Amerikan ExxonMobil şirketinin sondaj gemisi, Rumlarla yapılan anlaşma kapsamındaki doğalgaz arama faaliyetleri için tartışmalı 10'uncu parsele ulaştı. Sondaj çalışmalarının hemen başlaması planlanıyor.
Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye'nin sert muhalefetine neden olan sondaj faaliyetleri konusunda yeni bir adım attı.
Amerikan enerji şirketi ExxonMobil'in, Rumlarla yaptığı anlaşma çerçevesinde hidrokarbon arama çalışmaları yapmak üzere gönderdiği gemi, adanın güneyindeki sondaj alanı olan tartışmalı 10'uncu parsele vardı.
Geminin, hemen sondaj çalışmalarına başlamasının beklendiği belirtildi.
Konu hakkında açıklama yapan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotiripis, sondaj çalışmalarına ilişkin planların önceden tasarlandığı şekilde uygulandığını vurguladı.
10'uncu parseldeki iki ayrı bölgede sondaj faaliyetleri yürütmesi planlanan "Stena IceMax" gemisinin, ilk etap çalışmalarının Aralık ortasında tamamlanması bekleniyor.
Bu arada, geminin otomatik izleme sistemini kapatarak Türkiye'nin takibinden kurtulduğu ve halen İtalya açıklarında göründüğü de kaydedildi.
TÜRKİYE'DEN TEPKİ
Rum kesiminin, KKTC ve Türkiye'nin hak iddia ettiği bölgelerde tek taraflı ihale ve arama çalışmaları çabası, Türkiye tarafından tepkiye neden olmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'yi adeta denize ayak basamayacak hale getirmeyi amaçlayan çabalara asla izin vermeyeceğiz. Aynı şekilde Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların ülkemiz ve KKTC dışlanarak adeta gasbedilmesine yönelik girişimleri kesinlikle kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
Savunma Bakanı Hulusi Akar da "Muhataplarımız; mavi vatan denizlerimizde hukuki ve tarihi hak ve menfaatlerimizin ihlal edilmesine asla müsaade etmeyeceğimizi, Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını bilmelidirler" demişti.
ŞUBAT'TA ARAMA ÇALIŞMALARINA MÜSAADE EDİLMEMİŞTİ
İtalyan enerji şirketi ENİ'ye ait bir sondaj gemisi, çalışmalarda bulunmak üzere Kıbrıs açıklarına yaklaşması üzerine Türk savaş gemilerince uzaklaştırılmıştı.
ENİ'ye Rum yönetimi tarafından ihale edilen arama bölgesi aynı zamanda Türkiye'nin olası Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisinde bulunuyordu. Rum kesiminin sözde 1, 4, 5, 6, ve 7'nci parseller olarak adlandırdığı bölgeler, Türkiye'nin olası MEB alanı ile çakışıyor.
ExxonMobil'in arama yapmayı planladığı sözde 10'uncu parsel adı verilen alan, Türkiye ile KKTC MEB'leriyle çakışmamasına karşın, Ankara, Rumlar tarafından KKTC'nin hakları hiçe sayılarak tek taraflı arama çalışmaları yapılmasına karşı çıkıyor.
Vira haber