Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Başbakan'dan İzmir'in EXPO 2020'ye adaylık süreci ve İzmir İktisat Kongresi'nin uluslararası boyutta yapılması için destek istedi
Önceki akşam Balçova Termal Otel'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlayan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Başbakan'dan İzmir'in EXPO 2020'ye adaylık sürecinde ve İzmir İktisat Kongresi'nin uluslararası boyutta yapılması için destek istedi. "İzmir'in temsilcileri buluşuyor" isimli toplantının açılışında konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "İzmir İktisat Kongresi'nin uluslararası boyutta ilimizde yapılması ve İzmir'in marka şehir olması yolunda çok önemli bir adım olan EXPO 2020 adaylığı sürecinde, EXPO 2015'de olduğu gibi Hükümetimizce destek verilmesini arzu ediyoruz" dedi.
4'e Karşı 1
İzmir'in vergide 4 verip bir aldığını dile getiren Yorgancılar, kentin hak ettiği payı alması halinde bölgesel ve ulusal büyümeye daha fazla katkı koyabileceğine dikkat çekti. Teşvik sistemini de eleştiren Yorgancılar, "İzmir, sahip olduğu sektörel çeşitlilik sayesinde tek bir alanda öne çıkmamış, tarımdan turizme, sanayiden kültüre kadar her konuda varlığını sürdürmeye çalışan bir ildir. Ancak son yapılan teşviklerde yaratılan haksız durumun, yatırımcıların İzmir'e olan ilgisini azalttığını da, özellikle belirtmekte fayda görmekteyim" diye konuştu.
Liman Konusu
İzmir'in Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi sürecinde oldukça şanssız bir dönem geçirdiğini, bundan dolayı ihracatçının, İzmir'in ve ülkenin kaybettiğini vurgulayan Yorgancılar, "Limanımızın özellikle denizinin derinleştirilmesi ve gemilerin yanaşma portlarının genişletilmesi, ihracatın artırılması ve kruvaziyer turizm açısından son derece önemli. Bu hususta da İzmir'in desteğinize ihtiyacı olduğunu vurgulamak isterim" şeklinde konuştu.
100. yıl gururu
Türkiye'nin bugün Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu belirten Yorgancılar, şöyle konuştu:
"Cumhuriyetimizin 100. yılında 10 büyük ekonomi arasına girme hedefi, tüm kesimlerce sahiplenildi. Türkiye'yi sırtlayan reel sektör temsilcileri olarak, 100. yılımızda da bu gururu yaşamak ve yaşatmak arzusundayız. Ekonomik göstergelerde son 3 aydır umut verici gelişmelere tanığız. Bu olumlu tablo ile birlikte, ülkemizin kanayan yarası haline gelen işsizliğin önüne geçebilmek adına; uluslararası rakiplerimizle eşit şartlarda rekabet edebilmenin koşullarının oluşturulmasını istiyoruz. Bunun dışında bir talebimiz yoktur. Artan ithalatla değil, artan ihracatımızla var olmak, taklit ve kalitesiz ürünlerle değil, yarattığımız markalarla Türkiye'ye katma değer yaratmak amacındayız."
Milli Birlik
Güneydoğu'da yaşanan teröre de dikkat çeken Yorgancılar, Başbakan Erdoğan'ın çözüm yolundaki çabalarını desteklediklerini söyledi. Sorunun ülke güvenliğini önde tutan, birlik ve bütünlük içinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, "Görevi sadece vatan borcunu ödemek olan genç fidanlarımızın yanı sıra masum vatandaşlarımızın da hain pusularla tuzağa düşürülmesinden duyduğumuz acının tarifi yoktur. Bugün terör örgütü, bilinçli olarak toplumsal dinamikleri harekete geçirici ve etnik ayrıştırmayı kışkırtıcı politikalarını sürdürmektedir. Terörün etnik kökenler üzerinden yürüttüğü bu ayrıştırma politikası, zihinsel ve duygusal çatışmaları tetikleyerek, toplum bilincinde ağır bir tahribata yol açmaktadır. Bu nedenle, özellikle de akan kan devam ederken, milli birlik ve bütünlük içinde yol almamız gerektiği inancındayım" diye konuştu.
Bakanlar Katıldı
İzmirli işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı yemekte, Devlet Bakanları Selma Aliye Kavaf ve Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Tanrıverdi ve Nükhet Hotar da hazır bulundu.
"İzmir'e en büyük yatırımı biz yaptık"
İzmir'in, Türkiye'nin değişime yönelik medeni yüzü olduğunu dile getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, "Bizler bu değişimi tercih etmek zorundayız. İnanıyorum ki değişimle sadece İzmir değil, Türkiye de kazanacak. Bunu başaramadığımız taktirde patinaja devam ederiz. Bu da İzmir'e ve Türkiye'ye yakışmaz" diye konuştu. Kendisinden önce konuşan Ender Yorgancılar'ın, İzmir'in merkeze gönderdiği her 4 lira karşılığında 1 liralık yatırım aldığına ilişkin sözlerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "İzmir'e hiçbir iktidarın yapmadığı yatırımlar gerçekleştirdik. Sadece Beydağ ve Gördes Barajları, içme ve sulama suyundaki en önemli talebiydi İzmir'in. Ulaşımda da önemli adımlar attık, duble yollar yaptık. Durma noktasındaki raylı sistemi, Ulaştırma Bakanlığını devreye sokmak kaydıyla çözüme ulaştırdık. İnşaat 29 Ekim'de bitmiş olacak" dedi.
Kredi Kolaylığı
Türkiye'nin 2.5 yıldır IMF ile bir ilişkisi olmadığını, Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun 6.9 milyar dolara düşürüldüğüne işaret eden Erdoğan, Merkez Bankasının kasasında ise 75 milyar dolar bulunduğunu belirtti ve "Nereden nereye geldik, talanın olduğu bir hükümette siz bunları neyle gerçekleştirirsiniz" dedi. Türkiye'nin borçlanma oranının düştüğünü, enflasyonun düşürüldüğünü, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın esnafa ve çiftçiye çok uygun şartlarla kredi verir hale geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, "12 Eylülden sonraki süreçte Türkiye artık çok daha farklı bir dönemin içine girecek. Gerek işveren, gerek yurt içi ve dışı girişimciler için farklı döneme gireceğiz" diye konuştu.
Önemli Hedef
Erdoğan yılın ikinci çeyreği için çok ciddi büyüme olacağını da ifade ederek, ekonomi politikaları konusunda kendilerini yargılayanların dünyada yapısal olarak meselelerini halletmiş ülkelerin global krizde düştüğü duruma bakmaları gerektiğini kaydetti. Erdoğan, konuşmasını, "Bu ülke bizim, İzmir bizim, hep birlikte el ele verip dayanışma içinde İzmir'i de ülkemizi de muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız. 100. yıl Türkiye için önemli bir hedeftir. 1 trilyon dolar dış ticaret hacmini yakalayacağız" sözleriyle tamamladı.