Doğu'nun tekneleri İzmir'den

Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın talimatı sonrasında Doğu'daki baraj ve göllerin tekne projeleri kentimize verildi

Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın talimatı sonrasında Doğu'daki baraj ve göllerin tekne projeleri kentimize verildi.

İndeks firması, denize 2 km uzaktaki fabrikasını tersaneye çevirdi, 3 ayda iki tekneyi bitirme aşamasına geldi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'nun koordine ettiği Doğu Anadolu'daki göl ve barajlara tekne projesi, İzmir'e verildi. Tersanesi olmayan İzmir, Ulaştırma Bakanlığı'nın Doğu'daki göl ve barajlarda kullanmayı planladığı 8 adet 30 kişilik ve 11 knot hızında yolcu teknelerinin üretimine imza atıyor.

İzmirli İndeks firması, denize 2 kilometre uzaklıktaki fabrikasını tersaneye çevirdi. Yaklaşık 80 personelle gece gündüz üretimin devam ettiği tesiste, 3 ay gibi kısa sürede 2 tekne tamamlanma aşamasına geldi. Önümüzdeki pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraber İzmir'e gelecek olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesisi ziyaret etmesi bekleniyor. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri, "İzmir'de tersane yok deniyordu. İşte tersane. İzmir gemi inşa sanayinde gücünü gösterdikçe, tersane çabaları da sonuca ulaşacak" dedi.

EN DÜŞÜK TEKLİF
İzmir'in tersaneye sahip olmamasının dezavantajını, yaptıkları üretimle avantaja çevirmek istediklerini söyleyen İndeks A.Ş. Genel Müdürü Can Bayoğlu, bu nedenle en düşük teklifi vererek Denizcilik Müsteşarlığı'nın ihalesini aldıklarını belirtti. Bayoğlu, "Tersane kurulmasını bekleseydik, tersanemiz olsun, üretim yerimiz olsun deseydik, bu işi alamazdık. En düşük teklifi vererek ihaleyi aldım. Tekne başına 385 bin liralık teklif sunarken, en yakın rakibimiz 700 bin lira verdi. Sonra geldim ve denize 2 kilometre uzaklıktaki fabrikamda sistemi kurdum. Bir tersane yarattım. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri de tesisimizi ziyaret edip beğendi" dedi.

ÇOK ÖNEM VERİYOR
Ürettikleri teknelerin 14 metre boyunda, 4 metre eninde 30 yolcu kapasitesinde olduğunu vurgulayan Bayoğlu, Ulaştırma Bakanı'nın önemsediği bu projenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu için hayati önem taşıdığını söyledi. Teknelerin Van Gölü, Keban Barajı, Atatürk Barajı gibi baraj ve göllere kıyısı olan yerleşim yerlerini birbirine bağlayacağını ifade eden Bayoğlu, "İhalenin toplam bedeli 3 milyon 80 bin lira. Mayıs'a kadar tekneleri teslim edeceğiz. İlk 2 tekneyi büyük oranda tamamladık.Üretimi kendi bünyemizde yapıyoruz" diye konuştu. Yıldırım'ın İzmir programında fabrikayı ziyaret etmesini beklediklerini kaydeden Bayoğlu, bunun kendileri için şeref sayılacağını ifade etti.

Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri de Binali Yıldırım'ın Doğu'ya yolcu teknesi projesine büyük önem verdiğine dikkat çektiler. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer ise, bu proje ile İzmir'in tersaneyi fazlasıyla hak ettiğini söyledi.

Ruslar ile kamyon üretecek
Denizin yanı sıra kara taşıtlarına da ağırlık verdiklerini belirten Can Bayoğlu, "Rus MAZ firması ile beraber kamyon, otobüs, TIR ve havaalanı otobüsleri fabrikası kuracağız. Yatırım yeri olarak Manisa'yı planlıyoruz. Ancak 80 dönümlük yer bulursak, İzmir'i yatırım planlarımız içine alacağız. İlk etapta 50 milyon dolar, 10 yıl içinde de 100 milyon dolar yatırım yapacağız" dedi.

Yeni Asır


 

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor