Edremit Körfezi'ne "Yapay Resif Projesi"

Altınoluk'ta "Su Ürünleri Kaynaklarının Yapay Resifler ile Korunması ve Geliştirilmesi Edremit Körfezi Pilot Projesi" kapsamında 6 bin 120 resif bloğu, 224 adet anti-trol bloğu deniz tabanına yerleştirildi.

Altınoluk açıklarında iki yıl önce başlatılan "Su Ürünleri Kaynaklarının Yapay Resifler ile Korunması ve Geliştirilmesi Edremit Körfezi Pilot Projesi" kapsamında 3,4 milyon lira harcanarak, 6 bin 120 resif bloğu, 224 adet anti-trol bloğunun imalı ve deniz tabanına yerleştirilmesinin gerçekleştirildiği bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yapay resiflerin, deniz canlıları için yeni tip habitatlar oluşturmak veya mevcutlarını korumak ve geliştirmek amacıyla deniz dibine yerleştirilen yapılar olduğunu kaydedildi.

Yapay resiflerin küçük balıkçılığı desteklemek, biyolojik çeşitliliği artırmak, sportif balıkçılık ve dalış turizmi için yeni alanlar oluşturmak, yasa dışı balıkçılık operasyonlarını engellemek, dalga kaynaklı kıyı erozyonunu önlemek, çeşitli nedenlerle kaybolmuş veya zarar görmüş habitatların eksikliğini gidermek, bilimsel araştırma yapmak amacıyla yerleştirildiği belirtilen açıklamada, 2008 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 10 kıyı ilinde yürütülen ön etüt çalışmaları sonucu "Ulusal Yapay Resif Master Planı" hazırlandığı ifade edildi.

24 Aralık 2009'da Edremit'in Altınoluk beldesinde, Bakanlık yetkilileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ve halkın katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapıldığı bildirilen açıklamada, uygulanması düşünülen projeyle 8 bin 100 beton resif bloğunun, Edremit Körfezi'nde 3 bölgeye ve 750 hektarlık alana atılmasının planlandığı aktarıldı.

Hayata geçirilmesi planlanan proje için yapılan ihalenin ardından 2011 yılının eylül ayında yüklenici firmanın, hazırladığı 3 bin 600 resif bloğu ve 120 anti-trol bloğunu, Edremit Körfezi'nde belirlenen koordinatlarda, deniz tabanına yerleştirmeye başladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi :

"24 Eylül 2011'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katılımıyla bir açılış töreni yapılmıştır. 25 Ocak 2013'te de kesin kabulü yapılarak ilk kısım tamamlanmıştır. Yapılan 2. ihaleyle iki yeni lokasyonda bin 440 resif bloğu ve 60 adet anti-trol bloğunun imalatı ve deniz tabanına döşenmesi işi 27 Mart 2012 tarihi itibarıyla sonuçlandırılmıştır. Son ihale olan 3. ihale ile de yeni bir lokasyonda blokların, deniz tabanına döşenmesi işi bu ay içinde tamamlanmış olacak ."

Açıklamada, üç ihale ile yapılan çalışmalar sonucunda, projenin uygulanması için Balıkesir İl Özel İdaresi hesabına aktarılan bütçenin 3, 4 milyon liralık kısmı harcanarak "3 alanda, 7 resif sisteminde, 68 resif grubunda, 204 resif kümesinde toplam 6 bin 120 resif bloğu, 224 anti-trol bloğu"nun imali ve deniz tabanına yerleştirilmesinin gerçekleştirildiği ifade edildi.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor