Dünya Bankası’ndan Türkiye açıklaması

Dünya Bankası , Türkiye için yaptığı büyüme tahminini sabit tuttu.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye için Ocak ayında yapılan 2016 ekonomik büyüme tahmini yüzde 3.5’te sabit tutulurken, düşük emtia fiyatları, gelişmiş ekonomilerde düşük talep, zayıf ticaret ve azalan sermaye akışı nedeniyle küresel büyüme tahmini yüzde 2.9’dan yüzde 2.4’e düşürüldü.

Türkiye’nin 2017 yılında da yüzde 3.5 büyüme göstereceği tahmininde bulunan Dünya Bankası, 2018 yılı için büyüme tahminini ise yüzde 0.2 artırarak yüzde 3.6’ya çıkardı.  Gelişen ekonomilere yönelik büyüme tahmini ise yüzde 4.1’den yüzde 3.5’e indirildi.

Türkiye’de ekonominin 2015 yılında yüzde 4 büyüdüğünün tahmin edildiğini söyleyen banka, azalan turizm, zayıf dış talep ve Rusya ile olan ticari yaptırımların yanında siyasi belirsizlikten dolayı 2016 yılı ekonomik büyümesinin yüzde 3.5’e yaşayabileceği belirtildi.

“Sanayi üretimi, ihracat ve perakende satış göstergeleri 2016 yılının ilk yarısında sağlam bir büyümeye işaret etti” denilen raporda, son dönemlerde gerileyen imalat satın alım yöneticileri endeksindeki (PMI) daralmaya da dikkat çekildi.

Raporda, “Mayıs ayına kadar geçen üç aylık sürede imalat PMI verilerinin daralma seviyelerine gerilemesi ve sermaye girişlerinin azalmasıyla önümüzdeki dönemlerde büyümenin bir yavaşlama gösterebileceği işaretleri geliyor” denildi.

Türkiye’de 2015 yılında yerel talebin iki seçim ve artan jeopolitik risklere rağmen güçlü kaldığı belirtilen raporda, cari açığın da düşen akaryakıt fiyatlarının yardımıyla gerilediği belirtildi.

“Fakat turizm bu yıl şu ana kadar keskin bir yavaşlama gösterdi” denilen raporda, “Doğudaki şiddet olayları, büyük şehirlerdeki terör saldırıları ve Suriye’den kaynaklanmakta olan mülteci krizi gibi jeopolitik gerginlikler, ekonomik güven üzerinde etkili oluyor” ifadeleri kullanıldı. Dünya Bankası ayrıca Türkiye, Macaristan ve Polonya gibi ülkelerde siyasi kutuplaşmanın daha fazla artmasının önemli ekonomik kurumların bağımsızlığını tehlikeye atacağı ve dolayısıyla genel ekonomi politikalarını güçlendirme çabalarını
zorlaştıracağı uyarısını yaptı.

Emtia ihracatçısı ülkeler yavaşlayacak

Dünya Bankası, emtia ihracatçısı gelişen ülkelerin emtia fiyatlarındaki düşüşe adapte olamadığını söyleyen banka, bu ekonomilerin 2016’da yüzde 0.4 büyümesini beklediğini açıkladı. Bu yönde daha önceki beklenti yüzde 1.2 olmuştu. Dünya Bankası’nın büyümeyi aşağı yönlü revize etmesinden
önce Uluslararası Para Fonu (IMF) da aynı şekilde beklentilerinde indirime gitmişti.

Büyük gelişen ekonomiler arasında ise Dünya Bankası, 2015 yılında yüzde 6.9 büyüyen Çin’e yönelik büyüme beklentilerini bu yıl için değiştirmeyerek yüzde 6.7’de tuttu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2018 yılı büyümesi için ise yüzde 6.3 tahmini yapıldı.

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri