10 aylık dönemde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla yüzde 8,20 artışla 708,9 milyon dolar tutarında ihracatla fındık ve mamullerinin birinci sırayı, yüzde 22,52 artışla 314,1 milyon dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve 205,4 milyon dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldı.
Bölgeden 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde 114 değişik ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Hak Cumhuriyeti oldu. Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 15,4 ve Gürcistan’a yönelik ihracatta ise yüzde 10’luk artış gerçekleşti.
Konuya ilgili bilgiler veren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, maliyetler açısından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tüm olumsuzlukların devam etmesine rağmen, ihracatta yaşanan artışın daha çok tarımsal ürünlerde rekolte düşüklüğü nedeniyle birim fiyatlarda meydana gelen artışlardan kaynaklandığına dikkat çekti.
Gürdoğan, “Maliyet ve bölge olumsuz şartların, ihraç pazarlarında yaşanan olumsuzlukların yol açtığı sorunlar her geçen gün ihracatçıların rekabetine de olumsuz olarak yansımaktadır. Özellikle Bölgenin birinci sıradaki pazarı olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yaşanan sorunların üst kademe de dile getirilmesi açısından Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’in ülkemize yaptığı ziyaret ve üst düzey temaslardan ihracatçılarımızın ümitle sorunların çözümünü beklemektedir” diye konuştu.
virahaber.com