Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği (DKBB) tarafından yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen, Doğu Karadeniz Bölgesi Mobil Turizm Rehberi MyDOKA’nın tanıtım toplantısı Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ve ilçe belediye başkanlarının hazır bulunduğu toplantıda Doğu Karadeniz turizmini değerlendiren DKBB Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bölgenin bakir yapısına dikkat çekerken hızla gelişen turizmin bölgede ve ülkede işsizliğe derman olacağını kaydetti.
“Ülkemizin her tarafı bir cennet köşesi gibi. Çoğu tarafı da keşfedilmiş ve defalarca ziyaret edilmiş. Ama bizim bölgemizin bakirliği ve keşfedilmemişliği var” diye konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bunların yanında bir başka unsur daha var. Dünyanın iklimi değişiyor, Maalesef kuraklığın arttığını görüyoruz. Samsun’dan buyana Doğu Karadeniz’imiz ise halen bu kuraklıktan pek etkilenmeyen bölge durumunda. İnşallah diğer bölgeler ve tüm dünyada da bu kuraklık sorun olarak önümüze gelmez ama şu anda yaşanan hali ile Doğu Karadeniz’in turizm alanında çok daha ön adımlar alabileceği bir döneme giriyor gibiyiz. Bu arada yıllardır süren tanıtımlar meyvelerini vermeye başlamış durumda. Bunu Trabzon’da yaşadığımız gibi Rize’de de yaşadık, Giresun’da da yaşadık, Artvin’de de yaşadık, yaşıyoruz. Hepimizin bildiği veciz bir cümle var: Turizm bacasız fabrika. Hizmet sektörünü içinde bulundurduğu için istihdama da direkt olarak katkı sağlayan alanlardan bir tanesi. Bu çerçevede bizler belediye başkanları, halkın temsilcileri olarak her sorunla uğraştığımız gibi, hizmet sektöründeki eleman istihdamının daha fazla olacağı münasebetiyle bu konunun hem bölgede hem ülkede işsizliğin dermanı olacağını biliyor, görüyor, yaşıyoruz” dedi
Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu gelişmelere bu güne kadar ki gelişmeleri, altyapıda atılan adımları, ulaşımda atılan adımları ve güvenlikte sağlanan rahat ortamı da ilave edecek olursak, Doğu Karadeniz’imizin yıldızı giderek yükseliyor. Bir otoyolla Samsun’dan burası (Trabzon) 4 saat, Sarp Sınır Kapısı buradan araçla 2 saat. Trabzon havalimanına günde 50-60 uçağın indiği gün oluyor. Şu an da Giresun-Ordu havalimanı da yapılıyor. Rize havalimanının projesi bitti ihalesi yapılacak. Turizm için birincisi havayolu, ikincisi rahat ve güvenli bir karayolu lazım. Bölgemizde bunların ikisi de mevcut. Deniz yolu ulaşımı da var. Turizm de biz aslında bir Antalya’nın, bir Marmara Bölgesi’nin bir İzmir’in daha gerisindeyiz. Konaklama bakımından, bilgi bakımından, tecrübe bakımından gerideyiz. Ama hep beraber sistemli doğru bir program yapacak olursak bu bölgeyi bu hareket çok ileriye götürür. Tabi ki doğaya saygı duyarak, çevre kirliliğine yol açmayarak ve çok kıymetli olan tarihimize saygı duyarak bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Mesela Zağnos surları ile Tabakhane surları arasındaki bölge, yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihin kenti. Bu bölgenin koruma amaçlı imar planını yaptırdık. Buna göre insanlar yaşayarak burayı değiştirebilecek. Kendi mülkiyetindeki yeri değiştirebilecek veya birisi buradan bir yer satın alıp koruma amaçlı imar planını hayata geçirebilecek. Yani, bir 5-10 yıl içinde bir bakacaksınız ki, iki surun arasında tarih canlanmış olacak. Tarihe saygıyı hiç ihmal etmeyen çok güzel yaşanılabilen tarihi bir şehir merkezi ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.
virahaber.com