Euro dün Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) açıklanan yeni parasal teşvik önlemlerinin beklentileri karşılamamasıyla neredeyse son yedi yılın en büyük tek günlük yükselişini gerçekleştirdi.
ECB dün varlık alım programını yeniden düzenleyerek tahvil alımlarını 2017'ye uzatırken, euro cinsi belediye ve bölgesel yönetim tahvillerini de program kapsamına alındığını açıkladı ve mevduat faizini piyasa beklentilerinin altında 10 baz puan düşürerek eksi yüzde 0.30'a indirdi.
Ancak analistler aylık 60 milyar euro tutarında tahvil alımını arttırmaması nedeniyle piyasa beklentilerinin karşılanamadığını belirttiler.
ECB'nin bu adımı sonrasında euro, dolar karşısında dün yüzde 3'ün üzerinde değer kazanırken Mart 2009'dan bu yana en büyük tek günlük kazancını kaydetmiş oldu. ECB öncesi 1.05 civarında işlem gören euro/dolar paritesi 1.0950'yi de aştı. Bu sabah itibarıyla 1.0920 civarında işlem görüyor.
ECB kararları euro/TL'ye de sert bir yükseliş olarak yansıdı. Dün güne ECB kararı öncesi 3.05 civarında işlem gören euro/TL bu sabah aynı saat itibarıyla 3.1580/3.1596 seviyesine yükseldi. TL'nin euro karşısındaki bir günlük değer kaybı yüzde 3.5 civarına ulaştı.
Diğer taraftan geçen hafta Cuma günü Rusya endişeleriyle 2.93'ü aşan, ardından bu hafta boyunca kayıplarını azaltarak dün günü 2.88'in hemen altında tamamlayan dolar/TL ise bu sabah 2.8906/2.8928 seviyesinde güne başladı.
Sepet bazında TL dün akşam 3'ün hemen altında işlem görürken bu sabah güne 3.0250/3.0285 seviyesine yükseldi.
Euronun gerçekleştirdiği bu hızlı çıkış dolar endeksinde de düşüşe neden oldu. Dolar endeksi 12.5 yılın en yüksek seviyesi olan 100.510'dan bir ayın en düşük seviyesi olan 97.591'e geriledi.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalarda dün ECB kaynaklı büyük bir hareket yaşandı. Euro/dolar paritesinde yepyeni bir fiyatlama seviyesi söz konusu daha düne kadar ABD ile oluşacak faiz farkları nedeniyle 1 seviyesinin altına inme ihtimalini konuşurken bugün 1.10'u görme ihtimalimiz var. Sepet bazında bakınca hareketin TL'ye etkisi büyük. Küresel piyasalardaki bu büyük değişimin fiyatlaması ise henüz tamamlanmış görünmüyor. Pariteyi kısa vadede yakından takip etmek gerekli" dedi ve ekledi: "ECB sonrasında bugün en önemli konu ABD'nin istihdam verileri olacak. Ardından da Moody's açıklamasını bekleyeceğiz. Piyasa Moody's tarafından olumsuz bir gelişmeyi fiyatlamıyor. Rusya ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğini ve OPEC toplantısını da yakından takip etmeye devam ediyoruz."
ViraHaber.com