Ermenek'te işçiler 6 gündür su altında

Enerji Bakanı Yıldız, Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı madene dolan suyun 4'te 3'ünün çıkarıldığını ancak sonraki adımlar için bir süre veremeyeceğini söyledi.

Karaman Ermenek'teki maden ocağında yaşanan su baskının ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar altı gündür sürüyor. Ocağın güvenli hale dönüştürülmesi için tahliye araçlarıyla su çekme çalışması devam ederken, galerilerin güçlendirilmesi için de tahkimat çalışması yapılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sabaha karşı 03.00 sıralarında ocağa inerek çalışmaları inceledi. Cumhuriyet Savcısı da madende incelemeler yaptı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, suyun 4'te 3'ünün alındığını, 25 metreye karşılık gelen, 2 bin 500 tonluk bir suyun kaldığını söyledi. Suyun büyük bölümünün tahliyesi ile, 300-350 metrelik bir çalışma alanının ortaya çıktığını belirten Yıldız,  "Bir sonraki adımlarla alakalı ne süre ne de iş konusunda herhangi bir taahhütte bulunmak istemiyoruz. Çünkü gerçekçi olmayan noktalar çıkabilir" dedi. 

Bakan Yıldız, ocak çevresinde güvenlik önlemlerinin artırılması ve madenci yakınlarının kimlik kontrolü ile içeri alınması üzerine ortaya atılan 'madencilere ulaşıldı' haberlerinin doğru olmadığını söyledi. Çalışma alanına girenlerin madenci yakınları ile sınırlanma talebinin ailelerden geldiğini söyledi.

Taner Yıldız, bazı medya organlarında bölgeye getirilen tabutlara ilişkin resimlerin yayımlanmasını da eleştirdi. "Biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız lazım. Ama bu resimlerin yayınlanmasının aileler üzerinde yarattığı etkiyi siz düşünün." dedi.

Güvenlik noktaları oluşturuldu

Ocak çevresinde ise güvenlik noktaları oluşturulmuş durumda. Sabah saatlerinde Jandarma ocağın bulunduğu madenler bölgesi girişinde tüm araçlarda kimlik kontrolü yaptı. Mahsur kalan madenci yakınlarıyla aynı soyadını taşımayanların maden bölgesine girmesine izin verilmedi. Ocak çevresinde basın mensuplarının görüntü aldığı bölge de güvenlik şeridine alınarak kapatıldı. Basın mensuplarının madenci yakınlarının da bulunduğu alana girmesi engelleniyor.

Alana girecek ambulans ve diğer araçlar birinci kontrol noktasından geçerken, araçta bulunan kişilerin isimleri listeye ekleniyor. İkinci ve üçüncü güvenlik kontrolü noktasında ise kimlik kontrolü yapılıp içeri alım yapılıyor. 

18 işçi halen su altında

Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 Ekim Salı günü saat 12.15'te olmuştu.

Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başlamıştı. Öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarılmıştı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçememişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandığı ancak kapatılmasına gerek görülmediği ortaya çıkmıştı.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri
Marmara Denizi’nde Müsilajın Nedeni Belli Oldu