Dünyanın yüzde 80’i zenginleşecek

Maryland Üniversitesi Küresel Strateji ve Girişimcilik Profesörü Anil Gupta, dünyanın yüzde 80’ininzenginleşmeye başlayacağını belirterek, “Daha çok gelir ortaya çıkacak, yoksulların da ihtiyaçları değişecek. On yıl içinde bu değişimi göreceğiz” dedi.

Perihan USTA
Teknoloji ve Yönetim Danışmanı
Eğitim Uzmanı
Vira-Seaway /Yazar- Yayın Danışma Kurulu Üyesi

http://www.perihanusta.com
 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından organize edilen "İSO 11.Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi 19-20 Aralık tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Sürdürülebilir Rekabet Gücü: Bölgesel Üretim, Küresel Güç” temasıyla düzenlenen kongrenin açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptı. Bakan Ergün, açılıştan sonra katılımcı firmaların standlarını gezdi. Kongreye, başta KOBİ’ler olmak üzere sanayiciler, kamu yöneticileri, iş dünyası, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Kongrenin birinci günü dünyanın önde gelen uzmanlarından, Maryland Üniversitesi Küresel Strateji ve Girişimcilik Profesörü, “China India Institute” Baş Danışmanı, Stanford Üniversitesi ve INSEAD Strateji Profesörü Dr. Anil Gupta, “Dünya Pazarının Değişen Dinamikleri” başlığında strateji, küreselleşme ve gelişmekte olan pazarlar konularında bir konuşma yaptı. Kongrenin ikinci günü de küresel strateji, pazarlama ve uluslararasılaşma konularında dünyanın önde gelen otoritelerinden, China Europe International Business School, China Innovation Centre Yönetim Profesörü ve Direktörü Prof. George YIP, “Küresel Oyuncu Olmak” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Anil Gupta: “10-12 yıl sonra Asya, ABD’nin önüne geçecek”


 

11. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergis’nde konuk konuşmacı olan Maryland Üniversitesi Küresel Strateji ve Girişimcilik Profesörü Anil Gupta, yaptığı konuşmada gelişmekte olan ekonomilerin öne çıkmak istediğini, ancak temel ideolojik bir kaymanın söz konusu olduğunu belirterek, “Bunlar aslında işin yayılması için iyi şeyler. İdeolojik kayma olduğu sürece bu devletten piyasaya yansıyacaktır” dedi. Girişimcilerin teşviklerinin bürokratlara göre daha büyük olduğunu ifade eden Gupta, özellikle gelişmekte olan pazarların büyümeye devam edeceğini ve gelişmiş pazarlara göre üç-dört kat büyüyeceğini kaydetti. Gelişmekte olan pazarların artık büyük ve gelişmiş piyasaların üstüne çıkmaya başladığına işaret eden Gupta, “Gelişmekte olan piyasalar, dünyadaki GSYH yüzde 33’ünü karşılıyor ve 2020’de bu yüzde 50’nin üzerine çıkacak. İşte yapısal değişim derken bunu kastediyorum” diye konuştu.

1980-1990’lara bakıldığında AB ve ABD’li şirketlerin piyasa şemalarının olduğunu, Hindistan, Rusya ve Brezilya’nın sıralamada yer almadığını anımsatan Gupta, “Artık Çin’i, Hindistan’ı, Rusya’yı dahil etmeyen şema bulamazsınız. Asya, 2025’te AB ve ABD’nin önüne geçecek. 10-12 yıl sonra Asya’nın GSYH’sı AB ve ABD kadar büyük olacak” şeklinde konuştu.

“Türkiye, Avrupa mı yoksa Asya ülkesi mi?”
 

Gupta, konuşmasında Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi mi yoksa Asya ülkesi mi olduğu sorusunu gündeme getirdi. “Bu Türkiye’nin sorması gereken bir soru” diyen Gupta, “Yatırım yönleri daha çok değişiyor. Gelişen ekonomilere yatırım yapılıyor. Gelişmekte olandan gelişmekte olana doğru bir ticaret oluyor. 20 yıl içerisinde dünya ticaretinde bir kayma olacak. Bu Türkiye’deki ticarete, ihracata da yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

“Orta sınıfın yükselişi söz konusu”
 

2020 yılında gelişen ekonomilere giden doğrudan yatırımların yüzde 50 olmasının beklendiğini anlatan Gupta, “Orta sınıfın yükselişi söz konusu olacak. Bir rapora göre gelecek 15 yılda daha çok kentsel inşaatlar olacak ve orta sınıf burada yer alacaklar. Dünyanın yüzde 80’i zenginleşmeye başlayacak. Daha çok gelir ortaya çıkacak. Aslında yoksulların da ihtiyaçları değişecek. On yıl içinde bu değişimi göreceğiz. Ekonomik güce rağmen gelişen ekonomiler, gelişmiş ekonomilerden daha büyük hale gelecek. Bu noktada Çin, gelecek 10-15 yılda Ar-Ge’ye Amerika kadar yatırım yapılabilir olacak. Ama Çin, ABD ile yarışabilir anlamına gelmiyor. Gelişmiş piyasalarda büyük bir dalgalanmalı bir ekonomik dönüşüm olacak. Çünkü nüfus yaşlanıyor. Gelişmiş ekonomilerin gelişmekte olan ekonomilerle rekabet söz konusu” yorumunu yaptı.

“Sürekli yükselen bir yolsuzluk var”
 

Hindistan ve Çin'in çok hızlı büyüdüklerini ama yolsuzluğun en fazla görüldüğü ülkeler arasında yer aldıklarını vurgulayan Gupta, 2020’de Çin’in nerede olacağını söylemenin çok güç olacağını ifade etti. Çinliler’in bireysel olduğunu ve Japonyalılar gibi toplu çalışmalar yapmadığını dile getiren Gupta, gelişmiş ekonomilerin de büyümelerini durdurduğunu ve gelişen ekonomilerde bir gelir adaletsizliği bulunduğunu vurguladı. Sürekli yükselen bir yolsuzluğun söz konusu olduğuna işaret eden Gupta, “Dünya daha fazla bağlantılı hale geliyor. Bir kelebek etkisi gibi dünyanın başka bir yerinde olan bir şeyi duyabiliyorsunuz” dedi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

TURSSA'da Yeni Dönem: Zihni Memişoğlu Güven Tazeledi
Yeni Karabiga Limanı 10 Bin Tonluk Gemilere Hizmet Verecek
Didim Taşburun Balıkçı Barınağı Görenleri Şaşırtıyor
EKODOSD Başkanı Sürücü: “Yunusların Yaşatılması İçin Havuz Projesi Önerimiz Var”
Gökçeada ve Bozcaada'ya Bazı Feribot Seferleri İptal Edildi