Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çimen Karataş Çetin’in “Limanlarda Örgütsel Değişim ve Değer Zinciri Sistemlerinde Etkililik Analizi” Başlıklı Kitabı yayınlandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Çimen Karataş Çetin’in Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı’nda tamamladığı doktora tezinden oluşan “Limanlarda Örgütsel Değişim ve Değer Zinciri Sistemlerinde Etkililik Analizi” başlıklı kitabı Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları’nca yayımlanmıştır. Dr. Çimen Karataş Çetin’in Prof. Dr. A. Güldem Cerit danışmanlığında gerçekleştirmiş olduğu doktora tezinin değerlendirme jürisinde Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. İrfan Çağlar, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uğur Yozgat, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Huriye Kubilay ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakkı Kişi de yer aldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nce Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan bu eser, limanları sistem yaklaşımı bakış açısı ile değer yaratan örgütler olarak analiz etmekte ve liman örgütlerindeki değişim ve etkililik ilişkisini ele almaktadır. Çalışmasında farklı araştırma yöntemlerini kullanan Dr. Çimen Karataş Çetin, liman işletmeciliği ve yönetimi alanında ulusal ve uluslararası düzeydeki uzman ve yöneticiler ile görüşmelerde bulundu ve Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren liman işletmeleri örnekleminde saha araştırması gerçekleştirdi.
Kitabın başında liman örgütlerindeki ve liman çevresindeki değişimlere ilişkin ayrıntılı yazın taramasına yer verildi, yönetim ve organizasyon disiplini kapsamında örgütsel değişim ve etkililik kavramları açıklandı. Limanlarda gerçekleştirilen örgütsel ve yönetimsel değişimler, dünya ve Türkiye limanlarından örnekler verilerek incelenmiş ve liman değer zinciri sistemlerinde değişimi ve etkililik ölçütlerini kapsayan bir model oluşturularak kitabın yazın incelemesini içeren bölümleri sonlandırıldı. Çalışmada kullanılan araştırma yöntemlerinin açıklandığı bölümde, limanlar için öne çıkan etkililik ölçütlerinin ve örgütsel değişim uygulamalarının belirlenmesi amacıyla liman işletmeciliğinde faaliyet gösteren yöneticilere uygulanan Delphi çalışması, Avrupa’daki başlıca limanlara gerçekleştirilen ziyaretler ve Avrupa liman organizasyonları yetkilileriyle gerçekleştirilen yarı-yapılandırılmış görüşmelere yer verildi. Bahsedilen araştırmalardan elde edilen bulgular doğrultusunda, Türkiye’deki ve Türkiye dışındaki limanların katılımıyla bir saha araştırması gerçekleştirildi. Saha araştırması kapsamında çeşitli dışsal ve içsel faktörlerin etkileriyle liman örgütlerinde gerçekleştirilen değişim uygulamaları incelendi ve bu uygulamalar ile limanların başarısını gösteren liman etkililiği arasındaki nedensel ilişkiler ortaya çıkarıldı. Kitabın son bölümünde, nitel ve nicel araştırmalarda ortaya çıkan bulgular araştırma amaçları ve modeli doğrultusunda yorumlanarak tartışıldı, kitabın uygulamada liman yöneticilerine katkısı, bilimsel katkıları ve çıkarımları açıklandı ve gelecek araştırmacılar için öneriler getirildi. Bu kitap ile liman işletmeciliği ve limanlarda örgüt yönetimine ilgi duyan tüm kesimlere faydalanabilecekleri bir kaynak eser kazandırılması hedeflendi.
virahaber.com