Dr. Barış Tozar, TRACECA'dan ayrıldı

10 yıldır TRACECA Ulusal Sekreterlik görevini ve halen Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü vekâletini de yürüten Dr. Barış Tozar, TRACECA Ulusal Sekreteri görevinden ayrıldı!

10 yıldır TRACECA Ulusal Sekreterlik görevini ve halen Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü vekâletini de yürüten Dr. Barış Tozar, TRACECA Ulusal Sekreteri görevinden ayrıldı.

Avrupa, Asya, Kafkasya Koridoru olarak tanımlanan ve Tarihi İpek Yolunun Yeniden Canlandırılması Pprojesi olarak görülen AB destekli TRACECA, özellikle son 10 yıldır Türkiye Ulusal Sekreterliği'nin yaptığı faaliyet, yürüttüğü projeler ve çalışmalarla sadece Türkiye’de değil tüm bölgede yeni bir koridor olarak gündeme oturdu.

Halen “Denizcilikte Emniyet ve Güvenlik, Deniz Kirliliğinin Önlenmesi” Projesinin 2 yıllığına Çalışma Grubu Başkanlığını yürütmekte olan Türkiye Ulusal Sekreterliği son 10 yılda 33,5 milyon Euro bütçeli 13 adet AB projesi gerçekleştirdi ve halen 13,5 milyon Euro’luk 13 ülkeyi kapsayan 3 AB projesini de yürütüyor.

TRACECA kapsamında bugüne kadar, 73’ü ülkemizde olmak üzere toplam 125 adet toplantı yapıldı ve AB’nin tavsiyesi ile 2 ayrı proje kapsamında TRACECA Üye ülkeleri üst düzey temsilcilerinin katılım sağladığı 90 kişilik Teknik Çalışma Turu ülkemizde gerçekleşti. Genellikle model ülke olarak Avrupa ülkelerine yapılan bu çalışma turlarının TRACECA kapsamında ülkemiz de yapılması TRACECA içerisindeki konumumuzu da güçlendirdi.

Bu dönemde ayrıca TRACECA Hükümetlerarası Komisyonun Kararı Uyarınca ülkemiz 2 kez TRACECA Bütçe Kontrol Ekibine Başkanlık yaptı ve TRACECA kapsamında “Karayolu Çalışma Grubu” kuruldu. Bu gruba da halen ülkemiz başkanlık ediyor.

Ulusal Sekreterlik tarafından “Yine Yeni Yeniden İpek yolu” isimli bir kitap yazılırken, TRACECA Faaliyetlerini anlatan broşürlerle ve web sitesiyle kamuoyu bilgilendirildi.

TRACECA Ulusal Sekreterliği tüm bu faaliyetleri Dr. Kpt. Barış Tozar (Ulusal Sekreter), İzzet IŞIK (Ulusal Sekreter Yardımcısı) ve Seçil Özyanık (Uzman) olmak üzere 3 kişilik bir ekiple ve ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonuyla gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili konuşan Dr. Barış Tozar, “10 yıldır sürdürmekte olduğu görevinden vekâleten yürütmekte olduğum Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'ndeki iş yoğunluğu ve sağlık şartları ve bir kan değişiminin faydalı olacağı düşüncesiyle TRACECA Uluslararası Komisyon Türkiye Başkanı Sayın Bakan'dan görevden affını istediğini ve Sayın Bakanın uygun gördüğünü ve görevi Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Erdem Direkler’e teslim ettiğini" ifade etti.

Dr. Barış Tozar ayrıca görevi yürüttüğü süre boyunca kendisine her türlü desteği veren tüm kurum ve kuruluşlara, üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına, odalara, basına, şahıs ve kurumlara da hep birlikte gerçekleştirilen bu başarılar için teşekkürlerini iletti.

2002 yılında TRACECA Ulusal Sekreteri olarak göreve başlayan Tozar, TRACECA Ulusal Sekreterliğindeki başarılı çalışmalarından dolayı Bakan Binali YILDIRIM tarafından 657 sayılı Devlet memurları kanununun 123. Maddesi uyarınca Nakdi Mükafat ile ödüllendirildi.

Ayrıca Tozar ve Kazakistan Ulusal Sekreterinin çabaları sonucunda oluşturulan ve geçtiğimiz aylarda Devlet Başkanları seviyesinde gündeme gelen “İpek Rüzgarı” projesi de, İpek Rüzgarı Blok Tren Protokolü'nün Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Türkiye adına Binali Yıldırım tarafından İzmir’de yapılan bir törenle imzalanmasıyla hayata geçmiş oldu..

BARIŞ TOZAR’IN KORDİNASYONUNDA YAPILAN PROJELER

Her ulaşım moduna destek sağlayan ve ülkemizin de aktif olarak faaliyet gösterdiği TRACECA Projeleri şöyle:

Tamamlanan Projeler:

1. Karadeniz ve Hazardeniz için Güvenlik Yönetimi ve Denizcilik Emniyeti ve Deniz Kirilliliğinin Önlemesi (2009-11), 3,5 Milyon Euro
o IMO Mevzuatı ve VIMSAS hakkında eğitimler verilmiştir.
o Ülkemizde teknik çalışma turu yapılmıştır.
o Proje Çalışma Grubu Başkanlığına Sekreterliğimiz getirilmiştir.

2. Karadeniz ve Hazardenizi İçin Deniz Otoyolları (2009-11) 2,5 Milyon Euro

2011 yılında projenin yerine başlayan Lojistik Merkezleri ve Deniz Otoyolları 2 projesinde aşağıdaki hatların fizibilitesinin yapılması kararlaştırılmıştır:
o Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya arası Karayolu taşımacılığının Karadeniz ve Hazardeniz üzerinden yeni RoRo hatlarına kaydırılması
o Yeni Karadeniz RoRo/Demiryolu Feri Projeleri
o Ukrayna/Samsun/Gürcistan Limanları

3. Uluslararası Lojistik Merkezler Projesi (2009-11) 3,5 Milyon Euro
Ulaştırma altyapıları ve hizmetleri incelenerek ülkemizde lojistik merkezlerinin yapılması gereken noktalar ortaya koyulmuştur.

4. Sivil Havacılıkta Emniyet ve Güvenlik (2009-10), 5 milyon Euro

5. Kara Ulaştırmasında Emniyet ve Güvenlik (2009-11) 3,5 milyon Euro

6. Ulaştırma Eğitim Kapasitelerinin Güçlendirilmesi (2008-20) 2 milyon Euro

Proje kapsamında: Ulaştırma Planlama Tekniği ve Araçları, Yatırımların Değerlendirilmesi, Çok Modlu Ulaştırma ve İşlerlilik ve Uzaktan Eğitim konulu eğitim programları düzenlenmiş ve sözkonusu programlara Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ulaştırma Bakanlığ'ından 9 kişi katılım sağlamıştır.

Ayrıca proje kapsamında “TRACECA Atlas” oluşturulmuştur. Atlas’ta TRACECA bölgesinde ticaret, nüfus, projeler vs. konularında oldukça yararlı istatiki bilgiler yer almaktadır.

7. TEN Koridorları ve TRACECA Koridorları Arasında Deniz Taşıma Bağlantılarının İyileştirilmesi (2007-09), 2,5 Milyon Euro

Ülkemizin öncelikli altyapı projelerinden biri olan Filyos Limanı Projesi için Ön Fizibilite Çalışması ve Samsun Limanı RoRo Terminali Fizibilite Çalışması yapılmıştır.

8. TRACECA Ülkeleri ve bölgelerarası ulaştırma entegrasyonu için trafik akışı analizi ve tahmini (2007-09 Euro), 3.2 milyon Euro

9. Ticaretin Kolaylaştırılması ve Kurumsal Destek Projesi (2004-06) 2 milyon Euro

10. Ulaştırma Sektörü Kıdemli Yöneticileri Kapasite Geliştirme Projesi (2003-05) 1,8 milyon Euro

11. Sınır Geçiş Prosedürlerinin Uyumlaştırılması (2001-03) 2 milyon Euro

12. Transit Ulaştırma İçin Ortak Yasal Zemin Oluşturma (2002-04), 2 milyon Euro

13. Transit Ücretleri ve Tarifeler Ortak Politikası (2001-04) 2 milyon Euro

Devam Eden Projeler:

1. Lojistik Merkezleri ve Otoyolları 2 (2011-13), 3,5 milyon Euro
2. Sivil Havacılıkta Emniyet ve Güvenlik 2 (2012-14), 3,5 milyon Euro
3. AB, Komşu Ülkeleri ve Orta Asya Ülkeleri arasında Ulaştırma Diyoloğu (2009-12) (7,5 milyon Euro)

virahaber.com

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak