Zonguldak Valisi Erdal Ata, Filyos Projesi kapsamında planlanan tersane, liman, demir-çelik gibi yatırımların gerçekleştiği takdirde 8000 kişiye doğrudan, 22 bin kişiye de dolaylı olarak iş imkanı sağlanabileceğini vurguladı.
Zonguldak Valisi Erdal Ata, Uzmanlaşmış Meslek Eğitim Merkezi (UMEM) Projesi kapsamında özellikle madencilik sektörünün ihtiyaç duyduğu ara eleman teminine yönelik çalışmalara 2011 yılında ağırlık verdiklerini söyledi. Projeyle ilgili çalışmalardan bahseden Vali Ata, Zonguldak ve Karadeniz Ereğli liselerinin 111 teknik ve endüstri meslek lisesi arasından seçildiğini ifade etti. Zonguldak ilinden seçilmiş olan bu iki okulun reorganizasyonu için 868.000'er TL makine, teçhizat desteği sağlandığına dikkat çeken Ata, "Yerli sanayimize destek amacıyla makine alımında şartnameye "yerli malı" olma şartı konulmuştur. Teknik ve endüstri meslek liselerimizdeki meslek öğretmenlerinin eğitim kalitesinin yükseltilmesine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim merkezlerinde teorik-pratik eğitim almaları sağlanmıştır" dedi. İŞKUR-KOSGEB işbirliği ile girişimci ruhunun canlanması için Zonguldak il ve ilçelerinde çalışmaların sürdüğünü de belirten Vali Ata, orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarındaki son sınıf öğrencilerine genel iş piyasası bilgileri ile iş arama becerileri konusunda hatta terhis olacak askerler de dahil olmak üzere bilgilendirme eğitimleri düzenlendiğini ifade etti. İşsizlik gibi toplumsal bir sorunun çözümü için üniversitenin girişimcilik konusunda aktif rol üstlenmesi gerektiğine işaret eden Ata, konu ile ilgili olarak görüşlerini şöyle açıkladı: "Bunun içinde gerekli altyapı oluşturulmalıdır. Girişimciliği ödüllendirecek özendirici çalışmalar başlatılmalı, proje yarışmaları düzenlenmeli, teşvik programları ile girişimciliği cazip kılacak politikalar geliştirilmelidir"
Binlerce kişiye iş imkanı
GAP projesinden sonra en büyük projeler arasında gösterilen Filyos projesinde planlanan tersane, liman, demir-çelik gibi yatırımların gerçekleştiği takdirde 8000 kişiye doğrudan, 22 bin kişiye de dolaylı olarak iş imkanı sağlanabileceğini vurgulayan Vali Ata, gemi inşa sanayinin canlanması için kamunun deniz araçları ihtiyaçlarının bu tersanelere yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yurt dışından yeterli miktarda sipariş alınması halinde kapanan işletmelerin açılarak en az 6 bin kişinin iş sahibi olabileceğini söyleyen Vali Ata, bölgedeki işsizliğin önlenmesi için şu önerilerde bulundu: "Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde, bölgemizin madencilik ve demir-çelik sektörüne uygun uzmanlaşmaya yönelik yapılanma sağlanmalıdır. Üniversite - sanayi işbirliği ile bu alanda yeni ürün ve üretim yöntemleri konusunda AR-GE çalışmalarına başlanılmalıdır. Bu uygulama bölüm öğrencilerinin işbulma - işkurma konusundaki beklenti ve çabalarını önemli ölçüde destekleyecektir"
Ulaşım yatırımcı için önemli bir faktör
Bir bölgenin yerli veya yabancı yatırımcı açısından cazip olması için birinci derecede önemli faktörün ulaşım olduğunu belirten Vali Ata, Filyos Irmağı Islah Projesi'nin ardından liman yapımının 2011 yılında yapım ihalesi yapılacağını söyledi. Ayrıca Vali Ata, Saltukova Havaalanı'nın işletilmesine yönelik olarak İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odaları, bölgemiz işadamları ve Almanya'da çalışan Zonguldaklı işadamlarının iştiraki ile Sivil Havacılık A.Ş.'nin kurulduğunu, 500 bin yolcu/yıl kapasiteli olan havaalanının 2009 yılında yurtdışına, 2010 yılında da yurtiçi seferlerine başladığını ifade etti.
Yeni Şafak