Deniz Ticaret Odası 24. Olağan meclis toplantısı dün DTO Meclis salonunda gerçekleştirildi.
Deniz Ticaret Odası’nın hesapları hakkında sunum yapan Çetin Taşkent’in ardından kürsüye çıkan Rıdvan Kartal 2010 yılı bütçesi hakkında bilgi verdi. Daha sonra Deniz Ticaret Odası’nın 2011 yılı bütçesi 32 milyon 50 bin TL olarak belirlendi.
"Denizcilik meslek liselerinde 14 kişilik kadro boş kaldı"
DTO Meclis Üyesi Mahmut Aydın, denizcilik meslek liseleri hakkında bilgi vererek, 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın 32 bin yeni öğretmen aldığını ve denizcilik meslek liselerinde 180 öğretmen ihtiyacının olduğunu açıkladı. Aydın, denizcilik meslek liselerinde 16 kişilik kadro açıldığını ve 14 kadronun boş kaldığını belirtti. Denizcilik fakültesi mezunlarının hiçbirinin öğretmenlik formasyonu dersi görmediklerini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da öğretmenlik formasyonu olmayan öğretmeni denizcilik öğretmeni olarak almadığını ifade eden DTO Meclis Üyesi Mahmut Aydın, çözümün MEB’le görüşüp puanların 50-60’a düşürülmesiyle sağlanabileceğini söyledi. Aydın, konuşmasını “Öğretmenler diğer meslek liselerine 40 taban puanıyla alınıyorsa denizcilik meslek liselerine de en azından 50-60 puanla alınabilir. Bu puan düşürülürse önümüzdeki dönem öğretmen açığı kapanabilir” diyerek konuşmasını tamamladı.
“Meclise vekil göndermeliyiz”
Hüseyin Yangın ise yaptığı konuşmada önceden Deniz Ticaret Odası’nın denizcilik bakanlığı kurulması konusunda çok istekli olduğunu belirterek kendisinin denizcilik bakanlığının kurulmasına karşı olan kişilerden biri olduğunu söyledi. Yangın, “Gelinen noktada Yunus Can’ında söylediği gibi yönetmelikler, kanunlar, tasarılar Denizcilik Müsteşarlığı olmadık şeylerden bizden para istemeye başladı. Ankara’daki Denizcilik Müsteşarlığı personelinin tamamı denizcilik tazminatı alıyor. Yani denizi görmeden denizcilik tazminatı alıyor. Deniz Ticaret Odası yarı kamu niteliğinde bir kurum denizcilikte daha fazla söz sahibi olmalı. Denizcilik bakanlığının kurulmasını destekleyerek öncülük etmektense çok şeyi kendi bünyesinde toplamak adına çalışması olması gerektiğini söylemiştim. Geldiğimiz noktada da hala aynı görüşteyim. Bu kurum birçok denizcilikle ilgili konuları bünyesinde toplayabilmeli, söz sahibi olabilmeli” dedi. Cengiz Kaptanoğlu’nun milletvekili olduğu dönemde Deniz Ticaret Odası’nın etkinliklerinin daha fazla olduğunu söyleyen Yangın, son dönemde aynı etkinlikleri göremediklerine dikkat çekerek, DTO’nun etkinliğini TBMM’ye söyleyecek nitelikte bir vekilin olması gerektiğinin altını çizdi ve “Meclise vekil göndermeliyiz. Oraya giden vekiller bizim sesimiz olur” dedi.
“Bunun adını açık bir şekilde koyalım”
Energy Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Muhtaroğlu konuşmasında beyannamelerde damga vergisi sorunu olduklarını belirterek, Gümrük Müsteşarı’yla toplantı düzenlenerek bir öneride bulundu ve “Bunun adını açık bir şekilde koyalım” dedi.
“Devlet iyi zihniyetle sorunları çözmeye çalışıyor”
DTO Başkanı Metin Kalkavan ise mecliste yapılan konuşmaların ardından kürsüye gelerek, denizcilik meslek liselerindeki öğretmen açığı konusunu çözmeye çalışacaklarını belirterek konuya mutlaka müdahale edeceklerini açıkladı. Kalkavan, KDV beyannamelerinden kaynaklanan cezalar konusunda ise Gümrük Müsteşarı’yla yakında toplantı yapacaklarını söyledi. TOBB Birlik Merkezi'nde yapılan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen ''Deniz Ticaret Odaları Konseyi'' toplantısında 2,5 saat boyunca yaklaşık 35 konuyu ele aldıklarını belirten Kalkavan, konsey toplantısında devletin iyi zihniyetle sorunları çözmeye çalıştıklarını gördüğünü iletmesinin ardından faaliyet raporunun sunumunu yaptı.
Virahaber