarından Atatürk Barajı, Türkiye'nin en büyük üçüncü asma köprüsü Nissibi Köprüsü ile yarısı su altında kalan Halfeti ve Rumkale gibi doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan mekanlar bulunuyor. İlk etapta 3 feribotla yıl sonuna doğru başlayacak turlar ilgi durumuna göre artırılabilecek.
"Boğaz turu gibi"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, nehir turlarının, en güzel ve keyifli seyahatlerin başında geldiğini söyledi. Bölgenin, Atatürk Barajı ve Fırat Nehri gibi önemli su havzasına sahip olduğunu vurgulayan Çiftçi, Gaziantep ve Adıyaman ile yaptıkları iş birliğiyle bu potansiyeli kullanmaya hazırlandıklarını belirtti.
Atatürk Barajı ve Fırat Nehri üzerinde planladıkları feribot turları sayesinde vatandaşların hem zamandan hem maliyetten kazanacağını ifade eden Çiftçi, feribot turlarının bu yıl sonunda başlamasını hedeflediklerini bildirdi. Çiftçi, şöyle devam etti:
"Turları projelendirdik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza sunduk, kabul gördük. Şu an feribotları aldık, hazır. İskeleleri yapıyoruz. Onların projesi geçti, bütçelendirdik, şu an ihale aşamasındayız. Bu iskeleleri de yaptıktan sonra feribotları hem ulaşım hem de turizm amaçlı kullanacağız. İnsanların gelip Güneydoğu'daki bu sıcak coğrafyada suyla buluşmalarını ve seyahat düzenlemelerini istiyoruz. İstanbul'da nasıl bir Boğaz turu anlam ifade ediyorsa biz de bölgeye gelen misafirlerimizin 'Fırat turu yapalım' demesini istiyoruz. Güzergah tarihi mekanları da birbirine bağlıyor."
ViraHaber.com