DTO olağan meclis toplantısı yapıldı

Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı bugün(8 Mart), geniş bir katılımla Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleşti.

Kocaeli eski milletvekili Turan İmamoğlu ve eski milletvekili Hüsnü Çöllü'nün de katıldığı Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun açılışıyla başladı. Geçtiğimiz ay hayata veda eden Saffet Ulusoy’un anısına bir konuşma yapan Kaptanoğlu, Saffet amca şeklinde hitap ettiği Ulusoy’un Türk taşımacılık tarihi ve gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında, Saffet Ulusoy’un her zaman kendileri için bir önder, bir ağabey olduğunu ve yokluğunun büyük bir kayıp olduğunu belirtti. Kaptanoğlu, konuşmasının ardından salonda bulunan herkesi merhum Saffet Ulusoy için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Ek gündem maddelerinin okunması ve oylanmasının ardından, toplantıya sürpriz bir şekilde gelen, bir süredir kanser tedavisi nedeniyle toplantılara katılamayan meclis üyesi Çetin Taşkent kısa bir konuşma izni istedi. Konuşmasında tüm dostlarına ve tedavi sürecinde ona dua eden herkese teşekkürlerini sunan Taşkent’in yaptığı kısa teşekkür konuşması salonda duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Yasadaki değişiklik sektörü zora sokuyor

2. 2. 2012 tarih ve 38 sayılı toplantı tutanaklarının oylanması ardından Ocak ayı mizanına geçiş yapıldı. Mizanın okunması ardından söz alan Mustafa Muhtaroğlu, Türk Ticaret Kanunu’ndaki deniz alacağı ve gemi alacağı konusundaki değişikliklerinin sektörü zora soktuğunu anlattı. Petrol fiyatlarının çok arttığını ve yakıt ikmal sektörünün bundan olumsuz şekilde etkilendiğini söyleyen Muhtaroğlu, petrolün altın kadar değerli olduğunu söyledi. Yakıt ikmalcilerinin yüksek fiyatlı yakıtı alıp ücretini almakta zorlandığını söyleyen Muhtaroğlu, 30 günlük vadenin uzun olduğunu belirtti. Türk Ticaret Kanunu’ndaki düzenleme nedeniyle tedarikçilerin artık alacaklarını gemi bağlatarak alamadığını söyleyen Muhtaroğlu konuyla ilgili sıkıntılarını dile getirdi.

Antalya kruvaziyer turizminde “homeport” oldu

Muhtaroğlu’nun ardından söz alan Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, Antalya’nın artık “homeport” sayılmaya ve kruvaziyer turizminde ileri bir hale gelmeye başladığını aktardı. Antalya’nın bu potansiyelini değerlendirirken boş durmamak adına çalışmalar yaptıklarını aktaran Erol, 30 Mart günü dünyaca ünlü kruvaziyer firması Aida MSC ve Bodrum, Kuşadası Antalya Liman İşletmelerini temsilen Global Holding CEO’larının konuşma yapacağı bunun yanında akademik bazda bilgilerin de aktarılacağı bir sempozyum düzenleneceğini anlattı ve Deniz Ticaret Odası üyelerini bu sempozyuma davet etti. Ahmet Erol, sempozyumun amacının, kruvaziyer turizminde büyükler liginde oynayan firmaların isteklerini, beklentilerini, gelişim için gerekenleri onları bürokratlarla buluşturup ortaya koymak olduğunu anlattı. Erol, konuşmasında bu konu dışında, gelecek dönem faaliyet bilgilerine de yer verdi.

DTO’yu yanımızda görmek isteriz

Stopaj ve KDV, vergilendirmeler hakkında bilgilendirmelerin yapılmasının ardından kürsüye gelen Dentur Deniz Endüstrisini Geliştirme Derneği Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, 22 Şubatta yapılan genel kurul toplantısında bu göreve getirildiğini söyledi ve kendini tanıttı ve davetinden dolayı Deniz Ticaret Odası yönetim kuruluna teşekkürlerini sundu. Tanışma ardından dernekleri faaliyetleri hakkında kısaca bilgilendirme yapan Sirkecioğlu, derneklerinin dünya denizcilik dernekleri birliği ICOMIA’nın bir üyesi olduğunu ve 2014’teki ICOMIA Genel Kurul Toplantısı ve Dünya Marinalar Konferansı’nın Türkiye’de yapılması için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bu çalışmalarında DTO’yu da yanlarında en büyük destekçileri olarak görmekten büyük memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

“Mahkeme kararıyla gemi, dünyanın herhangi bir limanında bağlatılabilir”

 Sirkecioğlu’nun ardından kürsüye gelen Metin Kalkavan Çetin Taşkent’e hoş geldin ve geçmiş olsun dileklerini ileterek, Taşkent’in, sevgiyi ölmeden önce gören şanslı insanlardan biri olduğunu ifade etti.  Kaptanoğlu gibi, Metin Kalkavan da Saffet Ulusoy hakkında bir konuşma yaptı ve Ulusoy’un Türkiye’de Ro-Ro’culuğun gelişimine büyük katkısı olduğunu ifade etti. Ardından Mustafa Muhtaroğlu’nun konuşmasına istinaden bir açıklama yapan Kalkavan, Muhtaroğlu’nun konuyu yanlış anladığını, kanunun uygulama açısından kötü olmadığını ve oluşum sürecinde uluslararası kanunların da araştırıldığını anlattı ve gemileri dünyanın herhangi bir limanında gerekirse gemiyi mahkeme kararıyla bağlatabileceğini söyledi. Konuşmasının ardından Şubat ayı faaliyet raporunu açıklayan Kalkavan’ın ardından İBB Başkanı Kadir Topbaş’la bir görüşme yaptığı için salona geç gelen Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak kürsüye çıktı.

Sektörü tanımıyoruz

Cengiz Kaptanoğlu’nun zaman zaman denizcilik sektörü ve ekonomi gazetecilerini bir araya getirmek için toplantılar düzenlemeye gayret ettiğini fakat bu işte bugüne kadar başarılı olamadıklarını söyleyen Celal Toprak “Aslında biz sizi dinlemek ve vereceğiniz mesajları almak istemiştik ama bu sefer tam tersi oldu” dedi. Toprak, “Biz aslında denizcilik sektörüne önem veriyor ve sayfalarımıza taşımak istiyoruz fakat bilmediğimiz konularda kalem oynatmak kolay değil” diyerek denizcilik sektörü hakkında öğrenmeleri gereken şeyler olduğunu vurguladı. Bu konuda denizcilik sektöründen yardım isteyen Toprak, neler olup bittiğini anlatmalarını ve gelişmelerden ekonomi gazetecilerini haberdar etmeleri ricasında bulundu. Salonda Deniz Kültürü Derneği ve Vira dergisi genel yayın yönetmeni Hakkı Şen’e seslenen Toprak, Şen’in salonda olmadığını fark edince Vira Dergisi haber koordinatörü ve Ulaştırma gazetesi genel yayın yönetmeni Ayşe Olcay’a seslenerek, daha önce, Hakkı Şen ve Ayşe Olcay’ın kurucuları olduğu Deniz Kültürü Derneği’nin düzenlediği Deniz Kültürü Festivalinde konuşmacı olduğunu anlattı. Buradaki konuşmalarda kavramlardan uzak kaldığının altını çizen Toprak, bu konuda desteğe ihtiyaç olduğunu da ifade etti.

TRT, tersaneden canlı yayın yaptı

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Tuzla tersanesindeki kazalarla ilgili bir eleştiriye “Bizi geç haberdar ediyorsunuz ve haber trafiği içinde böyle yanlışlıklar olabiliyor” dedi. Burada söz alan DTO Başkanı Metin Kalkavan, en büyük hatanın Tuzla Tersanesini bir bütün sanmak olduğunu söyledi. Kazalar olduğu zaman Hakkı Şen’i aradığını, Şen’in TRT’yi arayarak canlı yayın aracı gelmesi için aracı olduğunu ve tersanenin sanıldığı gibi çalışmadığını naklen yayınla insanlara gösterdiklerini anlatan Kalkavan, bu konuda dikkatli davranmak gerektiğini belirtti.

Virahaber

GÜNCEL Haberleri

Büyükçekmece'de Lodos Etkisi: Dalgalar Arasında Sörf Yaptı
Sanmar Denizcilik’ten Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne 2 Yeni Römorkör
DEFMED Yeni Yıla Gala Yemeğiyle "Merhaba" Dedi
İki Kardeşi Arama Çalışmaları İstanbul Boğazı'nda Sürdü
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Tıbbi Tahliye Eğitimi Faaliyetlerini Sürdürüyor