Vergi Usul Kanunu gereğince belli koşulları yerine getiren tüm mükellefler tarafından kullanılabilen e-Fatura sistemi de bu gelişimin önemli bir parçasıdır. Yaklaşık 10 seneden bu yana hayatımızda kendine yer bulan bu önemli sistem, hukuki açıdan klasik faturalardan farksızdır.
Uygun bir e Fatura yazılımı sayesinde fatura kesme, düzeleme ya da gönderme gibi işlemleri kısa sürede, herhangi bir zaman kaybı yaşamadan gerçekleştirebilirsiniz. Zamandan ve maliyetlerden ciddi anlamda tasarruf sağlayan e Fatura sistemi nedir? e Fatura kullanmanın temel avantajları nelerdir? Birlikte inceleyelim
e-Fatura Zorunluluğu
Temel olarak e-Fatura, işletmelere ait faturaların basit bir internet bağlantısı sayesinde dijital ortamda düzenlenmesine ya da izlenip paylaşılmasına olanak sağlayan işlevsel bir sistemdir. Sistemin yaygınlaşması ile beraber hem baskı araçları hem de kâğıt maliyetlerinin ortadan kalkması amaçlanmıştır. Öte yandan fatura oluşturma, düzenleme ya da gönderme işlemleri çok daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
1 Eylül 2013 tarihinde yasal olarak yolculuğuna başlayan ve hala aktif bir şekilde kullanılan sistem, istisnasız tüm işletmeler için zorunlu tutulmamıştır. Başlangıçta sadece belli sektörlerde faaliyetler yürüten ve cirosu en az 10 milyon TL olan firmalar için bu zorunluluk söz konusuyken sonrasında bu sınır 5 milyon TL’ye düşürülmüştü. 2024 yılı itibarıyla brüt satış hasılatı minimum 3 milyon TL olan mükellefler, e-Fatura kesme zorunluluğuna sahiptir.
e-Fatura Kullanma Avantajları
Bir dijital fatura türü olan e-Fatura, sunduğu fayda ve ayrıcalıklar sayesinde geniş kitleler tarafından kullanılmaktadır. E-Fatura kullanmanın temel avantajlarını şu şekilde aktarmak mümkündür:
Her şeyden önce e-Fatura sistemi maliyetlerin azalmasında önemli bir role sahiptir. Kâğıt, zarf, mürekkep gibi malzemelerin yanında baskı maliyetleri de ortadan kalkar.
İşletmeler zamandan ciddi düzeyde tasarruf elde eder.
Faturaları doğrudan sistem içerisinden arşivlemek olanaklı hale gelir.
Tahsilat süreçlerini çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirme imkânı sunar.
Organizasyonunuzdaki iş yükü önemli oranda azalmış olur.
Muhasebe sisteminizle eş zamanlı bir ilerleme kaydedebilirsiniz.