Türkiye'nin ev sahipliğinde, NATO ve Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Ege Denizi'nde gerçekleştirilen "Nusret 2013" tatbikatı Saros Körfezi'nde devam ediyor. TCG Ayvalık mayın avlama gemisinin su altındaki mayını bulup imha etmesi saniye saniye görüntülendi.
Tatbikat kapsamında Saros Körfezi'ne havadan ve denizden 50 ye yakın mayın bırakıldı. Eğitim mayınlarından bir tanesi mayın arama ve tarama gemisi TCG Ayvalık tarafından sonar cihazı ile bulundu. Sonar operatörünün “Mayın bulundu” anonsundan sonra gemide alarm durumuna geçildi.
Tespit edilen cisim insansız su altı cihazı ile görüntülendi. Bu cihaz sayesinde cismin mayın olduğu tespit edildi. Ardından mayın harbi dalgıçları mayının bulunduğu alana gitti. Ekipler, mayına su üstüne çıkardıktan sonra patlayıcı bağladı. Dalgıçların bölgeden ayrılmasının ardından mayın patlatılarak imha edildi. Dalgıçların gemiye dönmesiyle faaliyet sona erdi.
22 Kasım’da başlayan "Nusret 2013" tatbikatına Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 7 mayın karşı tedbirleri (MKT) gemisi, 1 mayın dökücü gemi, 1 firkateyn, 2 karakol gemisi, 1 mayın toplama gemisi, 1 helikopter, 1 su altı savunma (SAS) timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan mayın döküşü için 1 C-130 uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 3 sahil güvenlik botu, NATO daimi mayın karşı tedbirleri görev grubu-2 (SNMCMG-2) unsurlarından Türkiye ve Almanya'dan 1 komuta kontrol ve 1 mayın avlama gemisi ile Yunanistan'dan 1 mayın avlama gemisi katılıyor. Tatbikatı çok sayıda ülkeden gözlemci ve personel izliyor. Tatbikat 1 Aralık tarihinde sona erecek.
Birinci Dünya Savaşının kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi
Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu komutasında icra edilen tatbikatta yaptığı açıklamada, tatbikatın adının, Nusret Mayın Gemisinden dolayı verildiğini bildirdi.
Bu geminin, Birinci Dünya Savaşında sıra dışı bir şekilde 26 mayını Çanakkale Boğazı'na dökerek, yenilmez armadaların 3 gemisini batırdığını hatırlatan Uğurlu, şöyle devam etti:
"Nusret Mayın Gemisi, Birinci Dünya Savaşının kaderini değiştirmiştir. Belçika'da mayın harbi derslerinde bu konu işlenmektedir. Mayın harbi, halen önemini korumaktadır. Özellikle deniz mayınları, büyük tonajlı gemilerin omurgasını kırarak çok kısa bir sürede batmasına sebep olabilecek seviyede zarar vermektedir. Sensörleri de çok gelişmiştir. Artık sadece çarpmayla infilak değil, gemilerin ortaya çıkardığı manyetik ve elektriksel alanla meydana gelen basınçtan infilak ettirme yeteneğine sahiptir. 1950 yılından beri ABD yaklaşık 20 gemisini kaybetmiştir. Bu 20 geminin 15'i mayınlar neticesinde batmış ya da büyük hasar almıştır."
TCG Ayvalık Gemisinin özellikleri
Uğurlu, TCG Ayvalık Gemisini, diğer gemilerden ayıran en büyük özelliğin, non manyetik (manyetik olmayan) mayınlara manyetik yansı yapmayan bir malzemeden üretilmesi olduğunu vurguladı.
Çok sessiz olan bu geminin, ayrıca su altı infilaklarına karşı daha dayanıklı bir materyalden yapıldığı bilgisini veren Uğurlu, "Son derece yüksek teknolojiyle donatılmış bir gemidir. Dünya bahriyelerinin imrenerek, gıptayla baktığı bir gemi ancak bu imkanlardan ziyade önemli olan, gemideki personelimizin bu teknolojiyi idare edebilecek bilgi seviyesi ve kapasitesinde olmasıdır" ifadesini kullandı.
Bu tür gemilerin, savaş dönemlerinin yanı sıra barışta da önemli görevleri bulunduğunu anlatan Uğurlu, 300 metreye kadar arama ve kurtarma faaliyetleri icra edebildiğini aktardı.
Uğurlu, bu gemiden, son olarak İzmir'in Foça ilçesinde düşen eğitim uçağının bulunması ve naaşların çıkarılmasında yararlanıldığını sözlerine ekledi.
virahaber.com