Dünya turuna çıkmayı hedefliyor

Çocuk yaşlardan itibaren hayalini kurduğu tekne yapımı için, emekli olduktan sonra kolları sıvayan 52 yaşındaki Yavuz Aymelek, evinin bahçesinde 11.62 metre uzunluğunda, 3.70 metre genişliğinde 4 kat ahşap laminetten yelkenli tekne yaptı.

Beş yıldır üzerinde çalıştığı tekneyi 6 ay içerisinde tamamlayarak denize indirmeyi hedefleyen Aymelek, "Sağlığımız elverirse ailemle birlikte dünya turuna çıkacağız." dedi. Tekne yapımında fiber yerine akaju ağacı kullandığına dikkat çeken Aymelek, 400 bin liraya mal etmeyi planladığı tekneye 100 yıllık ömür biçiyor.

Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nin ağaç işleri bölümünden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi İş İdaresi Bölümü'nü bitiren Yavuz Aymelek, Bursa’da 26 yıl fotoğrafçılık yaptıktan sonra 2009’da emekli oldu. Eşi Çiğdem Aymelek'in de desteğini alan Aymelek, çocuklu yaşlardan itibaren hayalini kurduğu yelkenli tekne yapımı için kolları sıvadı. Hollandalı ünlü tasarımcıdan aldığı projeyi hayata geçirmek için harekete geçen Aymelek, 5 yıldır üzerinde çalıştığı yelkenli tekneyi bitirme aşamasına geldi. Şu ana kadar 200 bin lira harcadığı teknenin toplamda 400 bin liraya mal olacağını belirten Aymelek’in en büyük hedefi ailesiyle birlikte denizde yaşamak ve dünya turu atmak. 

Çocukluğundan itibaren denize büyük ilgi duyduğunu vurgulayan Yavuz Aymelek, tekne yapımı hikayesini şöyle anlattı: "Çocukken de suyu çok severdim, derelerde yüzerdim. İstanbul'a Güzel Sanatlar Akademisi yetenek sınavlarına gittiğimdeTarabya'ya gider, yelkenli tekneleri görürdüm. Yabancı turistlerin dünya turuna çıktığını görürdüm. O zaman tekne yapma hayali kurdum ancak; o işi yapanlar yelkenli teknenin Türkiye’de pek fazla tutulmadığını söyleyince vazgeçtim. 1980’li yıllarda yelken dergilerini ve fuarları gezdim. Zamanla amatör denizcilik ehliyeti ve telsiz ehliyeti de aldım. Ailemle birlikte zaman zaman tekne kiralar denize açılıyordum. Sanat okulundan ağaç işleri bölümünden mezun olduğum için ahşaba da ilgim vardı. 2005’te dünyaca ünlü Hollandalı dizayner Van De Stadt’ın ‘Helana 38’ adlı yelkenli tekne projesini 2 bin 800 euro’ya satın aldım. 11 metre 62 santimetre boyunda, 3 metre 70 metre genişliğindeki tekne kendi sınıfında en güzellerden birisidir. 2009’da emekli olduktan sonra tekne yapımına başladım. Şu ana kadar tekneyi bitirme aşamasına geldim. 6 ay içerisinde bitirince 5 yılda tamamlamış olacağım. Tekneyi dört kat ahşap lamineden yaptım. Akaju ağacından kullandım ahşabı. Tamamıyla epoksiyle yapıştırılarak yapıldı, arasında her hangi bir zımpara teli kalmamıştır. Üzerini de epoksi kaplama yaptım. Altında daha kalan epoksi elyaf kaplama var. Altına epoksi macun çekerek alt bölgeyi güçlendirdim. Tekne iki kameralı, salon ve banyo ve tuvaletten oluşuyor. 7 kişi rahatlıkla kalabilecek. Gerekirse iki kişinin rahat kullanabileceği dünyayı dolaşabileceği teknedir."

DENİZDE YAŞAMAYI VE DÜNYA TURU ATMAYI İSTİYORUM

Yaklaşık altı ay içerisinde tamamlamayı planladığı tekneye henüz isim koymadığını dile getiren Aymelek, teknenin üç tonluk kuryun bölümüyle birlikte toplamda 7,5 ton ağırlığında olacağını söyledi. Aymelek, hedeflerini şöyle anlattı: "Amacımız; eşimle birlikte denizde yaşamak. Sağlığımız el verdiği müddetçe dünyayı dolaşmak. Şuana kadar 180 bin lira harcandı, tamamlanma aşamasına kadar 200 bin lira daha harcama yapılırsa toplam 400 bin liraya mal olacak. Navigasyon aletleri yok. Sonraki aşamalarda da navigasyon aletlerini alacağım. Fiber tekne piyasada 130 ile 150 bin euro civarında satılıyor; fakat böyle bir tekne yaptırtmaya kalkarsanız 400 - 500 bin euro harcamak zorundasınız." 

KOMŞULARI BİLE İNANMADI

Tekne yapma fikrine başta anne ve babasının karşı çıktığını belirten Yavuz Aymelek, "İlk başta kimse inanamadı. Ama beni genelde tanıyanlar yapabileceğimi biliyorlardı. Pek yadırgayan olmadı, annem ve babam karı çıkıyordu. Onlar da karşı çıkmanın pek fayda etmeyeceğini anlayınca fikirlerinden vazgeçtiler simdi destek oluyorlar." diye konuştu. 

Yavuz Aymelek'in kızı Cansu Aymelek de "Babamın hayaliydi, çok az kaldı bitmesine. Bittikten sonra dünyayı dolaşacağız. Arkadaşlarım dahi kimse inanmadı çünkü beş yıldır sürüyor. Bitince herkese sürpriz oldu." dedi. Aymelek’in komşusu Ali Çığ ise "Yavuz abiyi yürekten tebrik ediyoruz. Halen daha inanamıyoruz, siz bizden önce gördünüz, biz sabırla bekliyoruz." diye konuştu. 

virahaber.com

TURİZM Haberleri

Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı