Her yerde görmeye alışık olmadığımız bu kumsalların en büyük farkı sıradışı kum renkleri. Kumlar genellikle dalgaların kıyıya vurduğu şeylere göre şekil alıyor. Bunlar da bazen kayalar, deniz kabukları, cam ya da mercan gibi oluşumlar olabiliyor.
Çok ender görülen yeşil kumsallar olivin denen, volkanik püskürtmelerin kalıntılarını içerebilir. Aynı şekilde siyah kumsallar da volkanik püskürmelerin bir sonucu olabilir. Bermuda’nın pembe kumsalları ise mercan kalıntılarının bir sonucu olarak bu renktedir.
Cam Kumsalı / Kaliforniya
Kaliforniya sahilinde yer alan bu cam kumsal, yerel insanların yıllar boyu denize attığı cam atıkları dalgaların çarpa çarpa yumuşatarak kıyıya taşıması sonucu oluşmuş.
Saklı Plaj, Marieta / Meksika
Bu plajın 90’lı yıllarda Meksika hükümetinin ıssız adaları atış talimleri için kullanması sırasında şekillendiği söyleniyor.
Maldivler’deki Işıklı Kumsal
Bu plajdaki parlak görüntü, mikroskobik bitkisel planktonların dalgaların şiddetle kıyıya vurduğu sırada ışık saçması sayesinde oluşuyor.
Pembe Kumsal / Bahama Adaları
Bahamalar’daki bu pastoral pembe kuma rengini veren, karaya vuran mercan kalıntılarının dalgalarla dövülüp ufalması sonucu oluşan minik parçalar.
Yeşil Kumsal, Kourou / Fransız Guyanası
Yeşil kumlar, lavların denizde soğuduktan sonra kıyıya vurmasıyla oluşuyor.
Devler Kaldırımı / İrlanda
Giant’s Causeway (Devler Kaldırımı), 50-60 milyon yıl önce bazaltik lavların yüzeye yükselip soğuması ve ardından geniş kolonlar halinde çatlayarak parçalanması sonucu bu şekli almış.
Siyah Kumsal, Punaluu / Hawaii
Buradaki siyah kum da bazaltik lavların patlaması ardından denize doğru akıp anında soğumasıyla oluşuyor.
Kırmızı Kumsal, Rapida / Galapagos
Siyah kumlar demir açısından zengin lav tortullarının oksitlenmesi sonucu oluşuyor.
Kabuk Kumsalı, Shark Bay / Avustralya
Bu plajın bulunduğu kumsaldaki suyun çok fazla tuzlu olması nedeniyle, kıyıdaki kabukların karışıp yapışıyor olması ve bölgede bulunan yırtıcıların üremeye engel olamaması sonucu bu kadar çoğalabilmiş.
Vira Haber