Açılışa UDH Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, Hollanda Başkonsolosu, Meksika Büyükelçisi, Norveç Kraliyet Büyükelçisi katıldı.
GİSBİR Başkanı Murat Kıran, İngiltere merkezli uluslararası merkezli UBM bünyesine katılarak faaliyetlerine daha kapsamlı devam eden Europort’un, 37 ülkeden 7 bin profesyoneli ve 300 katılımcıyı tek bir çatı altında topladığını, Bu fuarın Türk gemi inşa sanayinin tüm olumlu yanlarını dünyaya tanıtabileceğini ve uluslararası firmalarla fikir alışverişini sağlayabileceğini söyledi. Kıran, Asya ve Avrupa arasında köprü olan ülkemizin denizcilik alanında da dünyada önemli bir yere geldiği ama Türk gemi inşanın milyar dolarlarla ölçülen off shoredan daha fazla pay almasının elzem olduğunu söyledi.
GİSBİR Başkanı Murat Kıran’dan sonra söz alan İMEAK DTO Başkanı Metin Kalkavan ise şöyle konuştu, “10 yıllık periyotta şimdiki haliyle UBM ve Ahoy’la(Fuar organizasyonunu düzenleyen firmalar) çok güzel bir performans sergiledik fakat bugün baktığımızda hedeflediğimiz noktada değiliz. 80’li yıllarda bu fuar işine başladığımız zaman 500 metrekare olan fuar alanı 6 bin metrekare oldu ama hala bizce bu rakam bizim gibi bir ülke için yeterli değil. Bu durgunlukta son 6 yılda yaşanan büyük krizin çok etkisi oldu. Henüz bitmemiş bir krizin altından Türk denizcilik sektörü olarak kabuk değiştiriyoruz. Bu krizin arkasından belli ülkeler buradan çıkmanın yolunu uyandı. Bunların başında Hollanda ve Norveç geliyor ve bu ülkeler bizlerle çok iyi diyalog içindeler. Özellikle Hollanda’nın koster filosu kapsamında çok ciddi çalışmaları oldu.”
12 SENEDE YAPILMAYANLAR 6 AYDA YAPILDI
“Şunu da söylemem gerek son altı ayda ilk defa devlet oyunun içine girdi. Özellikle koster filosuna hurda teşviki verilmesi ve 28 Şubat’ta çıkan ihraç gemilere teminat desteğinin sağlanması kararları denizcilik sektörü için devrim niteliğinde oldu. Son 12 yıldır biz tabiri caizse bekle gör politikasına geçmiştik kendi kurallarımızla mücadele etmek zorundaydık. Bu durumun iyileştirilmesinde Özkan Bey’in çok ciddi emeği söz konusudur. Kendisi gerçek bir denizcidir. Bu sektör bugün bulunduğu yerden çok daha iyi yerlere gidecek bunu biz görüyoruz. Avrupa sürekli gelişme gösterirken biz yerimizde saymamalıyız. Norveç’le özellikle işbirliğimiz büyüyerek devam edecek ve Hollanda’yı da oyuna katılmaya davet ediyorum. Türkiye’de sanayi üretimi düşmesinden şikayet ediliyorsa gemi inşa sanayine daha ciddi eğilmemiz gerekiyor demektir.”
GEMİ ÜRETİMİNDE MİLLİLEŞME GEREKİYOR
Metin Kalkavan’dan sonra söz alan UDH Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz ise şunları söyledi, “Öncelikle bu son altı ayda alınan kararların sektörde ciddi bir iyileştirme getirdiğinin farkındayım ama bu kişisel başarılabilen bir şey değil. Sektörle idarenin birlikteliğinin güzel örneklerinin birini sergiledik aslında.
Türkiye’nin stratejik boğazları özellikle gemi yan sanayimizi de ayağa kaldırdı fakat bizim asıl hedefimizde gemi ana makinası üretmek ve sanayiyi millileştirmek var. Eskişehir’de şu anda bununla ilgili bir proje başlattık ve bu konuda hedefimiz yüzde 80‘den az olmayan milli katkıdır üretim açısından. Bu sanayi üretiminin gayri safi milli hasılaya ve bütçe açığına ciddi etkisi olacağının farkına ekonomi idaresi de varmış durumda.”
virahaber.com