BIST 100 Endeksinde genel olarak yatay seyir dün de devam etmekle birlikte sanayi sektörü hisseleri bankacılık sektörü hisselerine kıyasla güçlü kalmaya devam etti. BIST 100 Endeksi Dolar/TL’de yükselişe bağlı olarak bankacılık sektör hisseleri öncülüğünde günü %0,2 düşüşle 77,835 seviyesinden tamamladı. Sanayi sektör hisseleri ise günü %0,1 yükselişle tamamladı. Dün Dünya Enerji Kongresi’nde İstanbul’da Erdoğan-Putin görüşmesi gündemi belirlerken, görüşme sonrasından Rusya’nın doğalgaz indirimi konusunda mutabık kalındığı, yasaklanan bazı tarımsal ürünlerdeki kısıtlamaların kaldırıldığı açıklaması yapıldı.
Sanayi hisseleri, banka hisselerine kıyasla güçlü kalacak…
BIST Hisse piyasasasında bugün için önemli bir gündem bulunmazken Dolar/TL’de yükseliş ve BIST üzerindeki etkisi izlenilecek. Genel görüşümüz Dolar/TL’de yükseliş eğilimi paralelinde bankacılık sektör hisseleri baskı altında kalırken sanayi sektörü hisselerinin güçlü kalmaya devam edeceği, BIST 100 Endeksi genelinde ise yatay seyrin süreceği şeklinde. Dolar/TL paritesi Temmuz ayındaki 3,0963 zirvesinin ardından bugün 3,0764 ile en yüksek seviyesinde bulunuyor.
Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasaların gündeminde ABD başkan adayları Clinton ve Trump arasında gerçekleşen ikinci münazara bulunuyordu. Münazara Clinton’ın geçtiğimiz hafta olduğu ön planda olması küresel risk iştahını artırmakla birlikte doların güçlenme eğilimini sürdürmesinde etkili oldu.
Dünya’nın bir diğer gözü ise İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’ndeydi. 13 Ekim’e kadar sürecek olan kongrede OPEC ve OPEC dışı üyelerin petrol arzını kısmaya yönelik açıklamalarının etkisiyle petrol fiyatlarındaki yükseliş gün boyu devam etti.
Yurt içinde Ağustos ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 9,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artış gösterdi.
Bugün ne bekliyoruz?
Bugün küresel bazda veri akışı sakin olup, Dünya Enerji Kongresi’nden gelecek olan haber akışı takip edilecek.
Bununla birlikte veri akışının sakin olması nedeniyle paritelerde teknik seviyeler ön planda yer alabilir.
Usd/Try
Haftanın ilk işlem gününde beklentilerin üzerinde açıklanan Ağustos ayı sanayi üretimi verisine rağmen dünya genelinde doların değer kazanma eğilimini sürdürmesinin etkisiyle USDTRY paritesindeki yükseliş gün boyu devam etti. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansına baktığımızda, Türk Lirası dolar karşısında değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimleri arasında ilk sıralardaki yerini aldı.
Teknik olarak bakıldığında, 3,0500 seviyesinin üzerine yerleşen USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin devam edebilmesi için 3,0740 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerinde devam etmesi halinde 3,0850 ve 3,1000 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar realizasyonları için ise 3,0620 ve 3,0450 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir.
Eur/Usd
Haftanın ilk işlem gününde dünya genelinde güçlü dolar eğilimi EURUSD paritesini baskıladı.
Bugün Avrupa’da açıklanacak olan ekonomik güven endeksi verileri paritenin seyrinde etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesi 1,1150 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağladığı sürece zayıf seyir devam edecek olup, 1,1100 ve 1,1040 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. Paritede toparlanma eğiliminin görülebilmesi için 1,1150 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 1,1190 direnç seviyesi hedeflenebilir.
Altın
Haftanın ilk işlem gününde dünya genelinde güçlü dolar eğilimine rağmen altında tepki alımları görüldü. Ancak söz konusu yükselişler 1263 seviyesinde ivme kaybetti.
Teknik olarak bakıldığında seyri zayıflayan Altında 1263 seviyesi önemli konumdadır. Altın fiyatlarında zayıf seyrin devam etmesi durumunda sırasıyla 1250 ve 1243 destek seviyeleri izlenebilir. Altında yükseliş eğiliminin görülebilmesi için, 1263 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1273 seviyesi hedeflenebilir.
Usd/Jpy
Haftanın ilk işlem gününde Japon Yeninde görülen zayıf seyir ve güçlü dolar eğilimi USDJPY paritesinde yükselişi beraberinde getirdi.
Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünmekte. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam etmesi için 103,60 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 104,70 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 102,80 ve 101,00 destek seviyeleri izlenebilir.
Gbp/Usd
Geçtiğimiz Cuma günü Sterlin cephesinde serbest düşüş olarak nitelendirilen algoritma kaynaklı olduğu öne sürülen hareket sonrası, güçlü dolar eğiliminin de piyasalarda hakim olmasının etkisiyle GBPUSD paritesinde zayıf seyir devam etmekte.
Teknik olarak bakıldığında kısa vadede GBPUSD paritesi 1,2400 seviyesinde yön arayışını sürdürüyor. Geniş resimde ise GBPUSD paritesi 1,2400 seviyesi aşağısında kalıcılık sağladığı sürece zayıf seyir devam edecek olup, gevşeme eğiliminde sırasıyla 1,2320 ve 1,2240 destek seviyeleri izlenebilir. Paritede yükseliş eğiliminin görülebilmesi için 1,2400 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, 1,2650 direnç seviyesi hedeflenebilir.
Brent
Dün gözler İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’ndeydi. 13 Ekim’e kadar sürecek olan kongrede OPEC ve OPEC dışı üyelerin petrol arzını kısmaya yönelik açıklamalarının etkisiyle petrol fiyatlarındaki yükseliş gün boyu devam etti. Bugün Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıklayacağı ham petrol stok verileri takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde yükselişlerin devam edebilmesi için bugün petrolde 52,50 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte. Brent petrolun 52,50 seviyesi üzerindeki hareketleri 54,00 seviyesine doğru yükselişlerin yolunu açabilir. Petrol fiyatlarında görülebilecek geri çekilmelerde ise 51 ve 49,20 seviyeleri destek seviyeleri olarak izlenebilir.
Kaynak: Alan Yatırım
ViraHaber.com