Merkez sayesinde tur tekneleri biriktirdikleri kullanılmış yağ ve diğer atıkları ünitelere boşaltabilecek.
Fethiye kordon boyunda teknelerin atıklarını denize boşaltmasını ve denizin kirlenmesini önlemek amacıyla başlatılan Atık Alım Merkezi inşaatı tamamlandı. Fethiye Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi(FESKİ) ekiplerince 15 gün süre verilerek başlatılan çalışmalar, 11 günde bitirildi. Teknelerin atıklarını Fethiye Arıtma Tesisleri'ne taşıyan sistem, ilk atık basım işlemini de gerçekleştirdi. 48 boşaltım ünitesi bulunan Atık Alım Merkezi'nin ilk basımını Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı yerinde inceledi.
İncelemenin ardından konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, yaptıkları işin için ne kadar önemli olduğunu basım gerçekleştikten sonra bir kez daha anladıklarını kaydetti. Fethiye Belediyesi olarak turizm sezonunun en hareketli günlerinde 15 günde yapmayı taahhüt ettikleri işi 11 gün içinde bitirdiklerini belirten Saatcı, "Biraz önce ilk basımları gerçekleştirdik. Koku sorunu yok. Ama sistemin biraz daha pratik hale getirilmesi gerekiyor. Onu da en kısa sürede çözeceğimize inanıyorum. Önemli olan bir an önce bu işin altyapısının hazırlanmasıydı. Kısa bir süre içerisinde bu iş bitti. Sektöre, Fethiyelilere hayırlı olsun. Artık tekne sahibi arkadaşlara da şu düşüyor. Yeterli değilse şayet tankları, bu tankları biraz daha büyütüp, artık 'denize basılıyor' sorusunu bile kafalarından silmeleri gerekiyor. Biz sözümüzde durduk." dedi.
"Tekneciler, isimlerini temizleyecek"
Uygulamayı memnuniyetle karşılayan tekne sahipleri ise sistemin Fethiye Körfezi'nin temiz kalması için atılan önemli bir adım olduğu konusunda fikir birliği yapıyor. Çalışmaların çok hızlı tamamlandığını ifade eden tekne sahipleri, herkesin sitemi kullanmasını ve denize boşaltımın sona ermesini istedi.
12 Adalar ve Koyları Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Özcan Yılmaz, çalışmaların sezon ortasında yapıldığı için halktan biraz tepki topladığını, ancak kısa sürede bitirilmesinin sevindirici olduğunu açıkladı. Günübirlik tekneler için, 'atıklarını denize basıyorlar, kirlilik bu yüzden kaynaklanıyor' şeklinde eleştirilerin olduğunu ifade eden Yılmaz, yapılan sistemle bu söylentilerin sona ereceğini kaydetti. Yılmaz, "Bundan sonra eleştiriler olmayacak. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Denizleri kirleten faktörler arasında teknelerin payının yüzde 2 olduğu resmi kaynaklarla belirtiliyor. Bu az bir oran değil. O kirliliği önlemek için de bu sistemi kullanacağız. Teknelerimizin ön hazırlığı yapılmış durumda. Bu gün denemesi de yapıldı. Gayet güzel bir şekilde sistem işleyecek." diye konuştu.