Doğadaki en güçlü hayvanın hangisi olduğu sorulsaydı muhtemelen birçoğumuzun tercihi balina, ayı veya goril gibi hayvanlardan yana olurdu. Ancak çok az kişinin bildiği üzere bu unvan birçok hayvandan çok daha küçük olan mantis karidesine ait. Bu özel karides türü gayet küçük olmasına rağmen yumruğuyla 0,22 kalibrelik bir kurşunun gücüne eşdeğer miktarda güç üretebiliyor. Ürettiği güçle bir şok dalgası yaratan ve avını sersemleten karides, yapılan araştırmalara göre çok güçlü ve büyük kaslar yerine kollarındaki yay benzeri bir yapıyı kullanıyor.
Mantis Karidesleri (Stomatopoda takımı) üyeleri, avlarını yakalamak için attıkları yumruklarla tanınırlar. Bunlar, dünyadaki en güçlü yumruklar olarak bilinirler. Bir Mantis Karidesi, yumruğunu atmak için uzuvlarını yerçekiminin 10.000 katı hızla ivmelendirebilir (bu, bir gösteri pilotunun uçak içerisinde üzerine etki eden merkezkaç kuvvetinin 1000 katına eşittir). Bu yumruğun hızı nedeniyle oluşan basınç dalgası o kadar güçlüdür ki, anlık olarak yumruğun etrafındaki suyu buharlaştırabilir.
Nanyang Technological University tarafından yapılan incelemelerde, bilgisayar simülasyonlarıyla karidesin dokuları incelendi. Saniyede 23 metre hızla ilerleyen şok dalgaları yaratabilen bu canlının böylesine büyük bir güce nasıl dayanabildiğini öğrenmeye odaklanan bilim insanları, karidesin kabuğumsu kısmında iki farklı maddenin bulunduğunu keşfetti. Üst katmanda bulunan madde kemiğe benzer yapıya sahip olan bir tür seramik. Alt kısımdaki madde ise plastiğe benzeyen ve son derece iyi bir esneme kabiliyetine sahip olan biopolimerlerden oluşuyor. Birbirinden tamamen farklı olan bu iki katmanın birlikte çalışması, karidesin böylesine büyük bir güç üretebilmesini ve bundan zarar görmemesini mümkün kılıyor.
Üstte yer alan seramik katman, yapısından dolayı çok yüksek basınca dayanabiliyor ve hiçbir şekilde zarar görmüyor. Altta bulunan esnek katman ise seramiğin çatlamasına neden olabilecek bükülme hareketlerini üstleniyor ve yüksek basınç altındaki katmanın zarar görmesini engelliyor. Karides, bu iki katmanın birlikte çalışması sayesinde elindeki yay benzeri yapıyla mermi gücü üretiyor ve kendine zarar vermiyor.
MIT profesörlerinden birisi olan Ming Dao, mantis karidesinin eşsiz yapısının mikro robot üretiminde kullanılabileceğini dile getirdi.
Vira Haber