Dünya Su Günü, 22 Mart 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ilan edilişinden itibaren dünyanın giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler’in su alanında çalışmalar yapan diğer bir kuruluşu olan UN Water tarafından her yıl farklı temalar belirlenerek kutlanıyor.
UN Water, 2017 yılında dünyadaki su kalitesini artırmak ve su kirliliğini azaltmak için temasını “Atıksu”olarak belirledi. Çünkü bugün dünya genelinde oluşan atıksuyun %90’ı arıtılmadan ekosisteme geri dönüyor. Doğaya bırakılan bu atıksular, canlılar için büyük tehlike oluşturuyor.
Üretimde ve tüketimde kullanılan su miktarının azaltılması ve temiz kalmasının sağlanması hayati önem taşıyor, çünkü tatlı su kaynaklarının yenilenme oranları sınırlı ve dünya çapında ortaya çıkan su kıtlığı ciddi boyutlarda. Öte yandan her geçen gün artan şehirleşme, kirlilik ve iklim değişikliği, temiz ve kullanılabilir su ihtiyacı için tehdit oluşturuyor.
Sürdürülebilir gelişmenin merkezinde yer alan su, doğru yönetilmediği takdirde ciddi riskleri beraberinde getiriyor. 2015 yılında başlatılan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında, aşırı su yoksulluğunun ortadan kaldırılması ve 2030 yılına kadar güvenli bir su kaynağı sağlanması yer alıyor.
ViraHaber.com