Hükümet, Körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyada kendine güvenli liman arayan milyarlarca doları Türkiye'ye çekecek tarihi bir adım atıyor. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre ekonominin dümenine oturan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yurtdışından gelecek para, altın, dövize üç başlıkta "güvence" vereceklerini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Giriş-çıkış, transfer kolaylığı sağlanacak. Dövize çevirip çıkmada zorluk yaşanmayacak. Ek maliyet olmayacak. Ekonomik güvence sağlanacak" dedi. Sabah'a konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli şu mesajları verdi:
Net hata kara para değil
Merkez Bankası'nın bilançosunda net hata noksan rakamı yıllık milyarca dolarlara ulaşıyor. Kesinlikle kara para değil, legal yolla gelen paralar. Bölge ülkelerden Türkiye'ye gelen kalıcısermaye. Uzun vadeli, kalıcı ve cari açığın finansmanında sağlam bir kaynak. Türkiye'yi cazibe merkezi olarak görüyorlar.
Parasını getirene güvence
Sermaye en çok geldiği ülkeden rahat çıkabilmeyi öngörmek ister. Türkiye'de kendini güvende hissetmeli, rahat olmalı. Yani dövize çevirip çıkabilmeli. Türkiye'de paraların transferinde herhangi bir sıkıntı yok. Giriş ve çıkış kolay olacak, ek maliyet olmayacak.
Sermaye adres arıyor
Dünyada ciddi bir kaynak yön bulmaya çalışıyor. Özellikle Körfez sermayesi risklerini dağıtmak istiyor. Bunlar riski ortadan kaldıracak farklı sepet arıyorlar. Türkiye'yi kaynakların yönelebileceği güvenli bir liman ve bu amaç için uygun bir ülke olarak görüyorlar.
En kapsamlı reform paketi
Yatırımcıların mali, bürokratik sıkıntılarını giderecek en kapsamlı reform paketini yaşama geçiriyoruz. Son rötuşlardan sonra Meclis'e gönderiyoruz.
600 milyonluk destek
Yabancı yatırımcı dahil; yatırımcıların, üretim yapanların, yatırım ortamının iyileştirilmesine ve yatırımcının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik talep ettiği düzenlemelerin büyük bir bölümünü bu pakette yürürlüğe koyuyoruz. Bu düzenlemelerle; yatırımcıya, üreticiye ve işletmelere yıllık 600 milyon liralık kaynak aktarımı sağlamış olacağız.
5 yıllık emlak muafiyeti
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalara 5 yıl süreyle, arazilere ise yatırım teşvik belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti getiriliyor. İnşa edilen binalardan bina inşaat ve imarla ilgili harçların alınmaması öngörülüyor. Nispi vergiye tabi kâğıtlardan sadece bir nüsha için damga vergisi ve noter harcı alınması, sözleşmelerdeki bedel artırılmasında sadece artan bedelden vergialınması, sözleşmelerdeki cezai şartlardan damga vergisi alınmaması sağlanacak. Sermaye piyasası araçları, faizsiz finansman enstrümanlarını genişletilmesini teşvik ediyor. Yeni çıkacak faizsiz finansman araçlarında KDV, damga vergisi ve harçları açısından vergisel avantajlar sağlıyor.
Piyasalar derinleşiyor
Finans piyasalarını derinleştirecek düzenlemeler yapıyoruz. İslam ülkelerindeki sermayenin ülkemize getirilmesini sağlamak amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaşmasının önündeki mevzuat engelleri kaldırılıyor. Bu kapsamda, Kurumlar Vergisi Kanunu, KDV Kanunu ve Damga Vergisi ile Harçlar Kanunu'nda düzenlemeler yapılıyor. Kira sertifikası ihracına ilişkin Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan istisna yeniden düzenleniyor ve her türlü varlık ve haklar istisna kapsamına alınıyor. Kira sertifikası ihraç türlerini kapsayacak şekilde damga vergisi ve harç istisnasının kapsamı da genişletiliyor.
Ev alan yabancıya özel kanun geliyor
Türkiye'ye gelerek belli bir rakamın üzerinde konut alanlar, yatırım yapanlar oturum ve vatandaşlık alabilecek. Yabancılara vatandaşlık vererek nitelikli eleman çekilmesini öngören düzenleme ayrı bir kod kanunda düzenlenecek. Oturum izni ve vatandaşlığa geçişte yapılacak yatırımın miktarı konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Farklı ülkelerdeki uygulamalar inceleniyor. Piyasadaki gelişmelere göre revize edilebilir. Vatandaşlık için çevre ülkelerden büyük talep var. Sadece Körfez değil, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, yakın coğrafyamız. Hem Türkiye'de yatırım yapmak hem yaşamak istiyorlar. Varlıklarını transfer de kaçınılmaz olarak beraberinde geliyor.
ViraHaber.com