Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Emrah ERGİNER’in “Türk Deniz Ticaret Filosunun Tekne ve Makine Sigortası Kapsamında Risk Değerlendirmesi” isimli kitabı Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yayımlandı.
Çalışmada, armatör işletmelerinin sahip oldukları Türk bayraklı gemilerinden toplanan tekne ve makine sigortası primleri verileri doğrultusunda Türk deniz ticaret filosunun tekne ve makine sigortası kapsamında risk modeli matematiksel olarak oluşturulmaktadır.
RİSK MODELLEMESİ
Kitabı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Emrah ERGİNER aşağıdaki bilgileri verdi:
“Dünyada 2008 yılında denizcilik ile ilgili toplanan toplam sigorta primleri miktarı yaklaşık 22,9 Milyar ABD Dolarıdır. Bu toplam primin yaklaşık %27,5’ine tekabül eden 6,11 Milyar ABD Doları da tekne ve makine sigortalarına ödenmektedir. Türk Deniz Ticaret Filosundaki gemiler içinde ödenen tekne ve makine sigortası ise bu rakamın yaklaşık %1,1’i yani 66 Milyon ABD Dolar kadardır. Bu çalışma ile her yıl sigorta şirketleri tarafından yapılan risk modellemesi sonucunda hesaplanıp, Türk armatör işletmeleri tarafından ödenen bu primler ile Türk deniz ticaret filosunun karşılaştığı riskler doğrultusunda yapılan risk modellemesi sonucunda hesap edilen primlerin karşılaştırılması üzerine bir araştırma yapılmıştır.
“Öncelikle armatör işletmelerinin hizmet aldıkları tekne ve makine sigortacılarından ya da tekne makine sigortası brokerlerinden olan beklentilerinin saptanabilmesi için bir odak grup çalışması yapılmış, ardından veri toplamak amacı ile orta ve büyük ölçekli armatör işletmelerine üç bölümden oluşan bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasının birinci bölümünde, armatör işletmelerinin risk yönetimi ile ilgili mevcut faaliyetlerinin tespiti ile ilgili sorular, ikinci bölümünde armatör işletmelerinin tekne ve makine sigortası hizmeti aldığı risk ortağından alınan hizmetin kalitesi ve beklentileri ile ilgili sorular bulunmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise armatör işletmelerinin 2005-2009 yılları arasında ödedikleri primlerle, gemilerinde oluşan hasarların sıklık ve şiddet değerleri ile ilgili verilerin gizlilik esasına dayalı olarak analiz edilmek üzere toplanmasına yönelik sorular bulunmaktadır.”
DR. EMRAH ERGİNER’İN ÖZGEÇMİŞİ
Dr. ERGİNER 5 Temmuz 1977’de İzmir’de doğdu. Alsancak Gazi İlkokulu’nu bitirdikten sonra orta ve lise öğrenimini İzmir Amerikan Koleji’nde tamamladı. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi İnşaatı Bölümüne girdi. 2000 yılında Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi olarak mezun oldu ve Denak Depoculuk ve Nakliyat A.Ş.’de operasyon departmanında çalıştı. Dr. ERGİNER 2000 yılında İzmir’e dönerek özel sektörde çalışmaya devam etti ve aynı zamanda DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Programında Yüksek Lisans yaptı. Bu sırada Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda (Denizcilik Fakültesi) dışarıdan görevli öğretim görevlisi olarak görev aldı. NETA Denizcilik ve ÖZDENİZCİLİK firmalarında DPA ve teknik müdür olarak çalıştı. 2003 yılında DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Doktora Programına kaydolarak aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu (Denizcilik Fakültesi) Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 2009’da Öğretim Görevlisi kadrosuna atandı. 2010’da Doktorasını tamamlayan Dr. ERGİNER halen DEÜ Denizcilik Fakültesi’nde Yrd. Doç. Dr. Ünvanı ile öğretim üyesi olarak çalışmakta ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine devam etmektedir.
Virahaber