Elektrik üretiminde suyun payı arttı

Ocak ayında barajlardaki su miktarı, geçen yıla göre yüzde 160 artış gösterdi.

Ocak ayında barajlardaki su miktarı, geçen yıla göre yüzde 160 artış gösterdi. Bunun üzerine elektrik üretiminde suyun payı yüzde 15'lerden yüzde 25'e kadar yükseldi. Doğalgazın payı ise yüzde 45'e geriledi. Enerji Bakanlığı yetkilileri, bu gelişmenin ardından elektrik fiyatlarında düşüş olacağını belirtiyor.

Havaların yağışlı geçmesi üzerine, barajların doluluk oranları yükseldi. Ocak ayında barajlara gelen su miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160 arttı. Dolan barajlar suyla elektrik üretimini de patlattı. Ocakta üretilen elektriğin yüzde 25'i sudan elde edildi. Bu oran geçtiğimiz yıllarda yüzde 10'lara kadar düşmüştü. Ekim 2009'da hidrolik üretim yüzde 16,9, aralıkta ise yüzde 18 seviyesindeydi. Enerji yönetimi, barajların çalışmasından memnun. Enerji Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, suyla üretimin bu seviyede devam etmesi halinde elektrik maliyetlerinde ciddi rahatlama yaşanacak. Aynı kaynaklar, serbest piyasa fiyatlarındaki düşüşü de buna delil gösteriyor.

Atatürk, Keban gibi Türkiye'nin en büyük barajları dahil olmak üzere santralli barajların tamamında elektrik üretilmeye başlandı. Yağmur ve kar suları, barajlara gelen su miktarını uzun yıllar ve geçen yıl ortalamalarının üzerine çıkardı. Suyun bollaşmasıyla birlikte elektrik üretiminde barajlara ağırlık veriliyor. Ocak ayında üretilen toplam 17,4 milyar kilovatsaat elektriğin 4,1 milyar kilovatsaati (kWh) barajlardan elde edildi. Barajlardaki üretim artışı, doğalgazla elektrik üretimini olumsuz etkiledi ve aynı dönemde doğalgaz çevrim santrallerinin elektrik üretimindeki payı yüzde 45'lere geriledi. Üretimde üçüncü en büyük kaynak ise yüzde 16,4 pay ile linyit kömürüne ait.

Ekonomideki iyileşme, elektrik üretimine de olumlu yansıyor. Aralık ayında artışa geçen tüketim, ocak ve şubatta da devam etti. Tüketim ocakta yüzde 3, şubatta ise yüzde 4,7 artış gösterdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları, artışın bu hızla devam etmesi halinde kısa bir süre içerisinde tüketimde kriz öncesi rakamların yakalanacağını ifade ediyor.

İsmail Altunsoy/Zaman

GÜNCEL Haberleri

Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız
Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku Sempozyumu İstanbul Üniversitesi'nde Gerçekleştirilecek
Yalova'nın 2024 İhracatı 578 Milyon Dolar Oldu
Aydın’da 15 Düzensiz Göçmen Kurtarıldı