Emisyon oranları kontrol altına alınacak

AB'nin yeni mevzuat önerisi kabul edilirse, gemilerin nereye kayıtlı olduğuna bakılmaksızın, AB limanlarında kullanılan 5 bin groston üzerindeki büyük gemilerin yıllık karbondioksit emisyon verileri yayınlanabilecek

Avrupa Komisyonu'nun yeni mevzuat önerisi kabul edilirse, gemilerin nereye kayıtlı olduğuna bakılmaksızın, AB limanlarında kullanılan 5 bin groston üzerindeki büyük gemilerin yıllık karbondioksit emisyon verileri toplanarak yayınlanabilecek. Ayrıca enerji verimliliği gibi belirlenen bazı veriler de gemi sahiplerinden temin edilebilecek.

Uluslararası deniz taşımacılığı endüstrisinin günümüzde, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 3'iinü Avrupa sera gazı emisyonlarının ise yüzde 4 unü ürettiği biliniyor. Tüm kıtalar arasındaki ticaretin artmasıyla birlikte ise sera gazı oranlarının daha da yükseleceği tahmin ediliyor. Avrupa Komisyonu da denizcilik endüstrisinde sera gazı emisyonunu azaltmaya yönelik yeni adımlar atmaya devam ediyor. AB limanlarını kullanan büyük gemi sahiplerinin denetlenmesi ve gemilerinin yıllık karbondioksit (C02) emisyonlarının rapor edilmesi yönünde yeni bir mevzuat komisyon tarafından önerildi, ayrıca komisyon yayınladığı bir rehberle bu alandaki küresel seviye ölçüm strateji yol haritasını da çizdi.

Gemi sahipleri, yeni mevzuat yürürlülüğe girdiği takdirde, AB limanlarından veya limanlar arasında gerçekleşen büyük gemi yolculuklarından kaynaklanan karbondioksit miktarını denetlemek ve raporlamak zorunda olacak. Buna ek olarak gemilerin enerji verimliliğinin tanımlanması gibi belirlenen diğer bilgilerin de sağlanması gerekecek. Bu doğrultuda bağımsız bir sertifika sağlayıcı kuruluş tarafından uygunluğu gösteren bir belge gemide bulunacak. Bu belgelerin incelenmesi ise üye devletlerin makam ve mercilerinin kapsamında olacak. Komisyon, Avrupa Parlamentosuna incelenmesi için sunduğu bu önerinin, 1 0cak2018'deıı itibaren uygulamaya alınabileceği görüşünü belirtiyor.

KÜRESEL SİSTEME DOĞRU

Yeni Avrupa uygulamasının, denizcilik alanında küresel sistemin yapı taşlarından biri olabileceği öngörülüyor. Öneri maddeleri, ABD ve BM Uluslararası Denizcilik Örgütü üyelerinin de desteklediği şekilde, tüm dünyadaki mevcut gemilerin enerji verimliliği standartlarını sağlamasını ve yeni gemilerin de bu doğrultuda tasarlanmasını teşvik ediyor. Bu konudaki standartların oluşmasının ardından ise AB kurallarının küresel standartlara adapte edilebileceği üzerinde duruluyor. YÖNETİM SORUMLULUĞU AZALTILIYOR Komisyon, şirketlerin kendi gemilerini denetleme mekanizmasındaki sorumluluğu yeni yönetmelikle birlikte hafifletmeyi amaçlıyor. Ana kurallar temelinde hareket edecek olan şirketler, denetleme yöntemlerini, istedikleri şekilde belirleyebilecek, gerekli doküman ve ekipmanlarını gemilerinde bulunduracak.

YILDA 1.2 MİLYAR AVRO MALİYET AVANTAJI

Komisyonun, uygulama sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre; izleme, rapor ve doğrulama sistemi (MRV) ile her bir geminin yolculuğu sırasında, karbondioksit emisyon oranları eskisine göre yüzde 2 seviyelerinde azalacak. Bununla birlikte gemi sahiplerinin yılda 1.2 milyar avro kadar net maliyet avantajı sağlaması bekleniyor. Buna ek olarak bireylere ait gemilerin performansında da artış kaydedilmesi bekleniyor. Bireylere ait olan gemiler, şirketlerle ortaklaşa gerçekleştirdikleri operasyonel işleri tekrar alabilme potansiyelini yükseltmek amacıyla bu kurallara uyarak maliyetlerini azaltacak. AB İklim Delegesi Connie Hedegaard konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "AB izleme sistemi, denizcilik endüstrisindeki şeffaflığı artıracak, bu doğrultuda emisyonların azaltılması konusunda gemi sahipleri daha fazla teşvik edilebilecek. Hem çevreci hem de ekonomik kazanımlar elde edilmesi bakımından önemli bir adım atılıyor" dedi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız