Enflasyon düşüş eğiliminde

Merkez Bankası, yıllık enflasyondaki azalışta işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sert düşüşler etkili olurken, temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrettiğini bildirdi.

Merkez Bankası, yıllık enflasyondaki azalışta işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sert düşüşler etkili olurken, temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrettiğini bildirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) dün açıklanan Mayıs ayı fiyat artışları değerlendirildi.

Açıklamaya göre, işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen aşırı oynaklığın zaman zaman dalgalanmalara neden olsa da, önümüzdeki aylarda enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu?nda öngörülene kıyasla daha düşük seviyelerde seyredeceği ve geçici unsurların kademeli olarak ortadan kalkmasıyla birlikte düşüş eğilimini sürdüreceğini tahmin edildi.

Mayıs ayında mal grubu fiyatları yüzde 0,51 oranında azalırken, hizmet grubu fiyatları artış oranı yüzde 0,08 oldu. Böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda yüzde 10,19?a, hizmet grubunda ise yüzde 6,05?e geriledi.

Mayıs ayında hizmet grubu yıllık enflasyonu yaklaşık 0,2 puan geriledi. Bu dönemde kırmızı et fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli yansımalarıyla yemek hizmetleri fiyatları yükseliş eğilimini sürdürürken, haberleşme hizmetleri fiyatları cep telefonu görüşme ücretlerindeki düşüşe bağlı olarak geriledi.

    

Artış hızı azaldı    

Kira yıllık enflasyonunda ise istikrarlı yavaşlama eğilimi devam etti. Bu gelişmeler paralelinde, mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere göre hizmet fiyatlarının ortalama artış hızı yavaşlamaya devam etti.

Mayıs ayında su ile katı yakıt fiyatlarındaki artışların enerji grubu fiyatları üzerindeki etkisi akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında gözlenen gerilemeler ile sınırlanmış ve enerji grubu fiyatları dikkate değer bir değişim göstermedi.

Temel mallarda (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın dışında kalan mallar) yıllık enflasyon 0,22 puan azalarak yüzde 4,84 oldu. Mayıs ayında giyim grubunda mevsimsel fiyat artışı bir önceki yıla kıyasla daha düşük bir oranda olurken, dayanıklı tüketim malı fiyatları (altın hariç) olumlu bir seyir izledi.

Açıklamada '' Mart ve Nisan aylarında temel mallar yıllık enflasyonu üzerinde yukarı yönlü etkide bulunan (2009 yılında dayanıklı mallarda uygulanan) vergi indirimleri kaynaklı baz etkisinin, önümüzdeki dönemde tersine döneceği not edilmelidir'' denildi.

Altın fiyatları Mayıs ayında büyük ölçüde uluslararası piyasalardaki gelişmelere paralel olarak yüzde 8,59 oranında artarak tüketici fiyatlarındaki gerilemeyi sınırladı. Böylelikle, altının yıllık enflasyona yaptığı katkı 0,3 puana yaklaştı.

 

AA

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı