İstanbul’u ve İstanbul’un simgesi vapurları fütürist ve dışavurumcu tarzda yorumlayan Ressam Ali Balkan, Şehir hatlarının zarar etmesiyle ilgili son gelişmeleri yorumlarken, öngörülerinin beklediğinden çok daha hızlı gerçekleştiğini ve özellikle yüksek yolcu kapasiteli vapurların çok zorlu bir döneme girmiş olabileceğini belirtti.
“Vapurlar İstanbul’un önemli simgelerindendir”
2011 ve 2014’teki Masallar Şehri İstanbul sergilerinde tüm ziyaretçilere ve medyaya vapurların neden zor bir dönemeçte olduğunu ve neler yapılabileceği konusundaki görüşlerini olabildiğince anlatmaya çalışan Ali balkan bir röportajında: “Vapurların tamamen ortadan kalkacağını tahmin etmiyorum ancak zamanla ebatları küçülebilir ve anıt değerlerini kaybedebilirler.” demişti.
Bu anlamda kimi zaman “didaktik” ve hatta karamsar bir duruş sergilediği yönünde eleştiriler aldığını söyleyen sanatçı, şu şartlar altında “fazla iyimser” kalmış olabileceğinden endişe ediyor. Yüksek kapasiteli vapurların anıt değeri taşıdığını bunu da aşarak İstanbul’un simgelerine dönüştüklerini savunan Balkan; “onları yaşatmak için elimizden geleni yapmalıyız” diyor.
“Eiffel Kulesi Paris için neyse, vapurlar da İstanbul için odur. Belki de ötesidir”
Sanatçı vapurların İstanbul’un simgesi olduğunu şu sözlerle dile getiriyor; “7 milyon ziyaretçi alan Eiffel Paris için ne ise, 46 milyondan fazla yolcusu ile vapurlarımız da İstanbul için odur. Hatta bence ötesidir. Hatırlamak gerek; ikisi de 19.yy’ın ikinci yarısından. İkisi de endüstri çağından. İkisi de demirden.”
“Sanat vapur içindir”
2014 yılında “sanat vapur içindir” manifestosu ile sanat severlerin belleğinde yer eden Ali Balkan’ın “Masallar şehri İstanbul II” sergisi hakkında Sanat Eleştirmeni Ümit Gezgin; “ Türk resmi içinde fantastik ögeden beslenen vapur söylemi böylesine bir çoğullukta işlenmedi. Bu çoğulluk onun resmi düşünüldüğünde ve bütün resimsel serileri de hesaba katıldığında ilk defa bu boyutlara ulaşmıştır.” sözleriyle sanatçının sanat tutkusuyla birleşen vapur sevgisini ifade etmiştir.
Hem Marmaray hem de vapurlar İstanbul’un “olmazsa olmaz”larıdır
Ali Balkan: “Marmaray müthiş bir hız sağlıyor. Şehir için “olmazsa olmaz” noktasına erişmiş durumda. Ben de zaman zaman kullanıyorum. Ama ne dersek diyelim vapur keyfini yaşatacak bir toplu ulaşım aracı yok. İstanbul’u deneyimlemek, şehrin yorgunluğunu atmak istiyorsanız bu sefer de vapur yolculuğunun “olmazsa olmaz” noktasında olduğunu görürsünüz.”
Ali Balkan sergilerinde de dile getirdiği çözüm önerilerini özetledi:
1-İstanbullulardan en azından aceleleri yokken, vapurları da içeren güzergahları kullanmaları (örneğin akşam eve dönerken ya da hafta sonları).
2- Nostaljik hatlar diyebileceğimiz hatlarda yüksek kapasiteli vapurların seferlerini devam ettirebilmesine yönelik olarak yakıtta vergi indirimi uygulanması veya belli oranda devlet desteğinin sağlanması.
3-Emekli olan vapurların olabildiğince İstanbul’da kalması ve bu alanda Belediye, STK ve özel sektörün ortak projelerinin artarak devam etmesi.
4- Marmaray ile rekabet etmek konusunda hiçbir şansı bulunmayan yüksek kapasiteli vapurlara sosyal sorumluluk bağlamında Japon firmalarının da yakıt tasarrufu yapan teknolojiler yönünde destek vermesinin İstanbul için çok güzel bir jest olabileceğini belirtti.
“Bir vapuru sevmekle başlayacak her şey”
“Bir Vapur’u Sevmekle başlayacak her şey” mottosuyla yola çıkan Ali Balkan’ın, 2011 ve 2014’de düzenlediği Masallar Şehri İstanbul sergileri Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde 20 binden fazla sanatsever tarafından ziyaret edilmiş ve T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir hatları yanı sıra özel sektörde yer alan bir çok kurumca desteklenmişti. Geçtiğimiz yıldan beri bir sanat gazetesinde de yazmakta olan Ali Balkan vapurlar konusunda bir yazı dizisi hazırlığı içinde olduğunu ancak “Şehir Hatları İşletmesi'nde Marmaray zararı” haberinden sonra yazı dizisini öne çektiğini de belirtti.
virahaber.com