Edebiyatta deniz mücadelenin sembolü olmuştur

Yayınevinin sahibi Ünal Koçak ile yaklaşan “Tarih: Geçmişteki Gelecek” temasıyla yapılacak 32. Uluslararası Kitap Fuarı’nı, bundan sonra yapmayı planladıkları projeleri ve denizin edebiyattaki yerini de konuştuğumuz kitaplı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Yayın serüvenine fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanlarında kült eserler yayımlayarak başlayan İthaki Yayınları, 2002 yılıyla birlikte çok çeşitli alanlarda yayın yaparak kitaplıklara yeni eserler kazandırdı. Boris Vian, Rilke, George Orwell, Aldous Huxley, Albert Camus, Louis Althusser, Jean Paul Sartre, Franz Kafka, Nietzsche gibi büyük yazarları okurlarıyla buluşturan yayınevi, Kemal Tahir’in eserlerini de yayımlayarak önemli bir projeyi hayata geçirdi. Yayınevinin sahibi Ünal Koçak ile yaklaşan “Tarih: Geçmişteki Gelecek” temasıyla yapılacak 32. Uluslararası Kitap Fuarı’nı, bundan sonra yapmayı planladıkları projeleri ve denizin edebiyattaki yerini de konuştuğumuz kitaplı bir söyleşi gerçekleştirdik…


Yunan şair Kavafis; “İthaka’ya doğru yola çıktığın zaman / dile ki uzun sürsün yolculuğun / serüven dolu, bilgi dolu olsun” diyor… Sizin İthaki serüveniniz nasıl başladı?


Bizim serüvenimiz de Kavafis sayesinde başladı. İthaki adını ondan aldık. Uzun sürecek bir yolculuk bizim de düşüncemizdi. Logomuzla da bunu göstermek istedik. Serüven dolu, bilgi dolu bir yolculuk için akla gelecek ilk rehber, kitap olsa gerek…


İthaki mitolojide bir Yunan adası olarak geçiyor… Bir de Penguen Kitapevleriniz var. Nedir bu isimlerin hikayesi?


Penguen ismi bir arkadaş sohbetinde ortaya çıktı. Başka birçok fikir vardı, ama Penguen’i seçtik. Bir kitapevi için ilginç bir isim… Ama doğru bir seçim yaptığımızı düşünüyoruz. Bu yıl yeni bir alt markamız da var: Yabancı Yayınları. Yabancı için de logomuzda kullanmak için Zebra’yı seçtik. Her ay çok renkli kitaplar yayımlıyoruz. Sokak Kedisi Bob ilk kitabımızdı ve çok iyi bir başlangıç yaptık. Okurlardan çok güzel tepkiler aldık. Her yaştan okurumuz oldu.


Yayıncılıkta bazı ilklere imza attınız ve önemli eserler yayınladınız. Bundan bahseder misiniz? Süreç içinde hangi türlere yoğunlaştınız?


Yayıncılıkta 15 yılı geride bıraktık. Özellikle bilimkurgu ve fantastik kurgu üzerine yoğunlaştık. Fahrenheit 451, Cesur Yeni Dünya gibi klasik distopyaların yanı sıra, Tolkien’in çoğu eserini ve fantastik kurguda tüm dünyanın takip ettiği Zaman Çarkı serisini de Türkçeye kazandırdık. Neil Gaiman gibi popüler yazarları da yayımlamaya devam ediyoruz. Pek çok kişi için bilimkurgunun babası olarak kabul edilen Jules Verne’i tam metin olarak yayınlıyoruz. Şu ana kadar 46 Jules Verne kitabını eksiksiz metinlerle yayınladık. Yayınlamak istediğimiz başka eserleri de var... Türkçe edebiyatta da Kemal Tahir, Suat Derviş gibi önemli isimleri yayımlıyoruz. Birçok farklı türde yayın yaptığımızı söyleyebiliriz. Akademik tarih kitapları da son zamanlarda önem verdiğimiz bir diziyi oluşturuyor.


32. Uluslararası Kitap Fuarı, bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında ağırlıyor konuklarını. Kitapseverleri bir kenara koyarsak, yayıncılar için ne anlama geliyor bu fuar?


Fuar bizim için en önemli platform. Çünkü kitabı ulaştırdığımız okurlarımızla yüz yüze diyalog kurma şansımız oluyor. Bu sıcak ilişkiden çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Hem biz okuyucularımızı, hem de okuyucularımız bizi yakından tanıma fırsatı elde ediyor. Okuyucularımızın bizi yakından takip etmesi ve sahiplenmesi bizim için çok anlamlı… Fuarlar, diğer yayıncılarla bir araya gelmemizi sağladığı için de önemli. İş yoğunluğu sebebiyle bir araya gelme fırsatı yakalayamadığımız diğer yayıncılarla fuarlarda buluşuyoruz ve sektördeki gelişmeleri yakından takip etme şansımız oluyor.


Fuar, “Tarih: Geçmişteki Gelecek” temasıyla gerçekleşecek. Bu başlık altında özel bir çalışmanız olacak mı?


Tarih dizimizle birlikte, okurları çok önemli yeni kitaplarla buluşturmayı hedefliyoruz. Özellikle tarihle ilgilenen okuyucularımız için, daha önce Türkiye’de yayınlanmamış, yurtdışında kaynak kitap olarak gösterilen pek çok eseri yayınlayamaya devam ediyoruz. Bizans Kısa Kronikleri isimli yeni tarih kitabımız fuara özel yayınladığımız, alanında önemli bir eser. Edebiyat tarihimizde önemli iki isim olan Suat Derviş ve Kemal Tahir için etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu açıdan, fuarda tarih temasının seçilmesi bizim için bir şans oldu.


Deniz ve roman dediğimizde akla ilk “Mobi Dick’’geliyor. Yazar Herman Melville romanında, Kaptan Ahab’ın dev balina Mobi Dick ile mücadelesini olağanüstü bir serüvene dönüştürüyor… Deniz sever okurlarımız ya da denizcilerimiz için siz ne önerirsiniz?
 

Özellikle Jack London’ın Martin Eden adlı romanını önerebiliriz. Oradaki öykü soluksuz okunacak bir öyküdür. Kahramanın dönüşümü ve romanın finali çok düşündürücüdür. Deniz, edebiyatta zorluğun, mücadelenin, göğüs germenin sembolü olmuştur. Martin Eden da buradan hareket eden bir eser. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, eserlerini eksiksiz bastığımız Jules Verne’in pek çok romanında mekan “deniz”dir. Örneğin Dünyanın Ucundaki Fener’de Jules Verne, dünyanın güney ucunda ıssız bir adadaki bir fenerin çevresinde gelişen olayları anlatır. Korsanlar, batan gemiler, kudurmuş bir deniz, fırtınalar, gelgitle umut ve mücadele Jules Verne’in bu romanındaki baş kahramanlardır. Jules Verne’in bir diğer önemli ve tabii ki meşhur eseri Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, yazıldığı dönem itibariyle deniz sever okurları n oldukça seveceği bir eser…


“Geçtiğin bunca deneyden sonra öyle bilgeleştin ki / Artık elbet biliyorsundur ne anlama geldiğini İthakaların” diyerek bitiriyor Kavafis şiirini. Mitolojide, İthaki Adası’na varmak için denizlerde bir dolu serüvenden geçmek gerekir… Denizle aranız nasıl?


İstanbul’da yaşamanın en önemli ayrıcalığı denizle içli dışlı olmamız. Ofisimiz Kadıköy’de… İstanbul’da deniz manzarasını doya doya seyredebileceğiniz en güzel semtlerden biridir Kadıköy. Böyle huzurlu bir mekanda çalışmanın verdiği his, yaptığımız işe de yansıyor doğal olarak. 15 yıldır yayıncılık yapmamıza rağmen, yayına hazırladığımız her kitap için ayrı bir heyecan duymaktan vazgeçmedik.
 

virahaber.com

RÖPORTAJ Haberleri

ESKO Marine Exposhipping’de Denizcilik Temasıyla Sanatı Buluşturdu