Elkon, Türkiye’de ve yurt dışındaki gemi inşa projelerinde çalışan ve kalitesi ile hem Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrine inşa edilen gemilere, hem de Türk ve yabancı tersanelerde yabancı armatörler için inşa edilen ticari gemilere hizmet veren bir Elektrik Mühendisliği firması olarak sektör içinde tanınıyor.
Ar-Ge, Tasarım, Otomasyon, Devreye alma, Servis ve Teklif bölümlerinde görev yapan kırkı aşan deneyimli elektrik mühendisi kadrosu ile ELKON, her zaman yerli ve yabancı tersanelere en optimal çözümü yaratmaya çalışıyor.
Rekabetin evrensel olduğu, ancak bu alanda teknoloji geliştiren ülke ve firmaların sayılı olduğu gemi teknolojileri alanında, ülkemizin dışa bağlılığının azaltılması sağlayacak yerel çözümler geliştirmek ELKON’un ilk amacı. Ayrıca hem Türk Gemi İnşa sektöründe ARGE faaliyetlerini artırmak, hem de uluslararası alanda yurt dışı AB projelerinde sektörün bilinen firmalarından biri olmak ise hedefi.
ELKON Ar-Ge faaliyetlerine, şirket içi savunma sanayi odaklı AR-GE projeleri ile başlamıştır. Buna ek olarak şu anda, yurt içinde TÜBİTAK TEYDEB, ARDEB projelerine; ve yurt dışında ise Horizon2020 ve ERANET gibi AB çağrılarına;
- Hollanda’dan Technical University Delft, İtalya’dan University of Calabria, İngiltere’den University of Nottingham gibi yurt dışı işbirlikleri;
- İTÜ, YTÜ, Kocaeli Üniversitesi, Türk Loydu, Promatech, SEFT, Kafein Yazılım gibi yurt içi işbirlikleri ile projeler geliştirerek devam etmektedir.
ELKON ayrıca, İnovasyon ve Ar-Ge’yi firmada kalıcı hale getirmek için Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin desteklediği İnovasyon Odaklı Mentörlük (İnosuit) projesine katılmıştır. Sabancı Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Umut Ekmekçi bu projede ELKON’un mentörlüğünü yapmaktadır. Bu çerçevede ELKON’un Ar-Ge stratejilerini ve gelecek teknoloji haritasını belirlemek amacı ile bir İnovasyon Stratejileri Grubu oluşturulmuştur.
ELKON’un kısa vadede, batarya ya da yenilenebilir enerji kaynakları ile entegre edilmiş elektrik tahrikli sevk sistemlerinin yerel çözümlerini geliştiren ve üreten; ve bu çözümleri hem Türk hem de yabancı tersanelerde uygulayan bölgesel öncü firma olma hedefi vardır.
Bunun yanı sıra uzun vadede, Milli denizaltı, Fırkateyn, vb. askeri gemiler için tüm elektrik alt sistemleri ile birlikte yerlileştirilmesi ile ilgili Ar-Ge ve tasarım çalışmaları olacaktır. Ayrıca otomasyon sistemleriyle toplanan verileri kullanarak optimizasyon, Büyük Veri (Big Data) analizi, Yapay Zeka ile öğrenme algoritmaları kısa vadede geliştirme yapabileceği alanlardır.
Yerli Batarya yönetim sistemleri ile atık ısıdan geri kazanım ile ilgili işbirliği çalışmaları başlamıştır. İnsansız Otonom gemi uygulamaları, Nükleer teknoloji ise hem ülkemiz hem de gemiler için uzun vadede bir gelişim alanıdır.