Dünyanın en büyük müzesi olacak

Marmaray kazıları sırasında ortaya çıkan 4. yüzyıla ait Theodosius Limanı, İstanbul'a dünyanın en büyük batık gemi müzesini kazandırıyor.

Marmaray kazıları sırasında ortaya çıkan 4. yüzyıla ait Theodosius Limanı, İstanbul'a dünyanın en büyük batık gemi müzesini kazandırıyor. İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, uzun süre suda kalmış batık gemilerin parçalarının özel bir sistemle korunduğunu ifade ediyor.

Dünyanın en büyük batık gemi müzesi, İstanbul'da kurulacak. Yenikapı'daki Marmaray kazıları sırasında ortaya çıkan 4. yüzyıla ait Theodosius Limanı sayesinde İstanbul'a bu müze kazandırılmış olacak. İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, şu ana kadar 36 batık gemiye ulaştıklarını söyleyerek Bizans döneminin en büyük gemi koleksiyonuna sahip olduklarını ifade etti. Yenikapı kazılarında ticari gemilerin yanı sıra Bizans donanmasına ait 6 adet kürekli kadırgaya da ulaşıldığını kaydeden Kocabaş, "Kazılarda ele geçen 6 adet kadırga son derece önemli. Elyazmaları üzerindeki resimlerden bu tür gemilerin şekillerini biliyorduk; ama ilk defa maddi kalıntılarıyla Yenikapı'da karşılaştık. Şu anda elimizde çok iyi korunmuş örnekler var." şeklinde konuştu. Batık gemi parçalarının toprak altında ve suda kalmış olmalarından dolayı oldukça yumuşak bir hal aldıklarını belirten Kocabaş, her bir parça üzerinde önemle durduklarını ve özel bir sistemle parçaların korunduğunu söyledi. Müze ekibi olarak 600 kişilik bir işçi grubu ve 50 kişilik bir uzman kadrosunun olduğuna dikkat çeken Kocabaş, İstanbul Üniversitesi olarak kendilerinin de 30 kişilik bir uzman kadroyla çalıştıklarını kaydetti. İstanbul Üniversitesi'nin çalışmaları kapsamında görev alan doktora öğrencisi Can Ciner ise böylesi bir çalışmanın içinde yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu söylüyor. Batık gemi parçalarının birleştirilmesi ve bunların üç boyutlu çizimlerini FaroArm isimli bir cihazla tasarlayan Ciner, "Araştırdığımız bir geminin ortalama bin 500 parçası olabiliyor. Bu parçaların çizimlerini tek tek elle yapıyorduk. Şimdi ise tek bir bilgisayar ekranında bütün çizimi 3 boyutlu olarak görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Zaman

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı